Redactieblog

2 reacties

Speciale melk? Dan ook meer geld

FrieslandCampina zet in op speciale melkstromen. Prima. Als ze maar goed worden betaald.

Bij Friesland Foods betoogde voorzitter Attema al eens dat melk met specifieke kwaliteiten apart opgehaald en beloond moest worden. Daar bleef het bij. Nu is het plotseling bij FrieslandCampina als speerpunt boven komen drijven. Ik hoop dat ze het aanpakken.

Boeren willen wel. Beloon weidegang en er komen meer koeien in de wei. Betaal een plus op de melk als het dierenwelzijn wordt verbeterd. Stel eisen aan het celgetal en geef een extra toeslag.

Daar ligt de sleutel tot het succes bij de boer. Betaal hem voor de extra’s die hij levert. Dat stimuleert hem om de richting uit te gaan, die FrieslandCampina nodig acht. En zij kunnen het weten. Zij hebben de contacten met de markt. Zij weten wat de consument vraagt. Althans, dat behoren ze te weten.

Bij het betalen van een extra prijs voor de speciale melkstromen krijgen we een herverdeling van melkgeld. Daar wordt soms tegenaan gehikt. Onzin. Wie een extra prestatie levert, mag daarvoor worden betaald.

Dat is ook zo met duurzaamheid. Ook daar mogen de voorlopers best worden beloond. Het beheersen van methaanuitstoot of broeikasgas kost de boer geld. Het is logisch dat hij daarvoor de kosten minimaal krijgt vergoed. Anders investeert hij voor zijn collega, die wat duurzaamheid betreft de boel de boel laat.

Samenvattend: snel aan de slag. En wie een specifieke melkstroom levert of duurzamer werkt moet daarvoor beloond worden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    paul

    voor speciale melkstromen mag best meer betaald worden, zolang het maar niet ten koste gaat van de prijs van de `gewone` melk, die door het merendeel van de leden geleverd wordt.

  • no-profile-image

    Arie

    Wat mij betreft mag er in eerste instantie best wat melkgeld richting de speciale stromen gaan. Dat betaalt zich later wellicht dubbel en dwars terug. Dan kan de gangbare melk ook profiteren. In ieder geval moet de boer, die speciale melk levert, een plus beuren op zijn extra kosten. Anders is het voor hem niet aantrekkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.