Redactieblog

406 x bekeken 25 reacties

LTO positief over herintroductie diermeel in veevoer

LTO Nederland is positief over het voorstel van de Europese Commissie om diermeel weer toe te staan in varkens- en pluimveevoer.

"Het is heel belangrijk dat diermeel weer mag. Diermeel is een goede voedingsstof en draagt bij aan de gezondheid van het dier", zegt Annechien ten Have, voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij. Ook biedt diermeel milieuwinst. "Dierlijke eiwitten zijn bij het verbod vervangen door soja. Door weer diermeel te gebruiken hoeft er minder soja te worden geïmporteerd."

Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) kan diermeel weer veilig gevoerd worden, zolang er niet aan de eigen soort gevoerd wordt. "Het grote risico is dat er resten van veevoer met diermeel bij runderen terechtkomen. Zo zijn de meeste BSE-gevallen in Nederland ontstaan. Hier moet goede controle op komen", aldus CVI.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  zo daar zijn ze blij mee, kunnen ze de boeren twee keer pakken, Z.L.T.O als enig aandeelhouder van rendac. en maar lobbyen bij de overheid om de concurrentie buiten de deur te houden.

 • no-profile-image

  Piet

  Jager, een hond is een vleeseter, maar een varken ook. (zelfs kannibalisme, dat weet een jager) Hij eet beide net als de mens. Voor een gezond varken is het zelfs belangrijk om alle aminozuren binnen te krijgen. Dat lukt beter met dierlijke eiwitten. We moeten nu geen paniekvoetbal spelen en alles maar gaan verbieden omdat een rund BSE kan krijgen. Als het eten van dierlijke eiwitten an sich gevaarlijk is, dan zou vlees eten gevaarlijk zijn. Daar zul je het vast niet mee eens zijn. Voor de duidelijkheid, een prionziekte zoals BSE en KJ ontstaat per toeval, en besmet mogelijk de eter van het prion-eiwit. Prion-eiwitten komen bij varkens niet voor, voor zover bekend. Ook schijnen ze ongevoelig voor BSE. Opvallend is ook dat varkens nooit een (blijvende) prionziekte hebben ontwikkeld ondanks dat keilers wel eens een big opeten. Daarom: geen reden tot verbieden van diermeel.

 • no-profile-image

  Hans

  Hardstikke eenzijdig deze discussie. De risico's zijn nihil volgens de Europese Commissie als er op een goede manier met restmateriaal omgesprongen wordt. Dat hebben ze heus niet op één dag bedacht. Het scheelt de veevoersector een flinke eiwitimport. Afvalverwerking is één van de grote meerwaardes die de veehouderij kan bieden, dan is het niet logisch om waardevol materiaal niet te gebruiken.
  Bovendien, voor de 'emotieridders': waar denken jullie dat de dierlijke eiwitten die niet in veevoer mogen komen nu terecht komen?

 • no-profile-image

  Piet

  Harm heeft gelijk, geen kadavers, wel slachtafval. Prionen komen met name in zenuwcellen voor, hersenen zijn dus gevaarlijk. Dan alle slachtafval excl hersenen. Natuurlijk bestaat er altijd een risico op fraude, maar dat de dioxine schandalen leren ook dat te makkelijk omgaan met regeltjes een voerleverancier hard kan raken. Hoe ethisch is het als we vele tientallen vrachtwagenladingen hoogwaardig eiwit weggooien, terwijl er probleemloos een goede bestemming voor is. Wij mensen eten ook al best wel een poosje vlees, en daaruit is ook geen grote prion-epidemie ontstaan.

 • no-profile-image

  ??

  Piet,

  Voor mij de reden om niet onder me naam te reageren. Vind het gewoon sneu, maar zie maar naar het verleden van mensen van zulke clubs, die laten geweld niet achter wegen.
  Zolang het bij online blijft...

 • no-profile-image

  Piet

  Herkauwer (leo), Zo'n wanna-be wetenschapper als jou zou toch moeten weten dat in de natuur kippen elkaar ook wel eens oppeuzelen? Verder zou je moeten weten dat het oppeuzelen van soortgenoten niet leidt tot het ontstaan van prionen, maar slechts tot het besmetting daarmee. Ziet niemand de milieuwinst en het financiele voordeel?

