Redactieblog

8 reacties

Dierenbescherming vindt aanpak welzijn konijnensector onvoldoende

De Dierenbescherming vindt dat de aanpak van welzijnsproblemen in de konijnenhouderij niet snel genoeg gaat.

Dat zegt de organisatie in reactie op een brief van landbouwminister Gerda Verburg aan de Tweede Kamer. De Dierenbescherming vindt bovendien dat de voorgestelde maatregelen niet ver genoeg gaan.

In het plan van Verburg staat dat alle konijnen in 2016 betere huisvesting moeten hebben. "Dat de sector zegt daarmee voorop te lopen in de Europese Unie, vinden wij niet meer dan een terechte inhaalslag", zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming. "De konijnenhouderij is maar een kleine sector, maar de manier waarop de dieren nu worden gehouden zorgt voor grote welzijnsproblemen", aldus Dales.

De Dierenbescherming vindt vooral de kooien waar de konijnen in zitten zorgwekkend. De Dierenbescherming vindt dat de voedsters niet individueel gehuisvest mogen worden en dat ook semi-groepshuisvesting waarbij de voedsterkooien met elkaar verbonden zijn, geen oplossing is. "Alleen totale groepshuisvesting, waar de konijnen de ruimte krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen, is acceptabel", vindt de Dierenbescherming. LTO heeft aangegeven dat onderzoek naar groepshuisvesting nodig is, omdat er met name bij de voedsters veel agressie is tussen de dieren.

De Dierenbescherming vindt dat de voorgenomen verplichting van matten op de gaasbodems van de kooien versneld ingevoerd moet worden.  Er is volgens de organisatie geen reden om hiermee te wachten tot 2016.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Stuur de dierenbescherming naar de Oostvaarderplassen,maar daar komen ze niet ,,helden''

 • no-profile-image

  burger

  Zie het nu gewoon eens als 2 aparte zaken, die beide niet deugen en verbeterd moeten worden.

 • no-profile-image

  Bam de Ram

  Ja ik wil ook gemengde groepshuisvesting!! Ik ben tenslotte bam de ram en heb grote behoefte aan vrouwtjes.....daar moet de partij voor de konijnen eerst voor zorgen.

 • no-profile-image

  ikke

  Konijnen hebben het nog beter dan mensen. Trein & bus mag worden volgestampt met mensen, maar konijnen moeten een leven als een prins krijgen.

 • no-profile-image

  gert

  @Burger,het is wel meten met twee maten ,ofwel selectieve verontwaardiging

 • no-profile-image

  burger

  Bam, heb je niks beters te melden?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gert, Burger heeft wel gelijk. Dit artikel gaat over problemen in de konijnensector. Door naar problemen elders te wijzen en daarmee de aandacht van het onderwerrp van dit artikel af te leiden lost niks op hoor.

 • no-profile-image

  burger

  Zodra er ook maar enige kritiek is op de intensieve veehouderij, komt men weer aan met de Oostvaardersplassen. Alsof de ernstige gebreken van de intensieve veehouderij hierdoor niet meer zouden staan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.