Redactieblog

108 reacties

Recordpoging mensen in een modderpoel voor varkens

Vrijwillig in de modderpoel van de varkens springen.

Dat gaan ongeveer tweehonderd mensen zondag doen om aandacht te vragen voor meer modderbaden voor varkens. De Stichting Wakker Dier voert al langer actie om meer varkens naar buiten te krijgen. "Bij de oproep om mee te doen aan de recordpoging ‘Meeste mensen in de Modderpoel’ hadden binnen korte tijd tweehonderd aanmeldingen", zegt Wakker Dier. De modderduik is bij de Jofrahoeve van varkenshouder Frank Wagenberg in Esch. Hij heeft de varkens al laten wennen aan mensen in de poel door er met een vlot door te varen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  taco

  leo voeg nou eindelijk eens daad bij het woord!

 • no-profile-image

  ??

  Down under, het is niet dat ik geen discussie wil aangaan, maar hier komt men niet met discussie, maar met stellingname.
  En ik mag graag jou reacties lezen, jij weet waar je over praat, zie ik in de reacties(ook op andere berichten).

 • no-profile-image

  Patty

  die lieve mensen van Wakker Dier komen op voor de miljoenen mishandelde, afgepeigerde dieren in de bio-industrie. dank jullie wel! ik ben een klein meisje uit valkenswaard en ik vind het zielig voor die dieren die nooit buiten mogen komen!

 • no-profile-image

  obelix

  Vroeger, toen alle varkens in een modderpoel lagen te wentelen, had ik nog wel eens een lintworm. Tegenwoordig met die geconditioneerde varkens heb je daar geen last meer van.Gelukkig!

 • no-profile-image

  burger

  ?? Je maakt er wel een hele rare rekensom van. Je ziet dus ongeveer 10% oftewel 100 koeien buiten staan?? Dat zegt mij op zich niet zoveel, misschien wisselen ze wel regelmatig en gaan ze 2 of 3x per dag een frisse neus halen. Dat maakt weidegang toch de moeite waard.

 • no-profile-image

  ??

  Me koeien willen niet naar buiten, heb 4 feedslots voor ze aangelegd maar ze blijven met grote getallen binnen.
  Me varkens kan ik het niet aanbieden, zijn er te veel.
  Paarden worden elke week in een trailer het land door gejakkerd om de dames een plezier te doen. Katten worden naar buiten geflikkerd en honden, hoeveel honden zitten niet veel binnen????
  Als groei geen graadmeter is wat dan wel?

 • no-profile-image

  burger

  Het gáát niet over die modderpoel, maar over een beter welzijn voor het varken!

 • no-profile-image

  karel

  het is weer smullen met de reacties van herkauwer. wat een woordspelingen, geweldig! hadden we maar zo'n minister van LNV, dat zou goed zijn voor mens en dier. plus een sausje van humor erbij.

 • no-profile-image

  burger

  Als het extreem heet is geloof ik best dat ze binnen blijven, maar niet het hele jaar door.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Toppie Yvonne, dan kunnen we ze een agripoepie laten inhaleren!

 • no-profile-image

  Bert

  Leuk voor de varkens.worden ze door de 2 benige varken besmet met MRSA en kunnen ze naar de distructie na geschoten te worden.
  In eens geen ziekte of het is niet vies meer.Van 2 walletjes eten hoe het maar uitkomt voor lekkerdierstrond

 • no-profile-image

  Jan

  Mijn moeder zei altijd: geen geklieder met eten!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mooi makkelijk Spotvogel, om iedereen maar een stempel te geven?
  Daarnaast hoeft jou ervaring niet de enige juiste te zijn, veel informatie kan je ook krijgen van de oudere generatie agrarier, die dingen zien veranderen met hun logische manier van denken krijg je ook wel een passend antwoord.

 • no-profile-image

  down under

  Of wat te denken van een besmetting met de Hyostrogylus rubidus.

 • no-profile-image

  Piet

  Als ik in de stal ga liggen komen de dieren ook op mij af, en zouden zelfs naast me gaan liggen. Ik zie geen enorme verbetering in de modderpoel oid. Misschien meer afleiding, maar ook meer ziekte. Als ik naar het filmpje kijk zie ik niet dat de varkens zich anders gedragen als anders. Wel zie ik mensen varkens opjagen zonder nut, en niemand heeft schijnbaar ooit een varken aangeraakt. Oja verder, Spotvogel en uitgekauwde alter-ego's: toedeloedokie. Misschien kun je een ander plek te wereld vinden waar mensen geen schoon genoeg hebben van wild om zich heen slaande, humorloze, gefrustreerde zwetsers.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Karel. In veel stallen is wel een sprinklerinstallatie aanwezig, maar die hangt lager dan de nok waarin meestal de brand (door kortsluiting) ontstaat (oorzaak doorgaans kortsluiting, bijv. als gevolg van het almaar toevoegen van leidingen voor nieuwe functies en sporadisch blikseminslag.) Doordat de sprinklers electrisch worden ingeschakeld werken ze niet als de stroom uitvalt! Bovendien branden niet de dieren op de vloer, maar juist de nok hoog daarboven. Doordat de stroom uitvalt weigeren ook de afzuiginstallaties dienst. Daardoor sterven de meeste dieren de verstikkingsdood door rookvergiftiging. De remedie zou behoren te zijn, dat in geval van brandalarm beweegbare segmenten in de stalwanden zich openen zodat de dieren het erf op kunnen. Zo onherbergzaam kan ons land nergens zijn of zij zijn daarna weer makkelijk bijeen te drijven. Kijk vooral naar de foto's van de brand in Middelbeers. Hoe hard sommige luldebehangers in dit forum ook kakelen: de NOK staat in brand, dat is heel goed te zien! Daarom herhaal ik het nog maar eens: lullig voor de boer, maar zowel zijn stal, het inventaris als de levende handel zijn bij brand verzekerd. En ik vermoed dat als hierin een assurantiële mutatie zou komen, het aantal branden excessief zou verminderen!

 • no-profile-image

  koetje

  Linda,als het WD echt menens is met de koeien in de wei dan moet deze club weidemelk gaan promoten en geen sojamelk(net als jij zelf).

