Redactieblog

5 reacties

Besmette Q-koorts bedrijven ook herbevolken per 15 juli

Melkgeiten- en melkschapenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts mogen ook per 15 juli nieuwe dieren aanvoeren.

Dat hebben de ministeries van landbouw en volksgezondheid besloten na een motie van Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP). Eerder zouden besmette bedrijven pas per 15 augustus mogen herbevolken, omdat de ministers wilden wachten op een rapport over het effect van vaccinatie tegen Q-koorts. De voorlopige conclusies van het onderzoek waren positief. Dit standpunt is veranderd. "Omdat de conclusie inhoudelijk niet meer zullen wijzigen zullen we de motie uitvoeren", aldus de ministers.

LTO Nederland reageert positief op het besluit.  "Dit is zeer waardevol op emotioneel gebied. Het geeft ondernemers weer perspectief voor de toekomst. Het was ongelooflijk wreed dat besmette bedrijven nog verder in onzekerheid gehouden zouden worden. We zijn blij dat er nu anders is besloten", zegt Nico Verduin, voorzitter van de LTO vakgroep schapenhouderij.

Hij zegt dat de versoepelingen weer perspectief geven. "Banken waren terughoudend met het verstrekken van financieringen, omdat niemand wist hoe lang deze situatie zou blijven. Nu is er duidelijkheid."

Ook Jeannette van de Ven van LTO Geitenhouderij is positief. "We voldoen aan alle voorwaarden en besmette bedrijven vormen geen groter risico dan de vrije bedrijven. De sector wordt nu beloond voor haar inzet. Het is te hopen dat nu ook de motie over het opheffen van het levenslange fokverbod voor jonge geiten ook wordt opgevolgd. Dat zou sociaal emotioneel helemaal een opsteker zijn voor de ondernemers."

LTO verwacht dat het aanvoeren van dieren op 15 juli niet massaal zal gaan gebeuren. Het aanbod beschikbare dieren is beperkt en niet alle bedrijven hebben voldoende middelen op vee aan te kopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  deerne

  tevens hoop ik dat er met de lammeren die vorig jaar of dit jaar wel geënt zijn op besmette bedrijven weer gefokt mag worden

 • no-profile-image

  william

  beste Annet,
  natuurlijk zijn versoepelingen mooi maar voorlopig zit ik nog steeds in de onzekerheid, het enige wat nu veranderd is dat ik te dure lammeren van een ander mag gaan kopen waar ik nooit wat mee zal gaan verdienen. over onze eigen lammeren moet de minister nog een weekendje nadenken blijkbaar want dat word pas dinsdag bekend gemaakt.
  nog een paar dagen spanning erbij dus............... maar naturlijk ben ik blij dat we op de goede weg zitten nu, ik hoop dat ook de overige beslissingen positief genomen zullen worden.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Het fokverbod moet er in zijn totaliteit af. Het is een nutteloze maatregel. Dat bewijst wel het feit dat er meerdere bedrijven zijn die een daadwerkelijke uitbraak hebben gehad van q koorts, enkele jaren geleden, en die tot nog toe steeds negatief uit de tankmelk monitoring komen. De q koorts verdwijnt vanzelf weer!

 • no-profile-image

  Annet

  god zij dank is er een einde gekomen aan de tergende onzekerheid voor alle melkgeitenhouders in nederland.
  Maar meer nog voor de besmet verklaarde bedrijven die tot de dag van vandaag in het ongewisse verbleven.
  Allemaal veel sterkte met de toekomst.

 • no-profile-image

  deerne

  tja dure lammeren....wij schrokken ook van de prijzen die er worden gegeven maar ja als boeren dit ervoor willen geven ik neem aan dat het wel om lammeren gaat die dubbel vrij zijn zowel q koorts en cae/cl vrij zijn...je kunt wel overal lammeren en geiten weg gaan trekken uit andere landen maar wat haal je dan binnen??? Men zegt dat die vrij en geënt zijn maar wie zegt dat voor 100% zekerheid?? ik zou dat risico niet nemen. Wij zelf overwegen om ook een aantal geiten en misschien lammeren aan te bieden maar het is geen moeten hier ivm ruimte gebrek of dergelijke..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.