Redactieblog

333 x bekeken 2 reacties

Nieuw systeem traceren biologisch varkensvlees

De Groene Weg gaat in samenwerking met de Wageningen UR, Nedap en Institute for Pig Genetics (IPG) een garantiesysteem ontwikkelen voor biologisch varkensvlees.

Het systeem moet de herkomst en kwaliteit van het varkensvlees in het hele productieproces kunnen garanderen. Het nieuwe systeem moet de concurrentiekracht en daarmee het marktaandeel van biologisch varkensvlees uit Nederland verder versterken. "De volledige tracering is nu nog niet mogelijk, maar deze is van groot belang voor het vertrouwen van zowel de consument als de retailsector in biologisch vlees", aldus de initiatiefnemers.

Het project, Traceerbaarheid en Identificatie van Varkens in de Organische keten (Tivo), gaat ongeveer drie jaar duren. In Tivo wordt een organisatorische infrastructuur ontwikkeld waarbij alle partijen in de keten hun informatie uitwisselen en processen op elkaar afstemmen. Ook wordt een technische infrastructuur ontwikkeld, gebaseerd op elektronische identificatie en DNA-identificatie. De elektronische I&R wordt gebruikt tot het moment van slacht. In het traject daarna, tot en met het winkelschap, wordt DNA-identificatie gebruikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Patrick, Was het een "uitstekend" geweest als ze geen DNA indentificatie (= gentech) in het traceerproces gebruiken? :-)

 • no-profile-image

  Patrick

  Goed tot zeer goed.
  Versterken van je marktaandeel vraagt inzicht en vooruit denken. Met gewoon logisch nadenken komt je al een heel eind. Zwakke schakel blijft de voer leveranciers in mijn ogen. Dat is voor mij een niet te vertrouwen gedeelte in de keten. Dat zou dus extra inzichtelijk moeten zijn, en men zou ze 15 keer extra moeten gaan controleren en waar fout, miljoenen boete geven, oppakken, vastzetten en niet weer los laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.