 • no-profile-image

  karel

  hoi down under: ik heb ooit op een warme dag in een door bio-industrie vervuild landschap rondgelopen, had dorst, wilde drinken uit een beekje maar dat zag grijs en borrelde over van meststoffen. ik wilde wat vruchtjes plukken langs de berm, maar alles was verstikt door de ammoniak. ik had alleen een portemonee vol met euro's maar ze smaakten mij niet en leste ook geen dorst.

 • no-profile-image

  Jan

  Goh herkauwer ik hoop niet dat je stikt in je herkauwende opmerkingen, het is wel heel treurig dat je het niet van een afstandje kunt beoordelen, zelf heb ik ook een jarenlange overheidsfunctie en die had ik ook in NL. Ik ga er nog altijd vanuit dat het niet zwart-wit is er is altijd nog een grijs. Uit je reacties lijkt het me dat je een hekel hebt aan boeren en misschien maar beter de prive kunt gaan lezen om zo verdere ergernis te voorkomen.

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, ofdat mensen naar een uitgekauwe ambetenaar wil luisteren, die maar wat kakelt?

  Burger, je wil het gewoon niet begrijpen en ga er ook geen moeite voor doen ook. Dat jij alles voor zoete koek eet van mensen die er menen verstand van te hebben als Herkauwer, Thieme, Volkert moet jij weten!

  Geverink inderdaad de praktijk, maar dat past niet altijd in het straatje van de heren/dames dus zijn "wij" agrariers dom en slecht met dieren.

 • no-profile-image

  Redbad

  Ja voor de juiste ambtenarenroots ben jij wel het ultieme voorbeeld met jouw ruggengraat van een naaktslak.

 • no-profile-image

  Han

  Bert dit probleem zal in KZ nooit voorkomen. De Islaam is verstandig, zij maken verschil tussen mensen en varkens. Varkens zijn bij de meeste Islamieten taboe evenals naakt zwemmen in water of modder maakt niet uit.
  Dat de Nederlandse dierenactivisten ziek zijn wisten we al lang. Maar zo ziek!!!
  Verder wil ik er geen woord meer aan vuil maken.

 • no-profile-image

  burger

  Vraagteken, een zeug voelt zich zo beter dan tussen 2 stangen omdat dit het natuurlijke gedrag meer benaderd.
  (ps Boerenverstand stond vroeger voor logisch denken)

 • no-profile-image

  Piet

  Gelukkig helpt de redactie hem n handje.

 • no-profile-image

  burger

  C) daar geloof ik niks van. Groei is geen graadmeter voor dierenwelzijn, dieren zijn daarop gefokt, dus kunnen niet anders. G) Kunnen we honden, katten en paarden op dezelfde wijze houden (tussen 2 stangen)?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Natuurboer, jij geeft een heldere en waardevolle visie. Volgens mij zijn een miljoen modderpoelen in dit land bést haalbaar, want vier kabinetten Bakellende hebben van onze ganse natie één troosteloze zwijnenstal gemaakt. In het kader van de integratie zouden er om te beginnen in die poelen naast vierbenige varkens en tweebenige blanke hangbuikzwijnen ook getinte allochtonen kunnen worden losgelaten.
  Ook Obelix geeft een goede bijdrage. Inderdaad kerel, vroeger lintworm en nu miljoenenvoudig dierenleed, een totaal verziekt milieu en landschap, een kiloknalbraadpan vol water en een corpus delicti met kanker. Wat is beter? Roept u maar!

 • no-profile-image

  ??

  Hoe wil je het meten. Mensen leefde ook in grotten en nu in een flat 3 hoog Amsterdam.
  Dus ik wil een duidelijk argument, niet zoiets, van ze zien er gelukkig uit? Bergen antibiotica, noem getallen. En vergeet niet dat een bioloog/ecoloog weinig mag behandelen, dus dier "pijn" moet lijden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Burger laat je niet horensdol maken door ??.??. Dankzij dit gereremieer komt dit forum in het slop terecht en dat zal wel de bedoeling zijn. Zo gaat het namelijk altijd wanneer iemand iets zinnigs inbrengt.

 • no-profile-image

  down under

  Ja, deh. Burger, vooral blijven door zeveren over het welzijn van het varken!! Waar haal jij de wijzheid vandaan dat een varken welk in een moederpoel kan meer "welzijn" zou kunnen genieten dan een (alle) varken(s) welk(e) in een stal is/zijn gehuisvest die middels grondbuisventielatie een inkomende temperatuur heeft van 22°C bij een buitentemperatuur van + 30°C. (Ze hebben het nog bijna beter dan de ambtenaren die over hun "welzijn" beslissen ;0) Ik heb het filmpje ook bekeken maar wat mij verbaasde is dat ik voor het varken geen enkele mogelijkheid zag om te schuilen voor de brandende zon! Uit ervaring weet ik dat een varken qua huidtype ingeschaald kan worden onder categorie 1 => langer dan 10 minuten in de zon dan minimaal insmeren met factor 30! Heb ik niemand zien doen, ach arme beestjes.

 • no-profile-image

  Lie

  Wat Geverink zegt klinkt heel aannemelijk, melkkoeien hebben ook last van zon(nenbrand) en blijven ook liever binnen wanneer het erg heet is.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Herkauwer denk niet dat ik met jouw in discussie ben. Jouw argumenten zijn gebaseerd op emotie en die van mij op meer dan dertig jaar praktijkervaring met de meest uiteenlopende systemen in de varkenshouderij. Ik heb er alle vertrouwen in dat de lezer die op deze site informatie zoekt het kaf wel van het koren weet te scheiden.

 • no-profile-image

  yvonne keulenaars

  Waarom eigenlijk niet? Er zou een hele nieuwe "Farmline" kunnen worden opgezet met allerhande boerderijgeurtjes. Een prima mogelijkheid om de stedeling ook thuis het gevoel te geven op het platteland te leven.

 • no-profile-image

  Gevluchte NL er.Werk niet voor varkens blubber zwe

  En ik hoop dat er een beer met ongeknipte hoek tanden zich op zijn territorium bedreigt voelt.Dit volk staat ver van de echte wereld af.Maar ja dat is NL.Politiek in pampers.Bevolking ver van de echte wereld af.Waar is de gezondheids inspectie??Zwemmen in riviertje mag niet!

 • no-profile-image

  bert

  Wat een negatieve reacties.
  Ik zit 8 uur per dag in de mensen stront en zeik, mag ik dan prive voor een goed doel in de varkenstront en zeik staan!
  Denk aan het doel, daar zijn de boeren ook goed mee.

