Redactieblog

5 reacties

RIVM: verschil van inzicht over vaccinatie Q-koorts

Er is discussie over de effectiviteit van het vaccin tegen Q-koorts.

Dat zegt directeur infectieziekten Roel Coutinho van het RIVM. Dit speelt een rol bij het verschil van moment van herbevolken van bedrijven die vrij zijn van Q-koorts en de bedrijven die besmet zijn met Q-koorts.

"Over de effectiviteit van het vaccin is verschil in inzicht. Het vaccin biedt geen volledige bescherming, ook gevaccineerde dieren kunnen nog Q-koorts oplopen", legt Coutinho uit.

Op de besmette bedrijven zijn nog dieren aanwezig die besmet zijn met Q-koorts. "De werking van het vaccin bij reeds besmette dieren is niet optimaal."

Voor niet-besmette bedrijven is er volgens hem geen enkele reden om nog langer een aanvoerverbod en een fokverbod te houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Waarom zou Frankrijk in godsnaam nou al jaren met dit vaccin vaccineren? Omdat het goed werkt! Ga nou hier niet weer het wiel opnieuw uitvinden, het is al heel lang rond! Coutinho heeft denk ik heel veel mensen aan het werk te houden met zijn onderzoeken. En tja, het is natuurlijk wel een beetje een afgang als je moet toegeven dat je ernaast zat

 • no-profile-image

  blom

  Wij zijn een besmet bedrijf waar in januari 975 drachtige geiten zijn geruimd. Vanaf oktober 2009 allemaal
  uitslagen met niets aangetoond met waarden van 0. Willen ze dan nog zeggen dat er nog steeds dieren aanwezig zijn met q koorts op dit
  "besmet bedrijf"

 • no-profile-image

  eeneigenaar van dieren die onnodig dood zijn gemaa

  dat er dieren met Qkoorts in onze stal lopen weet ik ook wel die hadden ze ook er uit moeten haalen maar niet de gezonde dieren en de uit slag van de geente drachtege dieren wijst ook anders uitmaar hij zal wel niets aan het vaccin kunnen vedienen

 • no-profile-image

  W. van Rooij

  Beste collega Blom.
  Ook bij ons zijn in januari 180 dragende geiten geruimd.
  Na eenmalig positief zijn bevonden(GD1),
  zijn de tankmelkuitslagen ;ook bij ons
  vanaf oktober 2009 alle negatief, met ook
  een titerwaarde van allemaal 0.
  Deze koppel geiten zijn dan ook nog eens
  twee keer geënt in 2009, en een keer in
  2010.
  Ook hier vraag ik me dan af;
  Hoeveel gevaar is er dan op dit "besmet bedrijf" nog aanwezig. DUS NIKS.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Als Coutinho nou eens met bewijs komt voor zijn stelling dat het vaccin niet goed werkt? Ik heb tot nu toe alleen maar (overuigend) bewijs gezien dat het vaccin juist buitengewoon effectief is. Uit alle onderzoek komt naar voren dat het risico voor de volksgezondheid na vaccinatie niet groter is dan dat van een hobbygeitenhouder, een melkveehouderij, een katten- en/of hondenasiel en kleiner dan dat van een schapenhouderij, een manege of een kinderboerderij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.