Redactieblog

3 reacties

Kwaliteit pluimveemest BMC Moerdijk is goed

De kwaliteit van pluimveemest die wordt aangeleverd voor de pluimveeverbrandingscentrale BMC Moerdijk is goed.

Dat zegt Ad van Schijndel van coöperatie DEP, die de mestaanvoer van BMC Moerdijk regelt. "In het verleden hebben we problemen gehad met de kwaliteit van de pluimveemest, omdat het niet droog genoeg was. Dat gaat nu veel beter. Pluimveehouders hebben geïnvesteerd in verbeteringen van de mestkwaliteit door drooginstallaties of warmtewisselaars. We zien dat veel pluimveehouders bij het aanpassen van de stal voor welzijns- en milieueisen ook investeren in een betere mestkwaliteit. Vooral bij de overstap van kooi- naar scharrelsystemen gaat de mestkwaliteit vooruit", aldus Van Schijndel.

Ook door kleine managementaanpassingen wordt de kwaliteit verbeterd. "Kleine dingen als het repareren van een lekkend drinksysteem helpt al." De premies die DEP instelde voor goede kwaliteit mest zijn inmiddels naar beneden bijgesteld. "Maar met de huidige contractprijzen en premies zijn leveranciers bij DEP goedkoper uit dan op de vrije markt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  De bonus/malus is naar beneden bijgesteld. Het koste de aandelhouders teveel geld. Dat scheelt nu € 5,- per ton.
  Ook hier is de boer de melkkoe. Wetende dat zonder de verbranding de afvoer van mest duurder zal zijn, zal de pluimveehouder blijven leveren. Opnieuw een strop om je nek.

 • no-profile-image

  Daan

  @Dirk dat je als leverancier vast zit aan BMC heb je zelf aan mee gewekt je heb met je volle verstand een enkelzijdig contact getekend dat is op gesteld door DEP als je een contract met iemand aan gaat is het volgens mij normaal dat je dat samen opstelt en van beide kanten voorwaarden in voert dit was bij DEP zeer beperkt mogelijk daar had je al kunnen weten dat dit voor jou als leverancier nadelig uit zou pakken precies de reden waarom ik niet heb getekend .Als je dit door een jurist had laten door spitten had hij je waarschijnlijk het zelfde verteld .Dat het nu gunstig uit pakt voor de niet leden had ik ook niet kunnen voorzien dus niet zeuren je hebt uit vrije wil getekend.

 • no-profile-image

  dirk

  Als de leden van BMC opnieuw moesten kiezen dan zou de helft afhaken!Steeds worden de spelregels gedurende de lopende afspraken veranderd.Dit zou telkens een reden moeten kunnen zijn om af te haken,maar juridisch is daar alles zo dicht getimmerd dat dat onmogelijk is!Niet leden lachen zich te pletter en kunnen de mest voor 10 euro goedkoper kwijt,nog steeds!De directie heeft nog steeds een tikkende tijdbom onder zich liggen!

Of registreer je om te kunnen reageren.