Redactieblog

692 x bekeken 19 reacties

Handelaren zien stijgende druk op mestmarkt

De druk op de mestmarkt neemt toe. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs mesthandelaren.

Ook loonwerkersorganisatie Cumela merkt dat de druk groter wordt. "Vorig jaar is de mestafzet goed verlopen, waardoor we redelijk goed de winter in gingen. In het voorjaar is daarvan goed geprofiteerd, maar we zien dat daarmee het probleem een beetje vooruit is geschoven. Er is nu meer mest in voorraad dan vorig jaar in deze tijd", zegt voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van Cumela. Ook de concurrentie van digestaat uit vergisters neemt toe.

Mesthandelaren verwachten dat er vanuit de akkerbouw beperkt belangstelling is om na de graanoogst varkensdrijfmest aan te voeren. "Veel ondernemers hebben dit voorjaar drijfmest aangevoerd, waardoor er geen plaatsingsruimte meer is om meer drijfmest aan te voeren", aldus een mestdistributeur in het Noorden. "Door de aangepast perceelsregistratie en de verdeling van percelen op basis van de fosfaattoestand, hebben akkerbouwers ook minder plaatsingsruimte. Dat gaan we nu merken doordat ze minder mest afnemen", zegt distributeur Hans Overdevest uit Breezand.

Steeds meer varkenshouders hebben de mestkelders vol en laten wekelijks enkele vrachten mest ophalen. "Zo hebben ze extra liquide middelen beschikbaar voor de bedrijfsvoering", zegt mesthandelaar Wout Houbraken. Op de actuele mestmarkt zorgt de extra druk voor licht stijgende prijzen. In het midden van het land wordt varkensdrijfmest voor 14 tot 15 euro opgehaald, terwijl in Noord-Brabant en Limburg 18 tot 19 euro per kuub wordt betaald voor mestafzet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  hoe kan het nou dat er in het voorjaar duidelijk minder mest is afgevoerd en dat de akkerbouwers wel mest hebben aangevoerd. Is die mest uit de lucht komen vallen of is dit gewoon een kwatsverhaal??

 • no-profile-image

  dirk

  Kop boven tekst is verkeerd,er had moeten staan:Boeren kunnen mest steeds goedkoper kwijt want er is -in alle stilte- een schreeuwend gebrek aan alle soorten mest!Knoop dat goed in jullie oren !

 • no-profile-image

  boertje

  Wat hier al leeg staat en te koop is zal er komend voorjaar te kort aan mest zijn of ze kunnen het niet betalen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als buitenstaander valt mij het op dat er voor een kuub varkensdrijfmest wel 12 tot 19 euro per kuub betaald moet worden,het grootste gedeelte bestaad notabene uit water.Het lijkt mij dat je dit als ondernemer niet wilt.Ga die mest toch eens verwerken, deze terug kerende situatie jaar in jaar uit dat wil je toch niet?

 • no-profile-image

  Hans

  De mestmarkt is een tijdje rustig geweest, omdat er 'oplossers' waren. Nu die de AID en Belastingdienst op hun nek hebben begint het ook bij Cumela op te vallen dat de druk toeneemt. Eerder sloegen ze al alarm over de hogere eisen die de Duitsers aan import willen stellen vanwege dumpen aldaar. De fraudeurs hadden wat voorsprong op de handhavers, maar het peloton loopt in...

 • no-profile-image

  onno

  Mest probleem is ook een logistiek probleem denk ik dan.. Rondrijden met 90% water is niet echt handig. In ons project gaan we draaien met een nieuw soort gepatenteerde filters die het water er op een simpele en economische verantwoorde wijze er filtert. En dat kost geen 12 -19 euro...

 • no-profile-image

  Landmand

  Onno kom je nog wel in Denemarken?
  Amerikanen kennen dat systeem goed.

 • no-profile-image

  Leen

  Fosfaatregelgeving is ook niet van deze tijd. Uitspoeling is nagenoeg onmogelijk, toch verschralingsbeleid. Dat leidt uiteindelijk tot minder opbrengst en hogere prijzen. Bedankt Gerda Glossie.

 • no-profile-image

  Vervoerder

  Nu de mestverwerking Biogreen Heeten failliet is en ook andere maar matig draaien, zal snel blijken dat er echt wat moet gebeuren in gezamenlijkheid.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mensen, lees het relaas van Henk van der Pol op de fora "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" en "Puber verdubbelt omzet mesthandel" (beiden te vinden in de zoekbalk) en begrijp nu eens een keer hoe iedereen belazerd en onnodig op kosten gejaagd wordt.

 • no-profile-image

  boertje van buuten

  Mijn mestkelders zijn leeg en ik word iedere week gebeld voor mest.
  Ik betaal nu 15,50 vanuit de meijerij, ik denk dat de mesthandelaren de prijs proberen omhoog te praten.
  Blijf rustig en de mestprijzen zullen niet stijgen, alleen als er in de silo gereden moet worden aan het einde van het jaar dan komen er opslagkosten bij.

 • no-profile-image

  FRANK

  onno waar vindt ik die filters ?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Tijd om te ontwaken, Varken. Het is helemaal niet de bedoeling dat het mest"probleem" wordt opgelost. Dat moet in ere gehouden worden, zodat men door kan gaan met de vieze politieke spelletjes. Ga eerst eens met je gezonde boerenverstand kijken of er überhaupt wel een mestprobleem is.

 • no-profile-image

  Varken

  Als de overheid nu eens fatsoenlijk meewerkt met het opzetten van mestverwerking dan zijn we al een heel eind.
  Er lopen hier in de buurt hele mooie projecten maar de overheid is vaak het probleem met niet mee werken of veel te lange procedure`s enz. Daar moet aan getimmerd worden maar ik vind onze sector veel te bang om de overheid op hun fouten te wijzen. De praktijk wil wel en is er ook klaar voor. Voor de finetuning en goedkeuringen heb je de overheid nodig.

 • no-profile-image

  piet

  Natuuurlijk wordt mestafzet duurder voer komt van uit heel de wereld naar nederland en de rest produkten zullen toch terug moeten wil je daar de grond gezond houden .dus er komt straks een tijd voor alleen kringloop bedrijven .dus ook voer kopen bij onze akker bouwer en die niet alleen zien als mest ontvanger.
  peter .

 • no-profile-image

  ze maken

  het is heel simpel, er wordt de laatste jaren niet genoeg verdiend.'' sinds bmc moerdijk draait''. en dat zijn ze niet gewend. jahhaa ze moeten nu ook op de kostprijs letten. welcome to the real world!!!

 • no-profile-image

  putleeg

  Dit is gewoon de mestprijs omhoog lullen

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dan niet......

 • no-profile-image

  boereke

  Dit is gewoon de prijs omhoog praten dat het agd zich hiervoor leent.
  En wordt het niet eens tijd voor wat hogere mestnormen want hebben we nog wel door dat de eerste verlaging 350 kg p205 was

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.