Redactieblog

Ruimingen na MKZ-uitbraak in Japan afgerond

De ruimingen van met MKZ-besmette dieren in Japan is afgerond.

De preventieve ruimingen van dieren, die eerste gevaccineerd waren, is eveneens bijna afgerond. Dat meldt het Japanse ministerie van landbouw. Naar verwachting wordt het vervoersverbod van varkens- en rundvlees hierdoor binnenkort opgeheven. Voor vervoer van levende dieren uit het getroffen gebied in Miyazaki wordt waarschijnlijk half juli weer toestemming gegeven.

In totaal heeft de MKZ-uibraak in Japan geleid tot de ruiming van 276.000 dieren. Hiervan zijn 199.000 dieren afkomstig van besmette bedrijven. De overige werden uit voorzorg geruimd. Het gaat hoofdzakelijk om varkens (208.000) en runderen (68.000)

Terwijl de maatregelen in Japan worden versoepeld, meldt de Chinese overheid nieuwe besmettingen met Mond- en Klauwzeer in het noordwesten van China. Het gaat om serotype O, dat ook in Japan, Zuid-Korea en Kazachstan voor problemen zorgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.