Redactieblog

290 x bekeken 8 reacties

Uitstel vaccinatie Q-koorts bij vleesschapen

De verplichte vaccinatie van vleesschapen tegen Q-koorts wordt uitgesteld. Dat meldt het ministerie van landbouw.

Vleesschapenbedrijven met meer dan vijftig fokdieren moet niet voor 1 januari 2011, maar voor 1 augustus 2011 vaccineren. Hierdoor mogen de dieren ook na het komende lammerseizoen gevaccineerd worden. Aanleiding voor het uitstel is gebrek aan vaccin, door vertraging bij de levering, aldus LNV.

Uitstel van de verplichte vaccinatie heeft volgens LNV geen gevolgen voor de volksgezondheid. Toch is er volgens het ministerie geen reden tot afstel. "Q-koorts bij vleesschapen vormt geen risico voor de volksgezondheid, maar het is wel een risico voor individuele mensen. Gezien de problematiek met Q-koorts willen we zoveel mogelijk doen om de hoeveelheid Coxiella burnetii in de omgeving te beperken. Daar hoort ook vaccinatie van vleesschapen bij", aldus een woordvoerder.

Voor de vaccinatie van melkschapen- en melkgeitenbedrijven en voor bedrijven met een publieksfunctie is wel voldoende vaccin beschikbaar.

Voorzitter Erich Rhöse van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) is blij met het uitstel. "Met name voor bedrijven die jaarrond lammeren hebben is het niet mogelijk om voor de dracht te vaccineren. Nu kan dat wel. Misschien blijkt de situatie straks zodanig onder controle dat we de Kamer kunnen vragen haar verzoek vleesschapen te vaccineren in te trekken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Da's makkelijk! Dus als de overheid niet aan zijn verplichtingen kan voldoen worden de regeltjes gewoon veranderd?!

 • no-profile-image

  william

  beste jacco,
  je hebt mijn reactie niet goed gelezen of je wilt niet geloven dat we met zijn alle vreselijk bij de neus zijn genomen!!!
  Van jou verwerpende geiten kunnen geen mensen ziek zijn geworden omdat het om een andere variant gaat, waarom zijn we zo naief en word dit niet veel harder van de toren geblazen? Ik verzin dit niet zelf kijk maar op www.q-koortsbesmetting.nl voor de bronnen.

 • no-profile-image

  Jacco

  Ik ga morgen even nieuwe klompen halen, ze zijn net beide tegelijk gebroken...

  Waarom is er voor geitenhouders wel een fokverbod ingesteld tot het moment dat 'alles' gevaccineerd heeft? Dan kan dat bij de schapensector toch ook? Rekening houden met al de problemen die dit veroorzaakt bij de houders hoeft LNV toch niet! Kortom een kutsmoes!

  Van de andere kant snap ik ook weer niet waarom de vleesschapen nog meegenomen worden. Als met het vaccineren (en volgens LNV ook het ruimen) van melkgeiten het aantal q-koortspatienten sterk is afgenomen en deze sector vele malen kleiner is dan de vleesschapensector, wat denk je dan nog te bereiken? Als je dan ook nog bedenkt dat een deel van de q-koortspatienten van 2010 nog ziek geworden kan zijn van bedrijven waar al verwerpers waren voor er geruimd werd, of er nog virus in de lucht zit van 2009, of van verwerpende geiten op kinder- en zorgboerderijen, of ree-geiten in het bos? Op ons bedrijf bijvoorbeeld hebben we op 21-12-2009 melding gemaakt van verschijnselen van q-koorts (11 verwerpers op 40 afgelamde geiten). Er is onderzoek gedaan door een dierenarts van de VWA, samen met GD, AID en een eigen dierenarts. Door de kerstdagen werd het weekend wat verlengd en vond men het klaarblijkelijk niet belangrijk genoeg om vaart te zetten achter het onderzoek. Op 30-12-2009 werden we ongeduldig en hebben geinformeerd en bleek dat veel vaginale monsters q-koorts bevatten, maar dat er vergeten was een tankmelkmonster te nemen(!).
  Hierdoor was het onderzoek niet rechtsgeldig en moest het over gedaan worden, maar de dierenarts van de VWA had vakantie. Op 04-01-2010 belde deze dierenarts om een tankmelkmonster, maar de tank was leeg. Weer een dag opgeschoven en op 05-01-2010 is het ontbrekende monster genomen, waarvan twee dagen later duidelijk werd dat er een hoge besmetting aanwezig was. Uiteindelijk heeft het maar liefst 3 weken geduurd voor we geruimd zijn nadat er melding gemaakt is en had het in twee dagen gekund. In die 3 weken hebben nog zo'n 30 geiten gelamd, waarvan 8 nog eens verworpen hebben. Ik heb het idee dat mensen die in 2010 ziek zijn geworden grotendeels door dit soort uizonderingen zijn veroorzaakt.

