Redactieblog

626 x bekeken 11 reacties

'ZLTO en Vion op de reservebank'

ZLTO en Vion moeten even op de reservebank in de discussie over de toekomst van de veehouderij.

Dat voorstel van Roland Pessers van de stichting Langereijts Belang en Jan Douwe van der Ploeg van de Wageningen UR kreeg een applaus tijdens een bijeenkomst van de Brabantse Milieu Federatie.

De bijeenkomst ging over de toekomst van de veehouderij in Noord-Brabant. "ZLTO heeft macht binnen de macht. Ze hebben tentakels bij de politiek, bij de supermarkten, de Wageningen UR en de Rabobank. Hiermee wordt onrecht gedaan aan de democratie waarbij iedere burger zijn stem mag laten horen", aldus Pessers, die zich hard maakt voor de belangen van bewoners rond LOG-gebied Langereijt bij Oirschot.

Van der Ploeg wil eerst een maatschappelijk voorstel maken, waarna ZLTO en Vion mogen aansluiten in een later stadium. "Deze organisaties hebben te lang het dirigerende stokje in handen gehad. Ze moeten in een later stadium meepraten."

ZLTO reageert dat er in het verleden mogelijk een periode is geweest waarin de landbouworganisatie machtig was. "Als een soort groene Khmer. Maar nu wordt de landbouw geschoffeerd door een nieuwe groene Khmer", reageert Henk van Elsen namens ZLTO, verwijzen naar natuur- en milieuorganisaties. "In de nieuwe visie van de organisatie willen we meer dan ooit in gesprek met de maatschappij over de toekomst van de sector. Dat is niet noodgedwongen, maar we beseffen als landbouw ons terdege dat we een kleine beroepsgroep zijn en dat de grond die op papier wel van de boer is, iets is van ons allemaal", aldus Van Elsen.

Directeur Nol Verdaasdonk van de Brabantse Milieu Federatie en gedeputeerde Ruud van Heugten van de provincie Brabant zien het voorstel om de ZLTO op de reservebank te zetten niet zitten. "We moeten het probleem gezamenlijk aanpakken. Anders komen we niet tot een oplossing."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berouw

  De mentaliteit van ZLTO is gedaald tot onder kadaverniveau. Ze slachten net zo makkelijk hun "eigen" boeren af als dat ze dat met varkens en runderen doen. Dit alles onder het oude motto "Geld is macht".

 • no-profile-image

  boer

  Eigenlijk is het toch een zwakte bod van de beide heren om een groep maar uit te sluiten als je anders de discussie niet kunt winnen, of naar je hand kunt zetten. Het Nederlandse poldermodel is toch hét wereldwijde voorbeeld van hoe je SAMEN een probleem of meningsverschil op kunt lossen. Indien de heren dat in deze discussie vergeten dan is de discussie ook gedoemd te mislukken.

 • no-profile-image

  Kleinboerke

  Wel @daad heb al meerdere keren hier gezegd ik doe mijn bijdrage al behoorlijk,nooit aan opkomende verneuker , toen nog encebe genoemd geleverd niet gestart met rabo ,helaas onlangs min of meer gedwongen naar rabo ,lever pertinent niet aan vion zlto al jaren terug opgezegd,onlangs nvv ook opgezegd praten mooi maar zitten ook aan zelfde tafel te babbelen,interpolis ook al lang teruggefloten met hun automatisch verhogen van bedragen heb stallen niet meer verzekerd ,betalen alleen maar uit bij herbouw en wie financiert mij nog voor nieuwbouw dus beur niks ,dus simpel hoef ook niet te verzekeren.is groot risico kweet zat ,,en het mooiste van alles ken over enkele jaren hun allemaal onder hun ballen lichten pension haha.tsja en rendac das een verhaal apart,kende niet omheen .maar als iedereen al net zoveel deed als ik zou de maffiosi machine al akelig beginnen te haperen.

 • no-profile-image

  Hans

  Het is Vion en Zlto die de boeren aan de haren net met de neus boven water houdt. Zonder Vion en Zlto verzuipen ze. Met Vion en Zlto hebben ze ook geen leven.
  Dan zul je toch Vion en Zlto moeten weghalen om er achter te komen wie wel kan watertrappelen of zwemmen. De echte zwemmers hebben allang ander water opgezocht.

 • no-profile-image

  daad

  Maar wel blijven bij ZLTO en zijn kinderen VION, Rendac en Topigs. Hou ze in de benen aub.

 • no-profile-image

  theo

  /Nog even en de boeren worden in NL nog slechter behandeld dan de honden in China, met dank aan onze z,g natuur en milieu organisaties en v.d.Elsen vergist zich hoe kun je de boeren vergelijken met de Khmer,dat voorrecht is eerder aan de z,g natuur en milieu organisaties toe te bedelen.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Alle wijst erop dat ZLTO last heeft van de macht, alsook van hun vermogen genaamd Vion. Wat ze als ZLTO bepleitten wordt door
  Vion met uitbtaling en kwantumregelingen
  teniet gedaan. Hoe kun je dan nog geloofwaardig zijn???

 • no-profile-image

  Kleinboerke

  Hoogste tijd dat die machtswellustelingen verzameld in hun van oorsprong van de boeren cooperaties en verenigingen ,worden ontmanteld.Wellicht wordt de koek van agraries nederland dan misschien wel eerlijk verdeeldt.want deze organisaties,,Rabo Rendac Vion Zlto Interpolis eennn Cda min. van landbouw zijn allang vergeten waar ze voor moeten staan en dat is voor hun leden cq boeren en aanverwanten.Nu is het zakken vullen van een few happy boboos en de eigen kassen vullen.altijd al vreemd gevonden dat die gvd. smerige RABO niets geleden heeft van bankcises,denk dat ik het btw. wel weet capoos.actie actie actie ,koop desnoods een suzuki,ajuu paraplu kracht aan het volk sta op vecht voor je eerlijk verdienende boterham.

 • no-profile-image

  geen boer

  lachwekkende redenering van goedbetaalde, risicoloze landbouwfilosoof vd Ploeg: wanneer een opponent te machtig is, mag ie niet meer meepraten. Ze hebben dat immers al 'lang genoeg gedaan'...

 • no-profile-image

  Jeroen

  Haha, een nieuwe groene Khmer. Ze wijzen weer eens naar die paar natuurorganisaties. Wat een onzin, die worden kleiner en kleiner. Maar ja, ze moeten iets hebben om tegenaan te trappen he :-).

 • no-profile-image

  Hans

  De invloed die de door vd Ploeg op de reservebank gezette spelers hebben is er niet gekomen door simpel en zielig te redeneren zoals de Wageningse prof nu doet. In een andere topic is de intensieve sector volgens Jan Douwe aan het exploderen.....gek genoeg is vd Ploeg aan het imploderen, na veel goed wetenschappelijk werk probeert ie via oneliners autoriteit te herwinnen die verloren gegaan is door steeds harder te schreeuwen. Dat heeft natuurlijk een averechts effect. Met vrienden als vd Ploeg heeft de linkse groene lobby geen vijanden meer nodig

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.