Redactieblog

282 x bekeken

Winterdiarree bestreden via vaccinatie

Winterdiarree bij varkens is in Nederland bestreden door natuurlijke vaccinatie.

"Winterdiarree, met een groenige kleur ontlasting, kwam in het verleden ongeveer iedere zeven jaar voor in de varkenshouderij.
De laatste dertig jaar is het echter niet meer voorgekomen", zegt varkensdierenarts Hetty van Beers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Dit komt doordat van de TGE-ziektekiem die deze vorm van diarree veroorzaakt een 'broertje' is ontstaan.

Deze stam veroorzaakt een luchtweginfectie, met vrijwel geen klinische verschijnselen. "Doordat veel varkens deze ziekte doormaken bouwen ze resistentie op, waardoor ze de ernstigere verschijnselen van winterdiarree ook niet meer krijgen", zegt Van Beers.

Of registreer je om te kunnen reageren.