 • no-profile-image

  william

  Bij deze dus het bewijs dat het rivm het hele q-koorts schandaal zelf ook niet serieus neemt. Het rivm durft immers zonder enige kennis van zake wat betreft vleesschapen te stellen dat er GEEN risico voor mens is. Best gek dat ze hun bevindingen vanuit een heel ander perspectief zien op het moment dat die boer toevallig (een makkelijk controleerbare) melktank in de stal heeft staan.
  Nog gekker is dat er in het verleden zelfs verkeerde conclusies zijn getrokken bij het onderzoek naar de actieve q-koorts bacterie. De bacterie stam die het verwerpen bij geiten veroorzaakte was namelijk "bijna" gelijk aan de stam die mensen ziek maakte. Bijna gelijk betekent in de DNA wereld NIET gelijk, dus de verkeerde conclusie door het rivm. De rivm heeft wat mij betreft nog veel uit te leggen.....

 • no-profile-image

  mooiweer

  We moeten elkaar niet de schuld geven over de vaccinatie. Het ministerie heeft zich direct moeten realiseren dat als je iets wilt doen dan de hele melkgeiten/schapen en vleesschapen moeten laten vaccineren. Echter de besmettingen komen niet alleen voort uit de melkgeiten/schapen sector. Overal zijn dragers met dit virus. Het is maar de vraag of al dit vaccineren wel zin heeft. Bovendien zijn de mensen die overleden zijn mede door qkoorts dood gegaan. Terwijl zij al aan ernstigere ziekte's leden. Zolang men ook niets aan andere ziektebronnen doet (ratten, muizen etc) zal het altijd op de loer blijven liggen...

 • no-profile-image

  Jacco

  William, kun je me een mailtje sturen (jacco_f@yahoo.com)? Dan kan ik je nog wel wat mailen om aan te geven dat ik er niet helemaal naast zit.

 • no-profile-image

  william

  neem van mij maar aan dat het nooit meer verplicht word ook, dit is de manier om van uitstel afstel te maken dat scheelt ze weer een beetje uitgaven. al dat ruimen heeft tenslotte al zoveel gekost dat er nu beter bezuinigd kan gaan worden op preventie, zo werkt het nu eenmaal. maar ook bij jou geld dat je dat enten puur doet om je schapen te behoeden voor het verwerpen en dat is opzich een goede zaak denk ik. de volksgezondheid echter heeft hier niets mee te maken zoals ik al zij.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Ongelooflijk......klote.....Heb mijn rijnlamooien afgelopen maand niet bij de ram kunnen doen omdat ik moest enten... heb ze imiddels 1 keer laten enten en de volgende enting binnenkort.......is het weer uitgesteld...dat scheelt me weer een aantal maanden.....zeer onprofessioneel... en er was entstof zat werd meteen geleverd aan mijn dierenarts...zie je maar weer voorlopers worden altijd gestraft...is hier ook schadevergoeding voor?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.