Redactieblog

3 reacties

Somber of zonnig?

Ik weet het niet meer. Moet ik de toekomst nu somber of zonnig zien? Moeilijk, want de meningen spreken elkaar tegen.

Eerst maar de zonnige kant. De melkprijs stijgt. De markt ligt er goed bij. In Amerika worden nog meer koeien geslacht om de melkprijs een steuntje in de rug te geven. In Nederland hebben de zuivelfabrieken de melkprijs weer verhoogd. DOC betaalt op het ogenblik zelfs meer uit dan FrieslandCampina. Vader en zoon Hoogenboom uit Oudewater hebben nu een kostprijs van 29 cent en denken dat ze richting de 20 cent kunnen gaan. Als de kosten van het melkquotum wegvallen.

Ook op termijn lijkt het allemaal wat beter. Joop Wijn, directeur van ABN Amro, signaleert marktherstel op meerdere fronten. Ook voor de landbouw. Volgens hem krabbelt de economie op en daarvan profiteert de boer. Wereldwijd gezien is er minder melk, terwijl de vraag toeneemt. Ook ziet ABN Amro dat het agrarisch ondernemerschap groeit. Boeren worden meer manager en investeren markgericht.

Dan de sombere geluiden. Die komen van de European Milk Marketing Board (EMD).Het vooruitzicht voor veehouders om te overleven is slecht, stellen ze. De deskundigen van de Europese Unie presenteren in juni hun rapport. EMB heeft het ingezien en constateert dat het geen enkele inkomenszekerheid voor de veehouders biedt. De Nederlandse vertegenwoordiger in EMB, Sieta van Keimpma, sombert mee. Ze wil nog steeds het aanbod van melk regelen en als boeren meer samenwerken. Bovendien wil ze alleen produceren voor de interne markt in de Europese Unie.

Een slecht plan. Als onze export buiten Europa wegvalt, moeten we sterk in productie terug. Met als gevolg nog hogere kostprijzen.
Daarom kies ik voor de zonnige kant. De melkprijs stijgt. De zuivelmarkt is goed en onze kostprijs daalt. Verder komt de maïs later, maar goed op en heb ik uitstekend gras ingekuild. Bovendien schijnt de zon.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  vergaderboer vind het positief dat in Amerika nog meer koeien geslacht worden om de melkprijs in de benen te houden, dus hij ziet wel in dat productiebeperking helpt om de melkprijs in de benen te houden............

 • no-profile-image

  Han

  Quotum kosten verdwijnen bij afschaffen quotum. Is dit juist? Ik denk dat de nog niet afgeloste quota's gewoon als >lening< op de balans blijven. dus geld kosten. Zijn alle quota leningen op d ebewuste dag afgelost, zijn ze inderdaad weg en is afschrijven ook niet nodig want aflostemijn en afschrijf termijn zullen paralel lopen. Eén ding is zeker op de dag van afschaffing van het quotum kan de boer dit potentiele vermogens deel (oudedags voorziening) in één maal afschrijven. Markt gericht prodceren dit is wat alle boeren doen en dus zal er bij een gunstige melkmarkt in NO TIME weer een overschot op de markt ontstaan als er mondiaal geen sturing wordt gegeven aan de productie uitbreiding. ik denk dan ook dat de EMB wel eens gelijk kan hebben, dat de toekomst minder roorkleurig is dan de ABN Amro ons wil doen geloven en dat de heer Oudewater nu reeds op de Euro 0,20 kosten .liter zit als hij uitgaat van afgeschreven quotum.

 • no-profile-image

  Anton

  De toekomst is altijd een beetje bewolkt en een beetje zonnig. De boeren van Dutch Dairymen Board zien het altijd somber. Hun glas is altijd half leeg. Dat zijn niet mijn mensen. Somberheid verspreiden maakt boeren depressief en initiatiefloos. Dat verwijt ik DDB en de melkveehouderijvakbond. Ze maken de boeren ongelukkiger. Onbedoeld, maar daardoor niet minder erg.

Of registreer je om te kunnen reageren.