 • no-profile-image

  oud werknemer

  Hoop toch echt niet dat het erdoor komt. Het blijft nl niet alleen bij het vermalen van benderenmeel voor in het veevoer. Dit kan nl dan een vrijbrief worden voor ander overtollig slachtafval.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Piet, Ten eerste: is een hond een vleeseter. Ik heb er geen moeite mee dat een hond slachtafval eet. Ten tweede: komt een hond, in een beschaafd land als het onze, niet in voor menselijke consumptie in aanmerking. Ten derde: hebben we nu nog niet genoeg geleerd van het gehele BSE drama? Moeten we nu toch weer gaan rotzooien met veevoer en het risico lopen op verspreiding van ziektes door het eten van varkens vlees kip en of eieren? Als boer moet je zorgen voor een gezonde veestapel en een gezond en verantwoord product voor de consument. Dit alles begint bij verantwoorde en gezonde diervoeding en niet bij het voeren van de rotzooi die een ander aan de straatstenen niet kwijt kan en hier ook nog eens dikke winst uit wil genereren. Als het straks mis blijkt te gaan, wie krijgt dan de schuld in de schoenen geschoven??? De boer natuurlijk en dat moeten we, ook als consument, niet toestaan. Groet, J@gertje

 • no-profile-image

  koetje

  Diermeel herinvoeren in het voer is gewoon een handelspolitieke kwestie.De EC is aan het onderhandelen met de Mercusor landen over het meer toelaten van varkens en kippenvlees uit die landen.In deze landen is het gebruik van diermeel en slachtafval in het veevoer gewoon toegestaan,om de EU boeren niet teveel met oneerlijke concurrentie op te zadelen(diermeel is blijkbaar goed voor de kostprijs) willen ze het hier ook weer toestaan.Dan kun je natuurlijk tegen je boeren gaan zeggen zeggen dat je voor ze opkomt.Je kunt ook gaan zeggen,nee we doen het niet, om je vervolgens met jouw vlees te onderscheiden van het buitenland zo van kijk:Wij bieden een gegarandeerd diermeel en slachtafval vrij product aan.Weer een ster erbij.

 • no-profile-image

  Piet

  Precies ??, andere ‘trucs’ die dat stuk onverlaat uithaalt zijn reacties van zogenaamde dorpsgenoten die nadere ‘info’ over me geven. Allemaal overduidelijk verzonnen, in nep-fries, etc. Dan krijg je wel spijt dat je je eigen naam gebruikt.

 • no-profile-image

  koetje

  Nou Jagertje als boeren zich nu eens wat beter laten informeren over de ingrediënten van hun veevoer en hierop hun veevoer fabrikant kiezen is er niet veel aan de hand.Laten die ZLTO ers hun eigen rotzooi maar op vreten.

 • no-profile-image

  Piet

  Voor kalveren en koeien had het nooit gemogen. Varkens en kippen is een compleet ander verhaal. Een varken is een omnivoor, een kip verschalkt ook wel eens wat vlees. Diermeel weggooien is eiwit verspillen. Wij voeren onze honden toch ook slachtafval? Of is dat ook onethisch.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Dat LTO hier positief tegenover staat is niet zo vreemd, Jagertje. Bij LTO draait alles om geld, geld en nog eens GELD.

 • no-profile-image

  Harm

  Wanneer de zaak goed bekeken wordt, gaat het om de verwerking van slachtafval van goedgekeurde dieren. Kadavers zullen niet aan dieren vervoederd worden. Tenzij de veevoeder industrie er weer een potje van maakt. Daar zit wel het risico. Het zal voor de veehouder ook niet gaan uitmaken. De winst die geboekt gaat worden komt volledig in de zakken van de voerboeren.
  Die weten het straks zo te brengen dat we met het vervoederen van slachtafval ietsje duurder uit zijn. Het imago van afval verwerker is niet bepaald mijn streven. Ik denk dat de consument in nl niet zit te wachten op vlees dat is onstaan door afvalverwerking. Uiteindelijk doen we ons zelf de das om.
  Voor de dieren is het een must, dus ik ben benieuwd wat het standpunt van thieme zal zijn. Wanneer je voor dierenwelzijn bent, moet het dierlijke eiwit terug in het voer. Maar ja, bij thieme weet ik niet zeker of het altijd om het welzijn van de dieren gaat.

