Redactieblog

337 x bekeken 10 reacties

Melkquotering afschaffen beter voor boer

Vorige keer schreef ik over het snel afschaffen van de melkquotering. Dat is beter voor de boer. Dat vindt ook Roel Jongeneel van het LEI.

Hij zegt dat de quotering steeds meer een last wordt. Het sprookje van de zachte landing is niet uitgekomen. Dat komt door de grillige markt. Van heel hoog twee jaar terug tot heel laag vorig jaar. En nu weer redelijk. Dit alles los van de quotering dus.

Daarom: afschaffen die quotering. De boeren, die willen groeien, krijgen de kans. De kostprijs van de melk wordt over hele linie sterk lager als de quotumkosten vervallen. Volgens het LEI is het nu nog een derde deel van de boeren, dat er in slaagt met winst te boeren. Als de quotumkosten vervallen wordt dat wellicht tweederde deel.

En de rest? Die hoort waarschijnlijk bij de wijkers. Als je dat bent kun je ook maar het best zo vlug mogelijk de beslissing nemen er mee te stoppen. Ook dat is ondernemen. Toegeven dat je het niet haalt en er een punt achter zetten. Je kunt beter voormalig boer zijn met wat geld op de bank, dan een boer, die bij de bank in het rood staat en er ook niet meer welkom is. Dan ben je geen ondernemer meer, maar een probleemgeval.

Stoppen dus met de quotering. Zo vlug mogelijk. Het wordt tijd dat onze LTO zich daar hard voor maakt. Dat is beter dan pappen en nathouden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Helemaal mee eens.
  Dit komt door de globalisering en liberalisering van de markt.

 • no-profile-image

  BOER

  WEDDEN DAT NA DE AFSCHAFFING WE MET OVERSCHOTTEN TE MAKEN KRIJGEN EN DE LAAGSTE MELKPRIJZEN OOIT ALS JE BIJ AGRARIERS DE PRODUKTIE NIET REGEL KRIJG JE ALTIJD WEER OVERSCHOTTEN MET SLECHTE PRIJZEN ALS GEVOLG MAAR NIET GETREURT ALS JE HET 2 JAAR VOLHOUD WORDT HET WEL WEER BETER SUCCES

 • no-profile-image

  Gert

  Volgens mij gaat niet niet over het afschaffen van de melkquotering. Daarover is al lang besloten. Het gaat over het snel - direct - afschaffen. Daarvan ben ik een groot voorstander. Hoe eerder hoe beter. Dan krijgen we een lagere kostprijs en kunnen uitbreiden als we dat willen. Iedereen is dan weer zelf de baas. Dat moeten we als boeren allemaal willen.

 • no-profile-image

  Bij de Pinken

  Nee Gert jij bent dan niet de baas. De markt is dan je baas. Een ding: werken en investeren zul je........

 • no-profile-image

  Bertus

  .....en nu bepaalt de overheid wat je doet. Is dat nu zo geweldig?

 • no-profile-image

  Zeventig Koeien.

  Het zal Jongeneel worst wezen of ie gelijk krijg.Hij beurt toch zijn centen wel. Blijkbaar willen deze lui een keiharde commerciële strategie. Wat dat voor consequenties voor boeren en omgeving heeft zal hen worst zijn. Centen daar gaat het om. Ik denk dat deze mensen van het Lei het probleem zijn....en niet anders.

 • no-profile-image

  Han

  Bij afschaffen van het Quotum vindt er een neorme kapitaalsvernietiging plaats. Hoe denkt dhr. Jongeneel dat gat te vullen? iedere boer die nog een bedrag op de balans heeft staan voor quotum zal een verlies lijden ter grote van dit bedrag. Stel dit bedrag is ook nog ingeboekt als lening bij de Bank? Wat nu? Rente betalen en aflossen. Dus de quotum kosten zijn nog steeds aanwezig.
  Ik heb het gevoel dat er bij het LEI naar een van te voren bepaald doel wordt gerekend. Quotum weg betekent inderdaad voor de overnemer minder kosten, maar voor de wijker (ouder) minder pensioen, dus zal er meer betaalt moeten worden voor huur onroerend goed of aflossing lening van PA en MA. Hoe zo kostprijs verlaging?? Weten de rekenaars van het LEI zeker dat erbij meer melk per bedrijf eenzelfde of betere melkprijs uitrolt? Gaan ze voorbij aan het feit dat de markt geen of nauwelijks ruimte heeft voor meer melk? Laten we elkaar geen mietje noemen, wij in Nederland zullen nooit kunnen produceren tegen kostprijzen die men elders (NZ, USA) heeft.

 • no-profile-image

  willem

  Ook mee eens, het tekort in Azië kan dan door europa worden aangevuld, nu gebeurrd dat door australië en amerika.
  Wij kunnen dat niet omdat het quotum ons dat belemmerd.
  Tevens wie betaald er nu in Europa nog bijna 1 € per liter om melkrecht te kopen.
  Dat is toch te zot voor woorden.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Afschaffen melkquotering lijkt alleen voor de melkveehouderij zelf van belang te zijn. Zonder te kijken welk effect dat zal hebben op de andere sectoren in Nederland, intensieve veehouderij, akkerbouw en tuinbouw. Vindt het afschaffen van melkquotering getuigen van een egoïstische en kortzichtige visie vanuit melkveehouders oogpunt alleen. Waarbij gemakshalve voorbij wordt gegaan aan collegialiteit met andere landbouwsectoren. Niet-DBB melkveehouders hebben blijkbaar een broertje dood aan die andere landbouwsectoren in Nederland.

 • no-profile-image

  Jesse

  De reactie over kapitaalvernietiging begrijp ik niet. De waarde van quotum is over een paar jaar toch nul. Waarom dan niet direct? Dat s veel beter voor de ontwikkelingen van de bedrijven. Dus hoe eerder de quotering wordt afgeschaft, hoe beter.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.