 • no-profile-image

  linda

  de spotvogel heeft met zijn uiterst scherpzinnige, humoristische manier van schrijven dit forum op niveau getild. juist door zijn kennis in deze prikkelende stijl te verpakken dringt hij door tot de kern. maar helaas dringt het niet door in de harten van de boeren.
  ik hoop niet dat deze vogel nu ECHT stopt met schrijven!!! een verlies voor agd EN HAAR LEZERS.

 • no-profile-image

  ??

  Linda,

  Nog niet een antwoord, jij ziet een genietend varken, geniet het varken zelf ook?

 • no-profile-image

  burger

  vraagteken, die zeugen tussen twee stangen, dat heeft niks met dierenwelzijn te maken. Jij wil gewoon geloven dat die zeugen het net zo goed hebben, omdat dat jou beter uitkomt. En inmiddels ben je het echt zelf gaan geloven. Dat varkens die ook naar buiten kunnen, het beter hebben, spreekt voor zich. Dat is gewoon boerenverstand.

 • no-profile-image

  burger

  Dat heeft met natuurlijk gedrag te maken, dat heb ik niet verzonnen en heeft niks met mijn emotionele instelling te maken. Dat die varkens zo hard groeien en zoveel biggen werpen, is omdat ze op die eigenschappen gefokt zijn. Daarbij krijgen ze ook nog mega veel antibiotica. Ik zie een dier als als levend wezen, niet als mens. Jouw theorie is gewoon zolang varkens produceren, zijn ze gelukkig. Onzin natuurlijk, (kunstmatig) gezond misschien.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik weet zeker dat van alle lagen uit de bevolking boeren nog het dichtst bij hun roots zitten.Ga daar eerst maar eens over nadenken voor je je gal gaat spuien.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Karel, zoiets is mij ook eens overkomen. Dat was in de Peel langs de Voordeldonkse Broekloop (de naam zegt het feitelijk al) vlakbij het klooster van de nonnekes van Heusden-Asten. Ge weet wel: waarvan de abdes in 2003 werd gearresteerd omdat ze een leghen onder haar pij verstopte om het dierke voor ruiming te behoeden. Waar ge ook komt in Brabant, overal stinkt het in alle toonaarden naar het Godvruchtig boerse verderf! Dichter bij jouw huis zou ik trouwens ook niet graag soep trekken uit water van de Dommel, de Kleine AA, de Essche Stroom of de Oude Leij. Want daar kunde ge gewoon met de'n pulsemmer nitraat winnen! Nou ja, dan hedde ge ook geen bouillionblokjes meer nodig!

 • no-profile-image

  ??

  Linda, en waar heb je deze info nu weg? Die omega vetzuren is gewoon een voertrucje.
  Geen anti-biotica, dus liever de beesten zien lijden, zie het al, jij hebt veel over voor dierwelzijn,dat de dieren maar mogen creperen. Ga nu ook eens daadwerklijk eens echte praktijkervaring op doen! Ipv wat "uit de nek te schrijven hier"

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Daar heb jij een punt, Karel!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Helemaal waar Jan. Een aantal mensen is zo druk bezig met het bevredigen van de eigen psyche dat de behoeftes van het dier er niet meer toe doen. Het houden van zeugen buiten kost bij ons 20% van wat een nette stal kost. Wil je ook nog zoals bij Down under in de stal een grondbuis ventilatiesysteem installeren om de temperatuur het hele jaar door netjes constant te houden kost het nog iets meer. Kom mij dus niet met lulverhalen dat buitenhuisvesting met een modderpoel meer kost dan een stal. De vraag is nog steets of buitenhuisvesting met modderpoel diervriendelijker is dan een huisvesting binnen. Ik ben zesenhalf jaar bedrijfsleider geweest op een gesloten bedrijf van 320 zeugen waarvan 25% van de drachtige zeugen, alle opfokgelten en in de zomer enkele honderden mestvarkens buiten werden gehuisvest. Toen ik mijn eigen bedrijf begon heb ik nog een aantal jaren gewerkt op een bedrijf in de buurt waar alle drachtige zeugen en alle opfokgelten buiten werden gehuisvest. Aan praktische ervaring ontbreekt het mij dus niet. Als iemand mij vraagd of zeugen buiten gehouden kunnen worden zeg ik ja absoluut! Hebben zeugen buiten een modderpoel nodig? Zeer zeker. Sterker nog, voor zeugen en gelten die nog nooit buiten zijn geweest is een modderpoel van levensbelang. Zonder modderpoel zouden ze zo ernstig kunen verbranden dat ze er aan sterven! Ook door de muggen kunnen ze zo erg te pakken genomen worden dat het er uit ziet alsof ze de mazelen hebben. Zoals ik eerder al zei smeerden we de nieuwe gelten in met afgewerkte olie voordat ze naar buiten gingen zodat ze niet zouden verbranden voordat ze uitvonden hoe de modderpoel werkt. Is een buitensysteem met modderpoel dan diervriendelijker? Tijdens de mooie warme maanden van het jaar vind ik dat ze vaak veel lol hebben buiten. en zoals Linda al zei is het hartstikke grappig hoe druk en aandachtig ze bezig kunnen zijn met het graven van gaten en nu en dan komt er nog eentje voorbij met een joekel van een steen in de bek. Om je te bescheuren. Het overgrote deel van het jaar is het echter voor die varkens helemaal niet zo lollig. Een groot nadeel vond ik ook dat die dieren altijd smerig waren. Bij varkens die buiten lopen zie je vaker vlekziekte. Ze pakken het op uit de grond. Zieke dieren worden vaak te laat behandeld omdat de grote rode diamantvormige vlekken onder de modder niet te zien zijn. Zijn varkens buiten beter af? Met de ervaring die ik heb vind ik dat het klimaat zowel bij jullie als bij ons te koud is om varkens buiten te houden. Met de kennis en ervaring die we hebben op het gebied van huisvesting kost het weinig moeite om varkens jaarrond binnen te houden op een betere manier dan buiten ook al hebben ze dan geen modderpoel.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Wat betreft klimaat is Nederland anders maar niet veel beter dan Canada. De hoge luchtvochtigheid bij jullie gecombineerd met wind en lage temperaturen is erg oncomfortabel voor zowel mens als dier. Daarom zie je in Nederland s'winters geen vee buiten terwijl hier alle vleesvee wel gewoon buiten kan blijven. Varkens hebben geen vacht die ze warm en droog kan houden. Je moet daarom voorzichtig zijn als je ze aan de elementen wil blootstellen. Ik heb het met eigen ogen een aantal jaren rustig kunnen bekijken tijdens mijn werk en ben tot de conclusie gekomen dat een varken onder omstandigheden zoals bij jullie en ons beter af is binnen. Als ik nu nog nieuw moest bouwen zou ik het trouwens wel wat anders doen maar geen modderpoel en alles binnen. Tussen wat ik nu heb en varkens buiten houden zitten een hoop systemen die naar mijn mening diervriendelijker zijn.

