Redactieblog

422 x bekeken 3 reacties

Beperkte afvoer hennen door lage eierprijs

Het aantal pluimveehouders dat vervroegd hennen afvoert of laat ruien in verband met de lage eierprijzen is beperkt.

Dat blijkt uit een telefonische rondgang in de pluimveesector.

"De planning van leghennenhouders is vaak strak. Het is dus niet zomaar mogelijk om de dieren te ruien of eerder af te zetten. Als hennen eerder afgevoerd worden, gebeurt dit bovendien pas in de laatste maanden van de legperiode", legt Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouderij (NOP) uit.

Hij voorziet dat de meeste pluimveehouders ervoor kiezen om nog even te wachten, in de hoop op betere prijzen na de zomerweken. "Al zie je wel dat pluimveehouders die stallen moeten verbouwen om aan de nieuwe normen te gaan voldoen kijken of dit eerder kan."

Harry Ketels van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP) verwacht dat veel pluimveehouders weinig merken van de lage eierprijzen, omdat ze op contracten leveren met vaste prijzen. "Vrije producenten met koppels ouder dan 70 weken zullen zeker leegstand overwegen om de schade te beperken."

Slachterij Van der Meer uit Dronrijp merkt dat er veel extra aanbod is van leghennen. "De slachtcapaciteit zit volledig vol. Bovendien gaan we straks twee weken dicht in verband met vakantie en groot onderhoud", zegt Richard van der Meer. Ook in België zitten slachterijen volledig vol. "Soms worden leghennen naar Polen vervoerd, maar dat is met dit weer niet aan te raden."

De eierprijzen zijn deze week gezakt naar het laagste niveau sinds de zomer van 2006. Het prijsniveau ligt met € 4,57 per 100 stuks voor bruine scharreleieren maat 62/63 60 procent lager dan in februari, toen € 11,16 werd genoteerd. In 2004 lag het historisch dieptepunt op € 2,48 per 100 stuks. De lage prijzen komen door de hoge productie. Na het ombouwen van Duitse stallen naar het scharrelsysteem is de productie fors toegenomen.Tijdens de ombouwperiode waren de eierprijzen op recordniveau door minder aanbod.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  haha inderdaad, bio industrie weg en jachtrecht terug.. net zoals onze voorouders achter een wildzwijn aanrennen en deze met zijn allen oppeuzelen bij het kamvuur.. overdag de nestjes van zeldzame vogels leeghalen en de eitjes opeten. Met met een stok vissen vangen in de sloot.. misschien heeft de veehouderij wel meer beschaving gebracht als jullie denken. Als de dieren weer hun oergevoelens moeten kunnen moet dat ook voor de mens gelden toch?

 • no-profile-image

  frank

  kort rondbellen en tellen zie ik zo'n 300.000 hennen deze week de rui ingaan. graag zouden er een aantal oude koppels vervroegd naar de slachterij gaan. maar deze zitten al tot eind augustus vol, o.a. door vakantie van de slachterij. in het zuiden zeer weinig bedrijven met een vaste prijs. Niet ver genoeg gebeld denk ik.

 • no-profile-image

  W.G. Dam

  Zolang dieren als producten worden behandeld zullen er organisaties als NOP met een Wolleswinkel als voorzitter blijven bestaan. Zolang commerciële pluimveehouderijen en andere in de bio-industrie blijven bestaan zullen we NOOIT als mensheid enige vorm van beschaving bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.