Redactieblog

507 x bekeken

Vervoer geiten komt op gang

Het opheffen van het vervoersverbod van geiten leidt nog niet tot grote vervoersstromen.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs geitenhouders en vervoerders. Vanaf morgen is het weer toegestaan geiten te vervoeren.
Tot 15 juli was transport van geitenverboden in verband met Q-koorts. Veel besmette bedrijven zijn nog afwachtend voor het aanleveren van jonge geiten. Ze vinden de lammeren te duur. "Ik heb niet de indruk dat vrije bedrijven misbruik maken van de situatie. Maar dat de prijs van foklammeren hoger is dan voor de Q-koortscrisis staat vast. Er zijn ook gewoon minder dieren", zegt voorzitter Martien Rongen van de geitenhoudersvakbond.

LTO adviseerde vorige week al om niet uit emotie de stal zo snel mogelijk vol te zetten, maar de herbevolking economisch goed af te wegen. Veel geitenhouders wachten bovendien een eventueel besluit van landbouwminster Gerda Verburg af over het mogelijk opheffen van het levenslange fokverbod voor lammeren op besmette bedrijven. Als dit fokverbod verdwijnt hoeven veel bedrijven minder dieren aan te voeren.

Ook transportbedrijven hebben de planning nog niet vol staan met geitentransporten. Geitenspecialist Jan de Kort van Hendrix UTD meldt dat er wel afspraken zijn tussen geitenhouders over de aankoop van jonge lammeren. "Het is verstandig om het transport uit te stellen totdat het koeler is. Geiten zijn erg gevoelig voor temperatuur en stress."

Of registreer je om te kunnen reageren.