 • no-profile-image

  burger

  Teveel anti-biotica ja, waar komt anders de veegerelateerde mrsa vandaan? Mensen zitten niet vast op een flat 3 hoog, maar gaan naar school, werken, etc. Als we jouw redenatie volgen, dan mag alles. Kunnen we honden en paarden op dezelfde wijze houden?
  Stel je geeft varkens de mogelijkheid naar buiten te gaan, blijven ze dan de hele dag op hun plekkie staan? Of gaan ze regelmatig naar buiten?
  NATUURLIJK begrijp jij ook dat ruimte en uitloop (niet persé een modderpoel) van belang zijn. Ik zou meer respect voor je hebben als je zou zeggen: dat is beter voor varkens, maar zolang de burger niet betaalt..... Dan had je tenminste nog iets van een argument.

 • no-profile-image

  burger

  correctie, jij begon over groei, waarop ik aangaf dat dit ook met antibiotica te maken heeft

 • no-profile-image

  ??

  C ze mogen altijd naar buiten, maar het is minder dan 5% wat er gebruik van maakt, hitte of kou of normaal weer.
  Als het dier zich helemaal niet goed voelt, haal ik geen top resultaten met ze. E zolang het groeit met een bepaald gewicht mag je aannemen, dat ze plezierig in het vel zit.
  M Thieme/Volkert/Ouwehand en rest roepen halve waarheden en ze weten de media goed te bespelen door alleen dat te vermelden. Lees voor de lol de online editie van trouw, 16.000 liter voor een kilo vlees wordt er verspild, denk je echt dat iemand dat zelf verzint?

 • no-profile-image

  ??

  Je zegt het zelf, je gelooft het niet. Weet je wat, neem een goeie zak geld mee en je mag mijn zaakje kopen en doe je het vervolgens zoals jij meent dat het moet, dan koop ik het later wel terug uit faillisiment.

 • no-profile-image

  obelix

  En dan gaan we proberen om in iedere modderpoel 200 mensen te krijgen. da's pas 'n record!

 • no-profile-image

  koetje

  Je slaat de spijker wederom op de kop Natuurboer.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Hallo Burger, in het artikel staat toch duidelijk vermeld dat Wakker Dier meer modderbaden voor varkens wenst.

 • no-profile-image

  Lie

  Ik ben benieuwd of er nog mensen fatsoenlijk kunnen reageren die er verstand van hebben.
  Waarom heeft een varken in de eerste plaats een modderbad nodig?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geverink, we leven hier niet in een buitenstation van het vrieshuis van IGLO en bij ons ligt er in voorjaar, zomer en herft geen sneeuw of ijs, die een modderpoel kunnen bedekken en spenen kunnen doen afvriezen. Dieren hoeven ook niet met idiote dwanggrepen naar de zoel gedreven te worden en er hoeven ook geen half miljoen dieren in zo'n modderbad te passen. Want bij een natuurlijker dierhouderij horen ook natuurlijker veestapels. Dus geen megastallen, maar te overziene roedels dieren. De kwaliteit van de producten zal met kop en schouders uitsteken boven die van de erbarmelijke megafolterijen. En na enige tijd zullen steeds meer consumenten dit gaan waarderen. Dat durf ik nu al te voorspellen.

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, je wil toch niks aannemen en dan wil je het op schrijfvormen gaan afwikkelen. Als je zoveel kennis had, waarom word er niet geluisterd naar jou? Jij denkt kennis te hebben, dat is een groot verschil met kennis daadwerklijk te hebben.
  Had eigenlijk dan ook nog een filmpje willen zien van die varkens later op de dag, zien dat ze dan nog vrolijk waren.
  Maar hoe toon je dierwelzijn aan?

 • no-profile-image

  ??

  Lie, daarom zie je mij koeien ondanks dat ze vrijwillig naar buiten kunnen niet naar buiten gaan, maar onze "expert" burger denkt van niet.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Ik stel voor om ter vergelijking nogmaals een "modderbad voor varkens" promotiefilmpje te maken. Maar dan in de komende winter bij 10 graden onder nul en een dik pak sneeuw......... En dan eens kijken hoe leuk varkens dat zullen vinden. Mooi-weer-praatjes hebben we genoeg in de wereld.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er wordt wél naar mij geluisterd ??.??. Dat blijkt wel uit al die reacties van zulthoofden die zich aangesproken voelen en niet beter weten te doen dan alles te ontkennen en in het absurde te trekken. Geverink, dieren horen buiten te leven en dat wij ze binnen zijn gaan houden in waanzinaantallen zegt niet dat die dieren daardoor een gelukkig leven lijden. Dat is te ruiken aan het stalaroma, te zien aan afgebeten oren of staarten en kaalgepikte konten. Boeren verzinnen van alles om die dieronvrede te maskeren: hoorns afzagen, staarten amputeren enz. En dan nog wat: ook hartje winter kan het in de modder juist heel behaaglijk zijn! Iedereen die weleris door het ijs van een veensloot is gezakt, zal dat kunnen beamen!

 • no-profile-image

  obelix

  Herkauwer eet te veel vis! Daarom wordt 'ie zo zuur en sjaggerijnig. Hij zou wat meer varkensvlees moeten eten. desnoods van modderpoelvarkens! Dat zou z'n humeur zeer ten goede komen!
  Rare jongen die herkauwer!

 • no-profile-image

  karel

  waarom wordt een argument gebaseerd op emotie lager ingeschat als argument op economische motieven? een wereld zonder emoties is onleefbaar. de geur van gras, het zingen van vogels, het zien van vlinders, alle geluksgevoelens komen voort uit emotie en niet door geld.

