Redactieblog

5 reacties

Melkquotering snel afschaffen

Het vorige superheffingjaar is in Europa 7 procent minder melk gemolken. De verruiming van het melkquotum met enkele procenten heeft dus niet meer melk opgeleverd.

Daarmee wordt de stelling van DDB (Dutch Dairyman Board) ontkracht. Die voorspelden enkele jaren terug bij de verruiming van het melkquotum allemaal kommer en kwel. Het zou de doodsteek zijn voor de melkprijs. Eeuwige armoede zou de boeren ten deel vallen. Het is niet uitgekomen. Alleen Nederland en België melken meer. Andere Europese landen minder. De lage melkprijs van vorig jaar was dan ook geen gevolg van een hogere productie, maar van de markt. De wereldwijde crisis speelde daarbij de belangrijkste rol.

Wat leert ons deze gang van zaken. Allereerst dat DDB er naast zat met haar argumenten. Dat is niet erg, maar het zou de leiders, zoals Sieta van Keimpema, sieren als ze dat zouden toegeven. Dat kunnen echter alleen grote leiders. En die heb je bij DDB kennelijk niet. Dan de oplossing voor de toekomst. Geen beheersing van de productie dus. Zo snel mogelijk afschaffen de melkquotering.

Maar wel marktregulatie in de EU. Bijvoorbeeld door opkoop en verkoop van voorraden. De afgelopen periode is gebleken hoe goed dat kan werken. Boter en poeder uit de markt nemen als er een overschot dreigt en weer in de markt zetten als de schaarste toeslaat. We krijgen dan zo stabiel mogelijke prijzen. Daar zijn we als boeren bij gebaat. Niet bij erg hoge en erg lage.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk dat de kern van dit betoog van vergaderboer helemaal juist is. Het zou ook mij helemaal niet verbazen als ná de afschaffing van de quotering de (europese) melkproductie daalt i.p.v. stijgt. Het zit er na bijna 30 jaar quotering psychologisch zó ingeslagen het toegewezen quotum vol te melken, dat het wegvallen van deze bovengrens wel eens een verrassend effect zou kunnen hebben. Behalve het argument iets verdienen aan het produceren van melk, is er geen enkele andere reden meer om te melken. Niet voor het waardebehoud van het quotum en/of het toegewezen krijgen van andere, hieraan gerelateerde, rechten. M.a.w. als er niets verdiend kan worden, dan wordt er niet gemolken. Zo was het ook vroeger. En dát is het grote verschil met de huidige situatie, gelukkig ook maar.

 • no-profile-image

  De overheid/politiek bepaalt de ondergrens voor

  De boerderijopbrengstprijs van melk is door toedoen van de eu opkoop van poeders in 2009 een bodempje geweest.
  Heel goed .
  Maar een maand of 2 terug was er een verzoek van de eu-zuivelverwerkers(boerderijmelkopkopers) die alweer een advies aan de eu commissie uitbrachten om deze opkoop snel op de markt te zetten omdat het gunstig was.
  Zo zie je mar weer dat de opkoopgrens(krepeergrens)voor melkveehouders heel laag ligt .en de op de marktbrengen in het belang van andere zal gebeuren;hierdoor komen wij als melkveehouders nooit of te nimmer meer aan de € 0,54 (kostprijs van het LEI in 2007)
  Wij mogen in zulke systemen geen vertrouwen hebben;zoals is gebleken.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Compleet maf die vergaderboer. Van de markt heeft ie nog iets kennis. Maar van de burgers helemaal niets. In Nederland wordt een grote melkveehouderij niet gepruimd. En dat is het gevolg als de melkveehouderij zich zelf niet in de hand weet te houden qua uitbreiding. En de historie leert dat we dat niet kunnen. Alle grotere bedrijven in het buitenland worden geleid door Nederlanders. Het zit in de genen: groeien, groeien, groeien. En het gevolg? Geen droog brood verdienen.

 • no-profile-image

  Gert

  Helemaal mee eens, vergaderboer. Hoe eerder de melkquotering verdwijnt, hoe beter. Het is net als met zwemmen, je kunt beter in één keer het koude water in dan heel voorzichtig. Bovendien, het nu alleen maar een last en de kostprijs van vele bedrijven gaat er fors door naar beneden.

 • no-profile-image

  Wim

  Vergaderboer, nou begin je net als Gerda te praten. Dat voorspeld niet veel goeds.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.