Redactieblog

1 reactie

'Vaccinatie tegen blauwtong loopt goed'

De vaccinatie van schapen en runderen tegen blauwtong loopt goed.

Dat zegt dierenarts Edwin Visser van de vakgroep gezondheidszorg herkauwer van dierenartsenorganisatie KNMVD. Hij schat in dat er in het Zuiden wel meer tegen blauwtong wordt gevaccineerd dan in het Noorden.

In het Noorden zijn de problemen met blauwtong minder groot geweest, waardoor de belangstelling om te vaccineren daar kleiner is dan in het Zuiden. "De schapen en geiten blijven bij de vaccinatie wel wat achter ten opzichte van de runderen", aldus Visser. Dit beeld is vergelijkbaar met vorig jaar.

Dierenartsen, LTO en blauwtongspecialisten adviseren dit jaar schapen en runderen opnieuw te vaccineren tegen blauwtong. "De organisatie van Europese dierenartsen UEVP vraagt blijvend aandacht voor blauwtong. Er zijn met name zorgen over de landen waar vaccinatie tegen blauwtong niet verplicht is. Het virus komt in Europa immers nog steeds voor", zegt directeur Rens van Dobbenburgh van dierenartsencoöperatie AUV, tevens vice-voorzitter van UEVP.

Door vaccinatie kun je dieren op een vrij goedkope manier beschermen tegen deze ziekte, zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO. "Daarnaast kan Nederland de blauwtongvrije status weer terugkrijgen als er dit jaar geen nieuwe gevallen van blauwtong zijn." De vrije status geeft voordeel bij de export van fokvee.

Piet van Rijn van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR meldt dat er door het warme weer veel knutten worden gevangen. ”Maar de situatie is relatief gunstig. Er is in 2008 goed gevaccineerd en vorig jaar zijn geen gevallen van blauwtong gemeld. Dit verkleint de kans dat het virus nog rond gaat. Maar het risico op herintroductie zoals in 2006 blijft”, legt hij uit. Toch adviseert hij te vaccineren. "We moeten collectief de schouders er onder zetten om de blauwtongvrije status terug te krijgen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Laren

    Ik hoor steeds meer verhalen dat wanneer de koeien geent worden tegen blauwtong dat ze een heel erg verminderde weerstand krijgen! De koeien krijgen last van uierontsteking, productiedaling en zelfs dood geboren kalveren. Heeft haast overeenskomsten met de Q-koortsvaccinatie, bedrijven die eerst vrij waren van q-koorts hadden na het enten opeens een positief melkmonster. ik vind het nog niet 100% betrouwbaar

Of registreer je om te kunnen reageren.