Redactieblog

658 x bekeken

Combinatievaccin circo en mycoplasma werkt

Het gecombineerde vaccin tegen Porcine Circovirus 2 (PCV2) en Mycoplasma hyopheumoniae van Intervet/Scheringt-Plough Animal Health werkt net zo goed en veilig als twee losse vaccinaties tegen deze varkensziekten.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens een congres over varkensgezondheid in het Canadese Vancouver. Wereldwijd wordt 70 procent van de biggen gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Bij combinatievaccinatie kan het voorkomen dat de antistoffen van twee ziekten elkaar beïnvloeden, waardoor de immuunrespons en daarmee de effectiviteit van de vaccinatie, kan verminderen. Dit is ook bij deze vaccincombinatie onderzocht, zowel in het laboratorium als in praktijkomstandigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat de immunrespons bij het gecombineerde vaccin gelijk was aan die van twee losse vaccinaties. Ook waren er geen problemen met spuitplekken. Met gecombineerde vaccinatie is er minder stress bij de dieren omdat er minder ingerepen hoeven worden gedaan. Dit leidt tot een verbetering op het gebied van dierwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.