7 reacties

Verburg: 5 procent duurzaam binnen bereik

Van de bijna negentigduizend stallen is 2,6 procent als duurzaam aan te merken.

Landbouwminister Gerda Verburg denkt daarmee op schema te liggen om haar doelstelling van 5 procent in 2011 te halen. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat de pluimveehouderij het beste scoort. In deze sector is 4,8 procent van de stallen duurzaam. De varkenshouderij (3,8 procent) en zeker de melkveehouderij (2 procent) lopen nog flink achter. In de biologische veehouderij is het aandeel duurzaam het grootst.

Eind dit jaar moet van Verburg 2,8 procent van de stallen voldoen aan het duurzaamheidscriteria. Volgens de onderzoekers is dat haalbaar. Of volgend jaar de 5 procent wordt gehaald, is echter nog onzeker. Als alle nu in aanbouw zijnde stallen worden gerealiseerd, komt het aandeel uit op 3,8 procent. Bij openstelling van steunregelingen kan dit percentage nog enigszins toenemen, aldus Wageningen.

Deze ambitie van Verburg is onderdeel van haar streven dat de gehele veehouderij in 2023 duurzaam werkt. Zij wil dit bereiken door afspraken te maken met boeren, toeleveranciers, verwerkende industrie en maatschappelijke organisaties. Die laatste groep vindt dat de minister te weinig verplichtingen aan de sector oplegt en vreest dat de doelstelling niet wordt gehaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Daar krijg je dan dus ook geen antwoord op, Duurzaam.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Of afschaffen. Dat is nog het meest duurzaam.

 • no-profile-image

  Duur

  Wat verstaat men onder duurzaam?
  Beetje vaag zo, is er een checklist of zoiets te vinden waarop ik kan zien of mijn stal aan de duurzaamheidcriteria voldooet?

 • no-profile-image

  Duurzaamheid

  Voor mij als boer betekent duurzaam minimaal de kostprijs beuren voor het geproduceerde. Pas daarna is er over al het andere te praten.

 • no-profile-image

  Leen

  Ben benieuwd naar de volgende hype. Niks is duurzamer dan gangbare landbouw in Nl.

 • no-profile-image

  Henk

  Goedendag duur,zaam je kunt het duurzaamheids criterium vinden op de site van o.a SMK of bij s novem,daar vind je voor de meeste houderijsoorten welke voldoen aan de maatlat duurzame veehouderij,kan interressant als je wilt nieuw- (ver)bouwen.Het kan je een aanzienlijk belasting voordeel opleveren,het leverd naast een duurzame bedrijfsvoering gelijk economiche activiteiten op,dus niet afschaffen maar stimuleren.

 • no-profile-image

  Frank

  laten ze dan ook alle ambtelijke processen en regelingen efficienter, sneller en dus duurzamer maken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.