Redactieblog

703 x bekeken 13 reacties

EU heroverweegt diermeel

De Europese Commissie wil de maatregelen in verband met de bestrijding van Bovine spongiform encephalopathy (BSE) versoepelen.

Hierdoor wordt gebruik van diermeel in veevoer voor varkens en kippen mogelijk weer toegestaan.

Dat staat in een nieuw plan voor de bestrijding van de gekkekoeienziekte. De laatste jaren is het aantal BSE-gevallen in Europa aanzienlijk afgenomen. "De nieuwe aanpak is een reactie op de sterk verbeterde situatie en positieve ontwikkelingen rondom BSE. Aanpassingen aan het BSE-beleid zal in deze fase geen effect hebben op het uitroeiingsplan van de EU en op de veiligheid van de burger", zegt Markos Kyprianou, EU-commissaris van volksgezondheid en voedselveiligheid.

Bij versoepelingen wordt gekeken naar het verschuiven van de leeftijd van dieren waarop bij de slacht het risicomateriaal verwijderd moet worden. De Commissie overweegt daarnaast het algehele verbod op het gebruik van diermeel in veevoer op te heffen. Hierbij blijft een verbod op het voeren van diermeel van de eigen diersoort (kannibalisme) verboden. Ook wordt mogelijk het ruimingsbeleid bij een besmetting aangepast en worden de regels voor de BSE-verwante TSE’s bij kleine herkauwers versoepeld.

Het nieuwe plan wordt nog besproken met lidstaten, het Europese parlement en andere belanghebbenden. BSE is een hersenziekte bij runderen, die bij mensen de hersenziekte Creutzfeldt Jacob kan veroorzaken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bergop

  Maak energie van diermeel via verbranding en voer het vee tarwe.

 • no-profile-image

  Piet

  @Patrick, dat zeg je bijna letterlijk in een ander forum. Jij schrijft aan de hand van incidenten een hele sector af. (Dioxine etc) Zo kan ik ook iedereen zoals jou als moordenaar/terrorist omschrijven omdat Van der Graaff Fortuin omlegde. Kijk naar alle bedreigingszaken rondom medicijntesten op dieren. Dat zijn criminelen. Nu zal er wel weer een ellenlang betoog komen, maar daar reageer ik niet op. Je bent geen serieuze gesprekspartner.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet, zou je willen uitleggen waar ik dat zeg? Ik heb niet veel tijd aangezien ik zo in de zandbak ga spelen, en net terug ben van de peuterspeelzaal waar ik de hele dag onbezonnen met lego en playmobiel heb kunnen spelen. Het was een mooie, zonnige en onbezonnen dag. Voer handelaren die salmonella bestrijden met antibiotica om het toch maar te kunnen verkopen, een voer handel die nooit op dioxine getest heeft omdat dat makkelijker is en minder kost, en boeren die voedselveiligheid in gevaar brengen, al dezen beschouw is niet als kleuters, deze beschouw ik als criminelen, nee geen kleuters, kleuters zijn onbezonnen en weten niet beter, bovengenoemde groep doet het bewust en puur voor hun eigen gewin.

 • no-profile-image

  linda

  nu hoor ik het uit jullie eigen mond: dieren krijgen tarwe te eten. wat een voedselverspilling: een dier moet zeven kilo plantaardig voedsel eten om 1 kilo vlees te produceren.
  Het voeren van gemalen kadavers aan planteneters is te obsceen voor woorden!

 • no-profile-image

  Piet

  Ja, Patrick. Je beschouwt argariers als kleuters. Ga jij nu maar weer gauw naar spiegel om jezelf te bewonderen.

 • no-profile-image

  Piet

  @patrick, dank voor je korte(!) reactie. Natuurlijk zijn er veel schakels, en zo af en toe gaat ergens iets mis. Dioxine in veevoer is zo'n dure fout, waarvoor de veevoer industrie verantwoordelijk is. Gelukkig is dit zeldzaam dat het in een dergelijk laat stadium ontdekt wordt. Ik heb wel vertrouwen in de veevoerindustrie, omdat ik naar de branche in het geheel kijk.

 • no-profile-image

  Piet

  Sinds wanneer zijn varkens en kippen planteneters Linda? Het zijn omnivoren..

 • no-profile-image

  Patrick

  Ook al zal diermeel gebruiken voordelen geven. Dan nog is de sector niet professioneel genoeg in zijn geheel om dat goed te gaan toepassen. Het is echt ongelovelijk dat iedereen het gebruik van diermeel toejuicht, maar niet kijkt of de sector, boeren, voerhandelaren, slachters en andere handelaren er wel geschikt voor zijn en die verantwoordelijkheid aankunnen. Typisch een landbouwlobby resultaat. Ik denk dat een kleine groep boeren in de sector die verantwoordelijkheid niet aan kan. Wat potentiël een probleem geeft, wat weer een schandaal oplevert, iedereen wil geen schandaal, en hup er komen regels en verboden, en hup iedereen mee eens, dan weer klagen, goede lobby op zetten, en hup regels verdwijnen, en hup de hele sector kan wee 'los'. De voerhandelaren heb ik helemaal geen vertrouwen in, die willen alleen winst, elke vorm van inspanning is voor deze mensen zweet, en dat zweet stinkt al op een uur afstand van corruptie, en afschuiven van problemen en risico's (Dioxine, salmonella etc ), dus bewegen nee voeral niet doen, met je eenzijdige en dikke, logge structuren. Dus al met al een sector waar je trots op kan zijn, een super keten waar je U tegen zegt.

 • no-profile-image

  Harm

  Nog beter, voer de kippen diermeel en tarwe en verbrandt de mest.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Piet, jammer dat je niet meer serieus met mij wilt communiceren, dat gaat mij zeker een extra depressie kosten. Ik had je dan kort kunnen uitleggen dat een sector een sector is van heel veel schakels, en dat boer/agrariër maar 1 schakel is. Dat vele boeren denken dat ze de hele sector zijn en dat ze het voor de hele sector op moeten nemen, en als er dan iets gebeurd in de hele sector, voelen ze zich zelf aansprakelijk voor andermans fouten.

 • no-profile-image

  Gert

  Harm begrijpt het niet helemaal.......

 • no-profile-image

  Bertus

  Linda, het valt soms niet mee om de klepel te vinden als je de klok hebt horen luiden hè? Geeft niet hoor meid, daar hebben er meer last van.

 • no-profile-image

  Dier

  Ik ook niet.....

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.