Redactieblog

576 x bekeken

Verteringsproblemen bij vleeskuikens en kalkoenen

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat er verteringsproblemen zijn bij vleeskuikens en vleeskalkoenen.

"Het gaat vooral om koppels tussen de drie en vier weken oud", aldus de GD. De stallen van de kuikens worden nat door afwijkende mest en de dieren vertonen wisselende groei. De dieren reageren niet of nauwelijks op de ingestelde antibioticabehandeling met als indicatie 'dysbacteriose'.

De kuikens en kalkoenen blijken zich na deze periode te herstellen. De mest wordt weer beter van kwaliteit en de groei wordt ook gelijkmatiger. De GD meldt dat er bij de ziekteverschijnselen geen relatie is met een bepaalde regio, ras, voerleverancier of broederij.

Bij de Gezondheidsdienst zijn de kuikens onderzocht. Bij sectie blijkt een darmstoornis zichtbaar. Ook zijn er ontstekingsveranderingen te zien die passen bij virale infecties. Meerdere koppels bleken besmet met een Infectieuze Bronchitis-virus (IB).

Bij vleeskalkoenen werden vergelijkbare problemen vastgesteld. Bij sectie werden recent doorgemaakte virusinfecties in de darmen te zien. Ook hadden de dieren strooisel in de maag. Een IB-infectie veroorzaakt vooral luchtweginfecties.

Of registreer je om te kunnen reageren.