 • no-profile-image

  yvonne keulenaars

  Er kunnen ook agrigeurzuigtabletten gemaakt worden in de vorm van mini-liksteentjes!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,
  Dit zijn van die mensen, die niets snappen van dieren maar wel zeggen dat ze snappen.
  En inderdaad lekker zo mestbad.

 • no-profile-image

  Harm

  Lekker zo'n moddrbad. Ik denk niet dat die maloten in de gaten hebben dat een varken niet zindelijk is. Dus veel plezier!!!!

 • no-profile-image

  Siliconen

  Wel net als de varkens bloot natuurlijk. Kan Georgina Verbaan nog een mooie siliconen promotieshow geven.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Bert, Harm en Jeroen, jullie zijn stommer dan het spreekwoordelijke achtereind des varkens. Varkens zijn namelijk ZEER zindelijk (anders dan koeien die overal pissen en schijten) en bevuilen hun zoel echt niet. En Han, ik zou moslim worden man. Veel beter in alle opzichten. Dan hoef jij je ook nooit een karbonade-kiloknaller aan te laten smeren. By the way: mij krijg je zo'n modderpoel niet in, want ik ben geen varken. Zwijn ik effe!

 • no-profile-image

  Jaap

  En wij mogen in t dorp geen Zwientje Tik meer doen van dat soort lui. Blijkbaar mag het wel voor de promotie voor de eigen parochie. Ik denk dat wij met t dorpsfeest ook maar een reclamecampagne voor WD beginnen, dan mag het tenminste.

 • no-profile-image

  anti

  Foei!!! Jan,Jaap en Jeroen . Wipstaartje is een zusje van mijn verzonnen broertjes hoor!

 • no-profile-image

  Pamper

  Inderdaad herkauwend spotvogeltje, een varken is zindeliijk. Dit in tegenstelling tot jou wipstaartende Van den Berg, je schijt hier het hele forum onder.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Enough is enough. Ik heb twee Vogelgriepdossiers op eigen kosten gepubliceerd onder pseudoniem Spotvogel, maar welbewust met ruimschoots gelegenheid om mijn personalia te identificeren. Want ik schreef die dossiers niet ten eigen nutte, maar omdat de boerenstand sinds de uitbraak van grote epidemische calamiteiten vreselijk onrecht werd en wordt aangedaan door LNV én omdat (in het geval van de Vogelgriep) de zondebok wordt gezocht bij de wilde trekvogels. Twee leugens die rechtgezet moesten worden. Helaas zijn schrikbarend veel boeren inderdaad nog stommer dan hun eigen achtereind en weten niet eens te bepalen wie mét hen en wie tégen hen is. En dus beginnen ze maar in het wilde weg stont te spuien, voor velen hun dagelijkse core- bussiness. Nou ja: als men geen hersens heeft, is het vanzelfsprekend vreselijk lastig om die te moeten gebruiken. Ik heb daarom besloten om geen energie meer te verdoen aan dit soort minkukelarij. Boeren zijn nou eenmaal boeren en daarvan valt absoluut niks te verwachten. Tenzij het door de gemeenschap jaarrond kapitaaldekkend gesubsidieerd wordt. Want dan krijgt men als dank voedsel voorgeschoteld dat ziek maakt en onwel doet bevinden. Ik stop dus per direct met het gratis aanreiken van kennis, ervaring, mening en suggestie en walg van de huidige gang van zaken. Dus wat mij betreft: ruim baan voor gentechnologie en zo snel mogelijk alle boeren op non actief. Want zo schijnen jullie het zelf te willen!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Gelijk heb je Spotvogel. Ook Henk van der Pol is al opgehouden om de boeren te waarschuwen. Ze zijn het niet waard om je druk over te maken en de smerige politieke spelletjes doorzien ze niet. Ze blijven geloven in de oprechtheid van LNV en blijven zelfs lid van de LTO, terwijl deze "belangenbehartigers" zelf meewerken om hun eigen leden kapot te maken. Er is werkelijk geen enkele beroepsgroep te vinden die zich zó laat belazeren. Ik heb het nog een poosje van Henk overgenomen, maar ook ik zie er geen heil meer in. Op naar een toekomst zonder bemesting, lang leve het milieu!!! Succes mensen met de hoogwaardige landbouwkundige kennis.

 • no-profile-image

  linda

  kijk naar het filmpje en zie die varkens hier genieten. de boer die zijn dieren dit gunt verdient meer dan geld alleen, nl. plezier in zijn werk. de biggetjes waren ook schattig en je zag hoe ze van de frisse lucht genoten. een voorbeeld deze Jofrahoeve!


  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/meierij/6998406/Recordpoging-200-mensen-in-een-modderpoel-tussen-de-varkens-geslaagd.ece

 • no-profile-image

  Boer

  ik hoop dat ze nooit meer van het mestbadeczeem afkomen.

 • no-profile-image

  Bert

  Lekkerdier?Gaan jullie de NL mensen al zo verlagen dat we gelijk staan met een varken?Als jullie zo zijn is me goed maar hou het aan je zelf.En hoe verklaar je zo iets met de gezondheid inspectie en ziekte verzekeraars?Als er dingen niet meer werken of ziek zijn er na?Of varkens een nieuwe ziekte hebben gekregen?Of denk je dat mensen nou ja jullie beschouwen duidelijk mensen NL niet meer als mensen,Alleen maar ziekte van een dier kunnen krijgen?Ik heb zelf varkens.Lopen in weiden en maken lekker hun gaten.Ze doen maar maar mijn kinderen,honden,koeien en paarden komen er niet bij.En rond om de weiden voer ik ratten en muizen de doodt in.Ziekelijk gewoon van jullie.Ik denk niet eens dat mijn dieren te zwijgen van kinderen er maar in de buurt willen komen.Jullie staan echt ver ver van de natuur af en werkelijkheid.

 • no-profile-image

  eet meer

  En we mogen niet van hun zwientje tikken ??!! HYPOCRIET TUIG !!!

 • no-profile-image

  linda

  ??.?? ben je blind en doof? de varkens waren nieuwsgierig en kwamen vol vertrouwen naar ons toe, ze wroeten met hun snuit diep in de modder. het was geweldig om te zien. kan er nu niet eens EEN boer toegeven dat dit het zo overal zou moeten zijn? natuurlijk het is een stuk duurder, jullie moeten goed betaald worden voor al deze moeite. Heeft Gerda Verburg of LNV jullie ooit hierin gesteund? wordt wakker boeren! de partij voor de dieren vecht voor jullie, snap dat dan.

