Redactieblog

364 x bekeken 2 reacties

'Uitvoerbaarheid minder kuikens lastig'

De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) en pluimveehoudersvakbond NVP vinden het goed dat de Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) pluimveehouders adviseren minder vleeskuikens op te zetten om hiermee de prijs op niveau te houden.

"Maar de praktische uitvoerbaarheid hiervan is niet eenvoudig", zegt voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP. "Voordat de kuikens bij de vleeskuikenmesters komen is er al een hele keten aan vooraf gegaan. De vleeskuikenmoederdieren zijn gewoon in productie en die zullen ook in productie blijven. Ook de broederijen zullen deze eieren gewoon uitbroeden, waardoor de kuikens er zijn. Als je minder vleeskuikens wilt produceren zal je al bij de vleeskuikenmoederdieren moeten ruien. De situatie is nu niet zodanig dat dit nodig is", zegt Wolleswinkel.

Hij vindt de oproep desondanks goed. "Het is in ieder geval verstandig om kuikenmesters er op te wijzen dat ze goed moeten afwegen of ze kuikens opzetten of niet. Het lijkt in ieder geval verstandig om eventuele aanpassingen van de stal of een vakantie in een periode te plannen waarin de kuikens bij afleveren goedkoper zullen zijn." Ook Jan Brok van de NVP is positief over de oproep. "Maar ik verwacht niet dat kuikenhouders er op grote schaal naar zullen handelen. De meesten houden hun jaarschema gewoon aan."

Lees ook: 'Minder kuikens voor behoud prijsniveau'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  vlesl
  kuikenhouders kunnen de markt juist heel goed regelen. iedere 6 a 7 weken kunnen ze kijken hoe de markt er voor staat. Een akkerbouwer plant en zaait om vervolgens maanden later te zien dat hij te veel aardapppelen heeft gepoot.
  Voor de vleeskuikenhouder is het heel simpel. Gewoon minder opzetten als de prijs dreigt te zakken. De rest volgt vanzelf.

 • no-profile-image

  pieter

  volgens mij gaat Harm er van uit dat de broeierij dan de kuikens die niet opgezet zijn gaat vergassen of tansporteert naar Verweggiestan. Zaaizaad kun je makkelijk opslaan, kuikens die 3 weken eerder een goed broedei waren niet. Dan word het verhaal al 9 a 10 weken. Wat doe je met de moederdieren die eens in de 65 tot 100 weken (rui) volgens afspraak opgezet worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.