Redactieblog

Forse toename Europese import eieren

De import van eieren in de Europese Unie was in de eerste vijf maanden van 2010 41,3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Van januari tot en met mei werd in de EU 17.160 ton eieren geïmporteerd, ten opzichte van 12.144 ton in dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg van het ombouwen van kooihuisvesting naar scharrelhuisvesting was de Europese eierproductie lager, met hoge prijzen tot gevolg. Dit leidde tot bijna een verdrievoudiging van de import van eieren uit de Verenigde Staten en een verdubbeling van de import van eieren uit Albanië.

Uit de Verenigde Staten werd tot en met mei 8.416 ton eieren geïmporteerd. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarinvoer in 2006. Amerika is de belangrijkste leverancier van eieren, gevolgd door Argentinië, waar 4.050 ton eieren vandaan kwamen. Dit is stabiel ten opzichte van voorgaande jaren. De totale importwaarde van de eieren bedroeg 15,2 miljoen euro.

In tegenstelling tot de import is het exportvolume vrijwel gelijk gebleven. De Europese export van eieren is in de eerste vijf maanden van 2010 4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot en met januari werd 58.168 ton eieren geëxporteerd, ten opzichte van 60.575 ton in 2009 en 73.650 ton in 2008. De totale exportwaarde van de eieren bedroeg 62,8 miljoen euro. De meeste eieren gingen naar Zwitserland (19.860 ton) en Japan (19.004 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.