 • no-profile-image

  ??

  Linda, Ben niet blind of Doof, maar deze varkens zijn net zo vrolijk als mijn zeugen in me hypermoderne stal. Dus nogmaals de vraag, wat is hier de meerwaarde/verbetering aan richting de varken? Omdat je het een gezellig gezicht vind, meen je dat het varken het ook plezierig vind? Beetje kort door de bocht!

 • no-profile-image

  Piet

  Je hebt nogal een studie gemaakt van die stallen Karel. Bekabeling in de nok? Ja, voor die paar lampen en eventueel de ventilator. Verder lopen er echter geen kabel in de nok hoor. Als de stroom uitvalt beschikken veel bedrijven over generatoren. Oftewel, je bent lekker aan het stennis schoppen, maar je weet er helemaal niets van.

 • no-profile-image

  karel

  sprinkler installaties, vluchtroutes/opvang voor dieren igv brand. graag jullie mening.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, Dat is nog geen antwoord?!
  Dat is jou emotionele instelling!
  Hoe zou je iets kunnen meten als vreugde, met groei? Aantal biggen per worp.
  Men leest het niet af omdat jij het grappig vind een varken in een modderpoel ziet zitten.

 • no-profile-image

  ??

  A de burger betaald ook niet
  B het zijn altijd de zelde mensen die ergens tegen aantrappen die er de ballen verstand van hebben, maar helaas de media wel weten te bestelen.
  C De koeien van mij hebben de mogelijkheid voor buiten gaan, maar doen ze niet.
  D De varkens van mij krijgen die mogelijkheid niet
  En nog steeds heb ik geen duidelijk argument waarom?!
  Het verschil in antibiotica tussen gangbaar en biologisch is simpel te verklaren regelgeving, zegt niks over het dierwelzijn!

 • no-profile-image

  burger

  A) correct. B) leg uit. C) gaan je koeien nooit naar buiten of alleen nu niet bij extreme hitte? D) nogmaals uitoefenen natuurlijk gedrag is bepalend, of het dier zich goed voelt kun je zien als je het dier bestudeert. E) jij begon over antibiotica. F) Als we jouw redenatie volgen, mag dan alles zolang 'het' groeit?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal verkeerd gedacht Obelix, ik verzuur absoluut niet, want ik eet bijna alle dagen verantwoord gevangen vis. Zoute haring, gerookte forel of verse sliptong bijvoorbeeld. Of zalm, vette makreel en rode poon. Dat brengt me meteen bij Linda's Omega 3. Daarvan zit vis bomvol en dat breekt het slechte cholesterol in ons bloed af, terwijl de verzadigde vetten van bio-varkens en -kippen juist weinig heilzaam voor onze gezondheid zijn. Zéker als het ook nog in verkeerd vet of olie gebakken of gebraden wordt. Vooral daardoor - en door structureel tekort aan beweging- lijden er tegenwoordig zoveel mensen aan hart- en vaatziekten. Jan, naast zwart-witdenkende grijze ambtenaren zijn er ook nog mensen die zich overal in verdiepen, zich breed oriëteren en daarop hun meningen en opvattingen baseren. Zulke mensen worden door het kopkleppend grauw als zeer bedreigend beschouwd, dat is in deze fora volop manifest. Vandaar al die domme reacties, die slaan als een wormvormig aanhangsel op een ingezakte Bosse Bol! Inderdaad Kritische Lezer, het is precies zoals Karel schrijft: zonder emoties kent het leven nauwelijks of geen geluk. Tegenwoordig gedragen steeds meer mensen zich als diepgevroren autisten, jagen alleen maar materieel gewin na en leven slechts in een mallemolen van ontketende en niet meer te beteugelen groeistuipen. Alles moet aldoor blijven goeien: vooral de omzet en het inkomen! Stilstand heet achteruitgang te zijn en matiging van groei wordt opgevat als een ramp. Daarom zou het ook zo goed zijn als al die miljoenen schrokkerige pyranha's van tijd tot tijd eens een weekendje of midweek in een modderpoel zouden doorbrengen. Back to their roots!

 • no-profile-image

  down under

  Karel, ik heb ooit bij de bakker gestaan en toen ik mijn brood moest afrekenen wilde ik dit met "emotie's" betalen. Zijn antwoord: geeft toch maar die harde knaken. Het was dus gewoon schokken of anders zelfs geen droog brood te eten.

 • no-profile-image

  ??

  Die grappige mensen toch ,net als down under schrijft wil men toch knaken hebben.
  En dan voor de doemschrijvers, dus emotie is anoniem een hard werkende groep, die om dieren geeft de grond in te trappen met one liners zonders enige bewezen feiten.
  Als daar de wereld niet zonder zou kunnen?

 • no-profile-image

  Jan

  Zelf beoordeel ik de hele dierhouderij met het kijken naar wat het dier nodig heeft, wat volgens mij toch het belangrijkste is in de hele dierhouderij. In mijn beroep kan ik niet alleen met emoties werken, ik gebruik de publicaties van Dr Temple Grandin, zij is een in Noord Amerika gerespecteerde allesweter over hoe dieren hun omgeving ervaren. Een echte aanrader om te lezen is een van haar boeken "Animals Make us Human" hierin beschrijft ze wat dieren nodig hebben om een goed leven te hebben en dan gaat ze iets verder dan eten,drinken en huisvesting. Zij legt haarfijn de emoties van de dieren uit en ik gebruik die kennis in mijn dagelijkse werk. Het is zeker geen anti-dierhouderij boek maar een boek waar we allemaal wat meer kennis van kunnen opdoen en die dan in de praktijk gebruiken.

 • no-profile-image

  ??

