5 reacties

Aardappel als eetbare batterij voor de armen

Voor de miljoenen armen die geen toegang hebben tot elektriciteit hebben Israëlische wetenschappers wat bedacht.

Zij ontdekten dat je heel eenvoudig een aardappel als batterij kunt gebruiken om een lamp te laten branden of een telefoon op te laden.
De aardappel moet eerst worden gekookt, geschild en daarna met tape voorzien van een koperen en zinken plaatje. Een verbindingskabel leidt daarna de energie naar het aangesloten apparaat.

De wetenschappers zijn niet bang dat er minder aardappelen overblijven voor voeding. Want, zo stellen zij, na gebruik kan deze natuurlijke batterij gewoon worden gegeten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  in princiepe een oud verhaal, niks nieuws uitgevonden, toen ik 35 + jaar geleden op de landbouwschool zat hadden we al een klokje die op een aardappel liep

 • no-profile-image

  down under

  Maar dat ie naderhand nog te eten is geloof ik niets van. Is toch het zelfde principe als electronisch galvaniseren?

 • no-profile-image

  Han

  Arie waarom heb je deze kennis niet omgezet in business? Had je geen problemen gehad met de Frites boer. Had hij jpuw nodig als pieperenergie boer.

 • no-profile-image

  anti

  Arie was bang dat het klokje met de aardappel ging lopen .(voorzorgbeginsel)

 • no-profile-image

  arie

  Wat je nodig hebt:
  2 aardappelen
  2 korte stukken dikke koperdraad
  2 gewone verzinkte nagels
  3 alligator clips, aan elkaar verbonden met draad
  1 eenvoudige led-klok die werkt op een 1- of 2 volt knop batterij

  Stappen:

  1.Verwijder de batterij uit de klok
  2. Onthou waar de positieve (+) en negatieve (-) pool zat van de batterij 3. Nummer de aardappelen 1 en 2 4. Duw een nagel in elk van de aardappelen 5. Duw een stuk koperdraad in elk van de twee aardappelen, enkele centimeters verwijderd van de nagel 6. Gebruik 1 alligator-clip om de koperdraad in aardappel 1 te verbinden met de positieve (+) pool in het batterijhoudertje van de klok 7. Gebruik 1 alligator-clip om de nagel in aardappel 2 te verbinden met de negatieve (-) pool in het batterijhoudertje van de klok 8. Gebruik 1 alligator-clip om de nagel in aardappel 1 te verbinden met de koperdraad in aardappel 2 en stel je klok in!

  Hoe werkt nu zo’n aardappel-klok?
  Een aardappel-batterij is een electro-chemische batterij. In zo’n soort batterij wordt chemische energie omgezet naar elektrische energie door een spontane overdracht van elektronen.
  In dit geval reageert het zink van de nagel met het koper van de koperdraad. De aardappel is een soort buffer tussen de zink-ionen en de koper-ionen. Omdat de aardappel de overdracht tegenwerkt, moeten de elektronen wel uitgewisseld worden langs de draden, die de energie door de klok leidt. Zo krijg je dus aardappel-power!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.