Redactieblog

543 x bekeken 6 reacties

Zekerheid melklevering is ook wat waard

Zoetgevooisde geluiden in 2007 en 2008. Van Van Bakel van het gelijknamige bedrijf en Siep Valk van Lyempf. De melkprijs zou torenhoog blijven. Hoe anders is de werkelijkheid.

Van Bakel trok vele boeren mee in de ellende. Hier en in Amerika. Boeren kwamen berooid terug en er lopen allemaal rechtszaken. Siep Vak, directeur/eigenaar van Lyempf kon zijn beloften ook niet waarmaken. De bonus boven de prijs van Friesland Foods kon in markt niet gehaald worden. Dus slechte financiële resultaten van het bedrijf.

En dan nu de verkoop aan een Griekse onderneming. Grieken zijn wel wat gewend, maar kennelijk schrokken ze zich een hoedje over wat ze aantroffen. Geen geld genoeg om medewerkers en boeren te betalen. Wie betaal je dan wel? De medewerkers. De boeren kunnen wel een maandje wachten. Vinden de Grieken.

Ze staan sterk. Ze hebben teveel dure melk. Wie weg wil mag van hun morgen vertrekken. Dat wil men misschien wel, maar waarheen? Alleen DOC zet de deur open. Maar die heeft de laatste jaren centen minder betaald dan grote broer FrieslandCampina. Ook niet aanlokkelijk. Dus zitten leveranciers van Lyempf geboeid op een zinkend schip.

Wat leert ons deze voorbeelden? Dat FrieslandCampina misschien wel een tegenvallende melkprijs betaalt, maar ook de zekerheid van afname en betaling garandeert. En dat is in deze woelige tijd plotseling ook wat waard.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Friesland Campina garandeert geen afname!! Friesland Campina is onderdeel van de boerderijen die aangsloten zijn, via de co-op constructie. de boer kan dus altjd zijn melk brengen en de fabriek moet het vermarkten (onderlinge afspraak tussen de leden). Lukt dit niet meer dan zal er een ledenvergadering moeten komen om een oplossing te vinden. Wanneer leert ook Vergaderboer dat een cooperatie een totaal andere instelling heeft en moet hebben dan een particulier bdrijf??? Zetten we met elkaar de knop niet om, dan gaan we als boer / mede eigenaar het gevecht met onszelf aan. Is de co-op reeds zo veranderd, dat de structuur gelijk staat aan die van een NV maak er dan direct een beursgenoteerde club van en trek je kapitaal er uit of blijf aandeelhouder en wacht op overname door geldwolven, zodat zij met jouw kapitaal mooie sier maken na opsplitsing en jij als boer de melk mag leveren aan een uitgklede zuivelverwerker en de melkprijs; "We zien wel".

 • no-profile-image

  pensioen

  Straks, na 2015 zoveel mogelijk melk leveren, voor gegarandeerde afname, met zijn allen. Kan ik na 2015 mijn pensioen vroegtijdig , noodgedwongen aan gaan spreken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Personen als Siep Valk komen in Nederland veel te makkelijk weg in ons land met haar klasse justitie
  Siep Valk is nog aandeelhouder van het onroerende goed, misschien valt daar nog wat te plukken . Voor mij is hij een witte boorden crimineel.

 • no-profile-image

  de tukker uut twente

  Volgend jaar word het beter dat zei men jaren terug ook altijd bij het voormalige Coberco , alleen dat jaar kwam NOOIT , men had iedere keer een andere smoes waarom de prijs slecht was en bleef/blijft. Men is bij F C niet capabel om de toegevoegde waarde , waar de directie zo hoog van opgeeft om te zetten in klinkende munt/melkgeld.

 • no-profile-image

  Boer

  Hoe zeker is zeker. Bij RFC denkt men ook het eerst aan zichzelf, daarna komen de leden(grondstofleveranciers) aanbod. Met jarenlange beloftes houden ze de boeren wel onder de duim.

 • no-profile-image

  Thijs

  Voor mij is de hoogste prijs nooit het doel geweest. Zekerheid is belangrijk en vooral goed behandeld worden. Maar wat blijkt, de opbrengst prijzen blijven achter. Er worden achter je rug om machtsspelletjes gespeeld. je eigem cooperaties doen of hebben er aan mee gedaan. Dit over de ruggen van de boeren. Ze willen bij de consument op een wit blaadtje staan. Dit wel over de ruggen van hun eigen leden, zij moeten het voor een fooi doen. Dit is ook de oorzaak dat het bergafwaards gaat! Blijf economisch denken, hou elkaar niet voor de gek, dan is er voor iedereen een goede boteham en de consument heeft waar voor een niet te hoge prijs!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.