Redactieblog

481 x bekeken 4 reacties

'Minder kuikens voor behoud prijsniveau'

Gecombineerde Pluimvee Slachterijen (GPS) uit Nunspeet adviseert vleeskuikenhouders in augustus en september minder vleeskuikens op te zetten.

Zo hoopt de slachterij de traditionele daling van de vleeskuikenprijs in het najaar te beperken. "Jaarlijks zakt de vleeskuikenprijs in oktober met van enkele centen tot soms wel 12 cent per kilo geslacht gewicht. In deze periode slachten we vooral om de stallen leeg te krijgen en niet omdat er zoveel vraag naar pluimveevlees is", zegt Henk van Egteren van slachterij GPS.

"Het lastige dat de kuikenhouders in augustus besluiten wanneer ze nieuwe kuikens opzetten. Op dat moment is de kuikenprijs meestal nog goed. Maar voordat deze kuikens gebroeid en gemest zijn, zijn we tien weken verder. Dan is de kuikenprijs vaak al gedaald", aldus Van Egteren.

GPS benadrukt dat ze niet veel minder kuikens willen. "Als we een tekort hebben gaat het vaak om 2 tot 3 procent van het totale aanbod. Dat geldt ook bij overaanbod. Het gaat slecht om 3 tot 5 procent van de totale omzet die ervoor zorgt of de prijs daalt of niet. We slachten normaal ongeveer 200.000 tot 210.000 kuikens per dag. Het liefst zien we dat we in het najaar ongeveer 190.000 kuikens per dag kunnen slachten", legt Van Egteren uit.

Hij adviseert ondernemers die nog iets aan de stal willen veranderen dit in augustus of september te doen. "Als de stallen een week langer leeg staan is het probleem al ruimschoots opgelost. Met het wekenschema zoals dat er nu is, betekent een week langer leegstand een productiedaling van 12 procent. Als een aantal bedrijven dit doet, komen we dus makkelijk aan de beoogde productiedaling van 3 tot 4 procent."

Het advies van de pluimveeslachterij sluit aan op de situatie in de varkenshouderij. LTO Nederland wil in gesprek met varkensslachterijen om de jaarlijks terugkerende zomerdip in de varkensprijs tegen te gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Raar dat de collega slachter juist in augustus en september volle bak wil draaien. Maar minder is altijd goed voor de prijs. 20% minder opzetten en de rechten verleasen voor € 2,50. Worden de eendagkuikens goedkoper en geeft wat druk op de voerboeren. Die laatsten nemen nu al een voorschot op de hogere vleesprijzen. De extra opbrengst bij de verkoop van de kuikens gaat rechtstreeks in de zakken van de voerboeren.
  Vleeskuikenhouders zouden vaker samen een opzet planning moeten maken, gericht op de markt. Dalende prijzen, minder opzet. Meestal gaan er bij dalende prijzen juist meer kuikens in de stal, zeker na een zomerperiode. Dus ik denk dat de GPS het goed verwoord en zal de collega-slachter de inkoop liever wat lager zien. Ik ga in ieder geval minder opzetten. Heb de over gebleven rechten verleasd.

 • no-profile-image

  Piet

  Allemaal nieuwe stallen bouwens collega's, want je kostprijs moet omlaag!
  En hans: je hebt wel gelijk, maar Rabobank wil 4 keer per jaar rente en aflossing van mij, dus?
  De oplossing: 25kg?m2 maximaal en een 5jaar bouwstop op pluimveestallen. Gaat qoutum in prijs omlaag en kan men met minder meer verdienen. Maar ja, ik weet het. Ook ik wil graag groeien. Echter niet ten koste van alles.

 • no-profile-image

  Harm

  Piet, ben jij goedkoop uit met de rabo. Ik mag 12 keer per jaar aflossen en rente betalen.

 • no-profile-image

  pluimveehouder,

  Je hoeft helemaal niet minder op te zetten. Als de markt overvoerd dreigt te worden slacht je op 2150 gram i.p.v. 2300 gram. Zo ontlast je de markt ook met ca. 10% en sneller kun je niet schakelen!! Er moet dan wel een wil zijn bij de slachterijen om de prijs er op te houden. Is het deze pluimveeslachter werkelijk ernst, dan zou hij eens met een NVP of NOP contact op moeten nemen om e.e.a. verder uit te werken..... Het initiatief zal echter van de slachterijen moeten komen. Je kunt nl. nooit van een grote groep ondernemers verlangen om 10 omzet op voorhand in te leveren met enkel de hoop dat de uitbetalingsprijs dan stand houdt. Van Egteren, zelf ook vleeskuikenhouder, weet dit.........

Of registreer je om te kunnen reageren.