Redactieblog

3 reacties

'Risico door dumpen kadavers'

Het dumpen van kadavers in sloten en watergangen vormt een risico voor verspreiding van dierziekten.

Dat zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in reactie op de toename van het aantal gedumpte kadavers in Friesland. "We hebben in Nederland niet voor niets een kadaverophaaldienst. Dat is vanuit hygiënisch oogpunt. Een dood dier wordt afgevoerd en vernietigd om te voorkomen dat de ziekte waaraan het dier is doodgegaan zich verder verspreidt", legt dierenarts Linda van Wuyckhuise uit.

Ziektetechnisch speelt vooral botulisme een risico. In dode dieren kan botulisme groeien, dat vervolgens in het water terecht kan komen. Dit vormt een groot risico voor vee. Botulisme veroorzaakt bij runderen verlammingsverschijnselen. Minder dan één gram besmet kadavermateriaal kan al dodelijk zijn.

"Je weet natuurlijk niet waaraan een dier is doodgegaan voordat het in de sloot werd gegooid. Als salmonella de oorzaak was, kan dit een risico zijn. Salmonella kan ook een periode in water overleven", zegt Van Wuyckhuise. Ook andere besmettelijke virussen en bacteriën kunnen via het kadaver in het water terechtkomen. Dieren die uit de sloot drinken, kunnen ook besmet raken.

De oorzaak van de toename van het aantal kadavers dat gedumpt wordt ligt volgens de Algemene Inspectie Dienst mogelijk bij de aangepaste tarieven voor de kadaverophaaldienst. "Maar bij de GD merken we ook dat veel mensen die hobbymatig dieren houden, gewoon niet weten aan welke regels ze moeten voldoen. Hier is in de communicatie nog veel winst te behalen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Niet dat ik ook maar iets goed keur over het dumpen van kadavers maar wat is de nieuwswaarde van dit artikel? Ieder geschoolde boer weet wat de risico's zijn, voor zijn levende veestapel, van het niet tijdig afvoeren (lees: vernietigen) van kadavers. ====> opendeur naar SBB / oostvaardersplassen.

 • no-profile-image

  freek

  dragen somige watervogels niet dezelfde ziektens. geen wonder dat er geen paling meer te vinden is die beesten hebben niets te vreten. een dode eend in de sloot en de lijkschouwer komt het op halen. zoveel praat over natuur en het zelf regelen van natuur nou zou niet iedereen het moeten gaan doen maar he als je die beesten niet mag begraven op eigen terein en dan word je gen##it door de strakke pakken die daarvoor dan moeten zorgen wat gaat men dan verwachten je zou ze wel in je groene container aan de weg zetten of een groot vat met zuur

 • no-profile-image

  peter

  je moet de kadavers nog duurder maken,(rendak) het is nu 2 keer zo duur als vorig jaar ,dan kom je nog meer kadavers tegen of worden begraven . dit valt overgins niet goed te praten

Of registreer je om te kunnen reageren.