Redactieblog

246 x bekeken

Agrarische grondmarkt blijft flauw

Juni typeert zich als een uiterst rustige maand op de agrarische grondmarkt. Dat zegt voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"De handel ligt niet helemaal stil, maar er is zowel bij verkopers als kopers geen haast om tot handel over te gaan", aldus de makelaar. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. "Naar verwachting spelen de prijzen in de land- en tuinbouw een rol. Ook kijken sommige ondernemers even de kat uit de boom in afwachting van een nieuw kabinet. Het politiek klimaat is onrustig."

De tendens van de afgelopen maanden zet zich daarmee voort op de markt voor agrarisch vastgoed. "In regio’s waar meerdere bedrijven zitten die willen uitbreiden, wordt grond goed verkocht. Het prijsniveau van deze gronden blijft stabiel op een hoog niveau. Ook percelen die aansluiten op huiskavels worden goed verkocht. Het vaste principe van 'buurmans grond komt maar een keer te koop' blijft ook in deze rustige tijden op de vastgoedmarkt van kracht", zegt Boertjes. De lauwe stemming op de grondmarkt speelt in het hele land, er zijn geen regio’s die afwijken van deze marktstemming.

Op de markt voor complete bedrijven is voorzichtig een verschuiving te zien. "Het aantal ondernemers dat op zoek is naar een nieuwe bedrijfslocatie neemt af. Dat is vooral het gevolg van de economische crisis. Hierdoor zijn projectontwikkelaars niet meer actief op de agrarische grondmarkt, waardoor er geen bedrijven meer opgekocht worden."

Er was altijd nog een groep boeren die nog moest herinvesteren in een nieuw bedrijf, maar deze groep begint langzaam steeds kleiner te worden. Het aanbod van complete bedrijven neemt tegelijkertijd iets toe. "Het lijkt dat het huidige aanbod iets groter is dan de vraag", zegt Boertjes.

De handel in complete bedrijven ligt overigens niet stil. "Zowel bij melkvee- als intensieve veehouderij- als paardenbedrijven gaat de handel rustig door." Dat geldt ook voor melkquotum. "Daar zie je dat de prijs iets stijgt, mede door de plannen om dierrechten in te voeren", zegt Boertjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.