Redactieblog

763 x bekeken 4 reacties

Koeienhandel in boeren

Dat lijkt te gebeuren met de leden van de Particuliere Coöperatie Parco. Ze leveren hun melk aan Bel Leerdammer en Lyempf. Die behandelen de boeren als wegwerpartikel.

Bel Leerdammer is voor 71 procent eigenaar van Parco en de overige 21 procent is in handen van Lyempf. Vorig jaar kondigde Bel Leerdammer aan de aandelen te willen verkopen. Dat plan werd later in de ijskast gezet. Mede omdat de omzet van Leerdammer meezat.

Nu zit Lyempf in de problemen. Bel Leerdammer heeft aangekondigd de aandelen van Lyempf te willen overnemen. Niet omdat ze deze graag willen hebben, maar omdat Lyempf de melk niet meer tijdig betaalt. De leiding van Bel Leerdammer heeft kennelijk zo weinig vertrouwen in Lyempf dat men de aandelen – en daarmee de levering van melk – liever koopt.

Zo vliegen de boeren van Parco over de toonbank. Door de ene vorig jaar niet gewenst, nu overbodig bij de tegenwoordig Griekse onderneming Lyempf. Zonder inspraak van de boeren, die zo nadrukkelijk voor vrijheid kozen.

In feite zijn het gevangenen van hun particuliere coöperatie. Bel Leerdammer heeft vorig jaar al laten zien dat ze onbetrouwbaar zijn voor de boeren. Dat is nu even anders omdat de vraag aantrekt en de melk op de spotmarkt duur blijft. Maar als die situatie verandert zijn de boeren van Parco weer vogelvrij. Geen lekker gevoel voor deze veehouders, lijkt me.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Iedereen heeft zijn vaste opbrengst bij het produktieproces van de melk, het schijntje dat overblijft is voor de boer, die vooral niet moet zeuren

 • no-profile-image

  hardeman

  inderdaad er word met ons heen en weer gegooid,maar we worden nu wel vaste leerdammerboeren dus parco verdwijnd

 • no-profile-image

  de gewone melkveehouder

  het lekkere gevoel bij de melkveehouder van de afgelopen 40 jaren.van een dorpscooperatie gefuseerd in 1972 naar cooperatie maasvallei.de dorpsdirecteur kreeg een gouden handdruk(anders ging de fusie niet door) na een jaar of 3 geinvesteerd in maasvallei;zei wijlen ir lardinois als directeur rabo dat er in zuid nederland een en dezelfde melkprijs moest komen. Hierna nam de oude campina eindhoven onze cooperatie maasvallei over.met dien verstande dat wij de eerste 5 jaren een lagere prijs voor de melk zouden ontvangen als de oud campina leden rond eindhoven en tilburg.als wij dan op de jaarvergadering kwamen was het ieder jaar hetzelfde verhaal ;met de mededeling dat de nieuwe cooperatie meer eigen vermogen moest vormen.ik vertelde dit thuis en onze conclusie was;als je ieder jaar bij de bank moet komen omdat je geld of vermogen tekort komt dan boer je niet goed.
  wij hebben vanaf toen besloten om niet verder meer tegaan met deze nieuwe campina(die later melkunie over ging nemen en weer later fr food).
  ik nam afscheid van campiena door 45000,--uittredgeld achter te laten.
  als ik later weer melk zou willen leveren dan hoefde ik maar weer intrede geld te betalen bij deze cooperatie.
  Door deze systematiek krijg je weinig verloop.
  De andere zuivelverwerkers weten dit en zijn hiervan op de hoogte.
  De boeren die het met een of andere zuivelverwerker(boerderijmelkophaler/uitbetaler) niet eens zijn of vrede mee kunnen hebben staan zodoende met de rug tegen de muur.
  Ook dit is bij onze melkophalers bekend.
  hiervan op de hoogte en in de greep hebben wij waar dankjewel en amen te zeggen ;voor de tegenprestatie hoe hoog of hoe laag.
  in 2009 hebben wij allen dit kunnen zien in de uitbetaling voor boerderijmelk in nedrland.
  Daarna hebben alle zuivelverwerkers toen de jaarcijfers van hen onderneming over 2009 bekend gemaakt dat zij allemaal een goed zuiveljaar met winsten hadden afgesloten.als deze niet uit de productverkoop komt dan haalt men die bij de boeren leveranciers op.
  het is niet anders maar volgens mij kan het wel beter.

 • no-profile-image

  jan

  Nou Hardeman,gefeliciteerd man.
  Dit is wel een feestje waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.