  Burger, dan help ik je met rekenen.
  1.000 koeien * 365 dagen = 100 %
  Ze mogen het hele jaar buiten, vertelde ik je.
  Ik zei een max van 10% buiten.
  of wel met andere woorden. al me koeien zouden theoretisch een maand buiten lopen, dat gebeurd niet. DUS WAAR HEB IK JOU VERKEERD VOORGELICHT????????? JE WIL HET GEWOON NIET SNAPPEN!!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geverink, ik laat mij in aangelegenheden die er toe doen altijd door feiten en zelden door emoties leiden. Want ik heb een lang ambtelijk leven achter mij en daarin speelden de persoonlijke voorkeur en mening van de referendaris geen enkele rol. Maar ik weet heel goed hoe dat met boeren zit. Die leven van de wieg tot het graf bij de waan van de dag en gaan pas overwegen om eventueel te zijner tijd te beginnen met dénken als er al geen redden meer aan is. Daarom zijn jullie ook zo gekant tegen échte ménsen die hun grijze cellen wél gebruiken op de juiste wijze. Namelijk om er gezond mee na te denken! By the way: je hebt in het ingepalmde Indianenland toch een cattlefarm dacht ik? Met potholes en zo. Doe je dan er als hobby soms twintigduizend mestkeuen bij? Zou mij niet verbazen! Wat mij betreft zijn wij klaar met de discussie! So long. Au revoir. De ballen!

 • no-profile-image

  koetje

  En dan vooral spek, het is wetenschappelijk bewezen dat hier een stof in zit die zeer goed is voor de hersenontwikkeling.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat klinkt al een heel stuk beter, beste Geverink. Maar niemand heeft beweerd dat varkens coute que coute onder alle weersomstandigheden in een zoel moeten liggen. En ze hoeven natuurlijk ook niet per se jaarrond het hele etmaal alleen maar buiten te zijn. Waarom niet net zo'n systeem als bij vrijloophennen? Die kunnen ook zelf kiezen of ze wel of niet naar buiten willen. Vroeger hield immers bijna iedere boer zo zijn varkens. Die konden in en uitlopen als zij dat zelf wilden. Totdat agri-industrieëlen bedachten dat er in een paar maanden tijd van biggen slachtvarkens gemaakt moesten worden. Maar varkens behoren helemaal niet opgebost met duizenden op een beperkte vloeroppervlak gehouden te worden. Slecht voor de dieren, slecht voor de kwaliteit van het vlees, het milieu en ook slecht voor het normbesef van de boer. Die stompt namelijk niet zuinig af door die fabrieksmatige vleesproductie. En aan dat aspect van vlekziekte moet zeker aandacht worden besteed, bijvoorbeeld door de dieren periodiek door een wasstraat te laten lopen. Desnoods compleet met 'wasbeer'! Met wat innovatief en creatief denkwerk moet daar een goede oplossing voor te bedenken zijn. En dat hoeft 'm de kop niet te kosten lijkt mij.

 • no-profile-image

  jan

  En niemand weet of de recordpoging is gelukt.

 • no-profile-image

  linda

  buiten versus binnen: Als de koe de keus heeft gaat zij vrijwel onder alle weersomstandigheden de wei in. Weidekoeien hebben daarnaast minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid. In de melkvee-industrie worden steeds meer koeien jaarrond op stal gehouden. LTO verwachte dat zonder ingrijpen in de toekomst 8 van de 10 koeien het hele jaar in stallen zouden worden opgesloten. Wakker Dier vecht hiertegen en wil verdere industrialisering van de melkveebranche breken. Niet alleen is dit gunstig voor het welzijn van koeien, weidemelk is ook gezonder. Zij bevat meer Omega3 vetzuren.
  Voor varkens geldt hetzelfde: zij zijn veel gezonder als zij allerlei kruiden uit het veld kunnen eten en hebben daardoor geen anti-biotica nodig. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

 • no-profile-image

  ??

  Karel sprookjes zijn voor kleine kinderen, die geloven het graag.

 • no-profile-image

  popeye

  Koetje Boe, je hebt ergens een klok horen luiden, maar die boerenroots waar jij op doelt zijn tot diep onder het maaiveld aangevreten door wortelrot. Daar is dus echt geen spinazie meer van te maken!

 • no-profile-image

  kees karstens

  Hoe zouden die varkens het eigenlijk gevonden hebben? Want al die negativo's in dit forum doen wel zo neerbuigend over de lieve mensen van WD, maar misschien vonden die knorrepotten het wel heel erg tof. In dat geval moeten er volgend jaar maar een horde varkensmesters de zoel ingedreven worden!

 • no-profile-image

  katja

  Jan het was een groot succes, zowel voor mens als voor dier. Kijk maar op de site van Wakker Dier.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kees, dit gaat te vér! Schone Wakkere Dieren zijn tot daaraantoe, maar er met geweld in gedreven varkensmesters zouden van zo'n zoel een agri-bedevaartsoord maken! Compleet met stalletjes op straathoeken en automaten op boerenerven waar flesjes, kuipjes en keulse potten met de Echte Escher Zoelblubber uitgevent zouden worden. Niet aan beginnen dus!

 • no-profile-image

  Jeroen

  wat is het goeie doel, leg me dan eens uit wat hier goed aan is???????

 • no-profile-image

  jeroen

  Wipstaartje, heb regelmatig jou reacties gelezen en daar komt weinig zinnigs uit of ben je nu toch ook spotvogel of herkauwer of wie van al die figuren.
  Ja zindelijk als je ze niet te veel ruimte geeft, als je meent verstand van iets te hebben, roep het dan wel juist !!!

 • no-profile-image

  ??

  Piet, we kunnen het blijven zeggen, maar zulke mensen hebben de liefde van dieren zo hoog zitten (menen ze), dat ze het alleen weten hoe het moet, maar waarom niemand van hun ondertussen een bedrijf gestart??
  Patty leeftijd zegt hier niks is internet, iedereen kan wat roepen al die verschillijke aantijgingen zonder goeie argumenten dan, een dier vind het goed.
  Bij mij loopt geen enkele kabel door lucht :)
  Karel, wanneer ga je de bejaardenhuizen controleren :)

 • no-profile-image

  taco

  Spotvogel, het laatste standpunt van jouw juigen wij van harte toe. Niemand zit immers te wachten op JOUW kennis, ervaring, mening en sugestie. Misschien kan je een leuke collum in de VIVA of de MARGRIET krijgen. Voeg de daad bij het woord en blijf weg en neem jouw synoniemen ook mee. dag leo

 • no-profile-image

  down under

  Zo is het maar net ??,?? Zelf heb ik ook een paar knorren (illegaal) in een buiten weide liggen. Maar aan de reacties van deze dames kan ik niet zeggen dat ze dit meer apreciëren dan de zussen die binnen in een geconditioneerde stal liggen. Kortom deze discussie verwordt tot een persoonlijke stellingname en beantwoord niets op de vraag wat het welzijn van het varken beantwoord.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Luister goed ??.??. Ik ken Gietvormen, Bakvormen, Blaasvormen, Persoonsvormen en zo nog wat andere vormen, maar wil jij me even uitleggen wat een Naamvorm ook alweer is? Of bedoel je wellicht een Naamval? Maar dat heeft hier weer helemaal niks meer van doen. Ik snap dus werkelijk niet wat jij bedoeld en ik treed in deze fora uitsluitend namens mijzelf op. Varkens zijn intelligente dieren (veel intelligenter dan koeien), dus waarom vraag je niet gewoon aan een vrijlopend scharrelvarken en een opgehokte industriestakker naar haar respectieve welbevinden? Je zult versteld staan!

