Redactieblog

355 x bekeken 9 reacties

Geitensector stelt zelf importverbod geiten in

De geitensector stelt zelf aanvoerbeperkingen in voor geiten.

Met de regels wil de sector, na overleg met het ministerie van landbouw, voorkomen dat er geiten vanuit het buitenland geïmporteerd worden die mogelijk besmet zijn met Q-koorts.

In de voorwaarden staat dat bedrijven alleen geiten mogen aanvoeren als ze twee keer gevaccineerd zijn en afkomstig van een bedrijf dat volgens het Nederlandse monitoringssysteem vrij is van Q-koorts.

De Vereniging Kwaliteitszorg Geitenhouderij Nederland (VKGN) borgt de aanvoerregeling van dieren in de leveringsvoorwaarden van geitenzuivelbedrijven. "De afnemers van geitenmelk hebben hiervoor een convenant getekend. Ook de afnemers in het buitenland", zegt Henry Voogd van VKGN.

Geitenhouders krijgen via een nieuw programma van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een Q-koortsstatus. Deze is zonder aanvoer van dieren voor alle bedrijven gunstig. "De GD houdt via het I&R systeem bij welke dieren worden aangevoerd op deze bedrijven. Als deze dieren niet aan de voorwaarden voldoen, verliest een bedrijf zijn gunstige status en wordt de melkafnemer geïnformeerd. Deze neemt vervolgens de melk van het bedrijf niet meer af", legt Voogd uit.

De GD werkt volop aan het Q-koortsprogramma. "Het streven is dat het per 15 juli operationeel is. Voorwaarde is dat de geitenhouders zich aanmelden, omdat de GD toestemming moet krijgen om de gegevens over aanvoer van dieren door te geven aan de melkafnemers", legt Voogd uit. Hij roept geitenhouders op zich te melden zodra dit kan. "LNV heeft bij opheffen van het aanvoerverbod aangegeven dat de import van dieren door de sector zelf aan banden gelegd moet worden. Het is dus zaak dat we dit breed oppakken."

De kosten van gebruik van het GD-programma liggen bij de geitenhouders. "De ontwikkelkosten proberen we via het productschap en de overheid te bekostigen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacco

  Andere dieren? Weet je hoeveel kalveren er per week geimporteerd worden? En biggen? Ga dan maar vast in Ergens beginnen Jan.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd

  De buitenlandse afnemers verklaren dus dat ze geen melk of kaas gemaakt van melk van buitenlandse geiten willen? Heel bijzonder, want ze betalen voor melk of kaas uit Nederland meestal een stuk minder dan in het buitenland.

  En weer komt er een contrôleprogramma bij. Daar word ik niet vrolijker van. Bovendien kun je -nog afgezien van al die controleurs die onderhouden moeten worden- nog een akelig bijverschijnsel ontwaren: hoe meer er gecontroleerd wordt hoe lager de melkprijs.

 • no-profile-image

  boer

  Het is buigen of barsten. Je wilt toch melk bijven leveren nietwaar? Elke keer komt er een regeltje bij, maar er gaat nooit iets af. En elke keer lukt het weer om de boeren voor het blok te zetten. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog bijkomt met paarsplus. Ik kan bijna niet wachten.

 • no-profile-image

  mekeraar

  hoe schijnheilig zijn wij met ons allen als sector om te zeggen dat wij beter zijn dan een collega in het buitenland dat wWIJ geen Q-koorts meer hebben op onze bedrijven. als de entingen zo goed zijn als ze zeggen kan import van jonge dieren toch geen gevaar opleveren en andere gevreesde ziektes zijn toch ook allemaal te onderzoeken. De LTO heeft natuurlijk liever dat lammeren in nederland worden gekocht bij collega's in nederland zodat deze aan fokmateriaal ook nog eens een goede boterham kunnen verdienen, dit toont dus maar weer aan dat de vertegenwoordigers van de sector dus maar weer toegeven aan de druk van de VNG en de GGD door zich zelf meer regels op te leggen dan nodig is. De overheid laat de sector het werk doen wat ze zelf niet voor elkaar krijgen en dus betalen we met ons allen deze onzinnige regels en verdienen dus weer minder

 • no-profile-image

  Demeter

  Als ondernemer behoor je zelf je verantwoordelijk te nemen, dan heb je geen controle nodig.

 • no-profile-image

  geitenboer

  Nee he, niet nog een controle/meldingssysteem erbij met de nodige kosten. Moet dit nou echt?

 • no-profile-image

  schijt

  LNV, VKI, VWA, DR, GD, Kwaligeit, AID, melden, melden, controle, controle, borging en naleving regels. Verplichting, moeten, moeten en nog eens moeten, binnen de termijnen. Binnen 2 weken, binnen 7 dagen, sancties, kortingen, boetes. Lage melkprijs geiten, rekeningen GD, rekeningen dierenarts enting zus, enting zo, IenR, kosten en nog meer kosten. Nog harder werken en nog minder verdienen. Ik wordt er kotsmisselijk en strontstrontstrontziek van.

 • no-profile-image

  Jan

  Heel verstandig, geeft ook minder risico op insleep van CL, CAE, ParaTBC, MKZ, etc.
  Zouden ze ook bij andere diersoorten (runderen, schapen) moeten doen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Schijt, je hebt hier een mooie samenvatting neergezet van hoe dit dood- en doodzieke land (niet meer) functioneert.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.