 • no-profile-image

  Lekker Hoor

  Uitstekend. Heel goede marketing. De gemalen hanekuikens voeren we lekker aan de varkens.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Heb je die wijsheid in Wageningen opgedaan, Piet? Dan denk ik niet dat we er veel waarde aan moeten hechten.

 • no-profile-image

  koetje

  Jij snapt nog steeds niet helemaal wat er aan de hand is in dit land met 15 miljoen boeren toch Hans?Geef ze gewoon geen extra stokken om mee te slaan en wees die lui 2 stappen voor.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Beste Piet,
  Ik heb het niet over het wel of niet eten van vlees maar over een verhoogde kans op het verspreiden van ziektes.
  Dat diermeel komt van kadavers die veelal zijn doodgegaan aan een ziekte
  De kans op het verkrijgen van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob als gevolg van het eten van BSE vlees was volgens de deskundigen eerst ook niet bewezen.
  Het heeft ondanks alle waarschuwingen jaren geduurd voordat men actie ondernam.
  Het kan allemaal wel per toeval ontstaan zijn en het kan wel schijnen dat varkens niet gevoelig zijn voor BSE maar dit moeten we gewoon niet nog een keer riskeren.
  Het kan best zo zijn als je diermeel niet aan soortgenoten voert dat er dan geen gevaar dreigt maar ook jij weet hoeveel er in het verleden door veevoerfabrikanten is gesjoemeld.
  Denk hierbij eens aan het dioxine schandaal.
  Er wordt veel te veel met ons voedsel gerotzooid en dat moeten we niet willen.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  J@gertje

  Een mens staat qua anatomische bouw heel dicht bij een varken.
  Het eten van BSE rundvlees was voor sommige mensen wel fataal.
  Het kan dus zo maar gebeuren dat varkens weldegelijk besmet kunnen raken met BSE.
  Gewoon niet doen dus.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  terug met dat

  Het niet voeren van dierlijke producten is gewoon mishandeling van het varken. Een varken is een alleseter net als de mens en heet dierlijke producten nodig. Kijk maar eens naar al die vega idioten, allemaal spierwit, vermoeit en altijd ziek omdat ze geen weerstand hebben. Dit kunnen en mogen we onze dieren niet aandoen.

 • no-profile-image

  Piet

  Arme man die Leo Herkauwer. Gaan schelden als je niet meer weet te zeggen, en opmerkingen te maken over spelfouten en zelf ook fouten te maken. Beweringen doen over het ontstaan van prionen die niet kloppen. Ik vraag in ieder geval of zijn laatste reactie verwijdert kan worden.

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer geeft hier al aan waarom je dus geen naam kan gebruiken, want hij gaat je gewoon opzoeken.
  En by the way Pietje Puk: eten jullie in Wouterswoude hond? Je méént het? Zeker Cocker Spaniel? Gekker moet het niet worden!

 • no-profile-image

  gerrit

  Sommige leren het nooit

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is zoals heer Hamstra terecht opmerkt: ZLTO heeft het complete aandelenpakket van de Rendac op zak en heeft keihard gelobbyd om dit in Brussel voor elkaar te krijgen. Als straks de meest venijnige ziekten gaan uitbreken bij mens en dier zal er vast en zeker weer naar onschuldige en weerloze zondebokken worden gezocht. Daarom ter herinnering: Diermeel hoort niet in dierenvoedsel. Want het komt neer op kannibalisme (het opvreten van eigen soortgenoten) en dat was nou juist de oorzaak waardoor er prionen gevormd werden die onvernietigbaar zijn en de mensheid Creutzfeld Jakob brachten. Hoe crimineel kan LTO zijn en hoe misdadig de EU? Reden temeer om beide criminele organisaties te ontmantelen!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Hebben ze nu nog geen leergeld getrokken uit het verleden?
  Diermeel hoort niet in veevoer.
  Hebben we onderhand nog niet genoeg schandalen gehad doordat er geknoeid werd met diervoeders?
  De veevoer fabrikanten spekken zo hun portemonnee en de boer laat zich bedonderen.
  Dat LTO hier positief tegenover staat vindt ik uiterst vreemd.
  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.