 • no-profile-image

  ??

  Burger niks met geloven, want dan kan je de tekst oom omgedraaid naar jou toestellen, jij doet geloven dat een varken zich plezierig voelt in een modderbad?!

 • no-profile-image

  karel

  ??.?? onderweg naar de modderpoel boerderij veel megastallen in aanbouw gezien. bij geen enkele stal wordt aan brandpreventie gedacht. Bekabeling allemaal bovenin het dak, geen sprinkler installaties, geen vluchtroutes voor de dieren igv brand. Bij uitvallen elektra valt ook ventilatie uit en werken luchtwassers niet meer. Kortom: ziekteverspreidende concentratiekampen voor dieren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Piet Wisse, houd toch eindelijk eens op met die oliestomme betweterigheid. Ik was in weet ik hoeveel stallen in onze nationale Bio-Belt Brabant (BBB) én in de Godvrezende Gelderse Vallei (GGV)en kan je dit vertellen: al ben jij dan ook kalvermester op het bedrijf van jouw heit en mem, je bent nog stommer dan het achtereind van een Rendac Rijp Varken(afgekort een RRV)! Ooit een modern pluimveecellencomplex van binnen gezien? Op de onbrandbare betonnen vloer ligt zaagmeel of gehakseld stro en daarop lopen de dieren die vanuit de stalhemel voorzien worden van achtereenvolgens: frisse lucht, licht, water en voedsel. Dat alles via vernuftige mechanica die wordt gevoed door leidingen. Deze zijn aangelegd in de nok van de stal! Boze tongen beweren dat die leidingen dikwijls zijn ingebed in brandbare materialen. Misschien niet meer in de Hyper Kakelnieuwe Bouwsels (de zogenaamde HKB's), maar zéker wel in duizenden wat Oudere Nieuwe Stallen (de ONS). Ontiegelijk veel pluimveehouders zullen dit herkennen en muisstil zeggen of luidop denken:" hé, zo'n stallen hebben wij ook"! Er hangt een aardig prijskaartje aan het brandveilig maken van zulke bomvol met dieren afgeladen Crematoria in de Dop ( de CD's). Maar dit verhaal is niet exclusief toepasbaar op kippenbedrijven. Loop bijvoorbeeld maar eens kalkoenen of vleesvarkenstal in. En precies daarom roepen, schreeuwen en raaskallen anonieme parvenuen in dit forum om het hardst dat het ten spoedigste treffen van maatregelen onnodige en voorbarige onzin is. Maar dat is het natuurlijk niet: het is zelfs de naakte waarheid!

 • no-profile-image

  burger

  paarden staan niet dag in dag uit in een trailer. Honden ook niet en zeker niet tussen 2 stangen. Dat je koeien niet/nooit naar buiten willen geloof ik niet. Of een dier zich lekker voelt zie je aan het gedrag, dat is bij elk dier anders en heeft niks met een vermenselijkt beeld van dieren te maken. Ook als een dier zich niet lekker voelt is dit af te lezen aan zijn gedrag: bv staartbijten lijkt op verveling te wijzen. (maar dat gaat natuurlijk niet tussen 2 stangen).

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer, jij met je duizende onderzoeken, vandaar dat je ook erkend word door mensen, kom op zeg! Sinds de dag dat jij en je andere naamvormen hier zitten is er al geen ruk aan.
  De enige vraag, die ik stelde, hoe weet je dat een varken het beter heeft, daar komt alleen een emotioneel antwoord uit!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Ok, we stoppen de nederlandse varkens in modderpoelen. Dan hebben we, met één modderpoel per 10 varkens, 1 miljoen modderpoelen in Nederland nodig. Ennuh, hoe komt het met de mest die van de varkens in en rond de modderpoelen terecht komt? In een modderpoel zal geen tarwe van de varkensmest willen groeien om daarmee de varkens dan weer mee te voeden. Ennuh, volgens de mestwet krijgt de "modderpoelvarkenslboer" dan een boete ,omdat ie minder mineralen afvoert dan aanvoert. Zijn we op dit forum zo theoretisch bezig dat er verder niet aan de praktijk hoeft worden gedacht??

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik zal je vertellen waarom varkens een modderbad nodig hebben Lie. Ten eerste omdat ze buiten geplaagd worden door stekende insecten. Ten tweede als middel tegen zonnebrand. Mijn buurman heeft alle zeugen en gelten buiten lopen. Ik heb daar een aantal jaren gewerkt toen ik net was begonnen met het eigen bedrijf Dat werkt ok maar ze moeten wel ontdekken hoe ze zich met modder kunnen beschermen tegen de zon en de insecten. Normaal worden guste opfokgelten met afgewerkte olie ingesmeerd (zonnebrandolie) en dan naar buiten geknikkert. De olie blijft lang genoeg zitten zodat ze normaalgesproken ruimschoots tijd hebben om de modderpoel te vinden voor ze verbranden. Hij heeft een keer in het voorjaar een groep gedekte gelten naar buiten gedaan die nog nooit buiten geweest waren. Allemaal waren ze verbrand en allemaal hadden ze geaborteerd want er zat geloof ik nog ijs op de modderpoel. Na sneeuwval moet de sneeuw meteen geruimd worden want als hoogdrachtige zeugen met het uier door de sneeuw slepen vriezen de spenen er af en meer van dat soort ongein. Ook geeft een modderpoel verkoeling op warme dagen. Voor een buitenstaander lijkt het heel mooi maar voor die varkens is het maar drie maanden leuk en negen maanden bikkelen. De varkens op mijn bedrijf blijven binnen. Geen stekende insecten geen zonnebrand en er is een sprinkelerinstalatie waar schoon koud water uit sproeid voor warme dagen.

Laad alle reacties (104)

Of registreer je om te kunnen reageren.