Redactieblog

440 x bekeken 2 reacties

Rust voor oude koeien

Goedbedoeld, de huldiging van de twintigjarige melkgevende koe Wiebrig 26 van Harie Kools in Riel.

Siem-jan Schenk van de LTO sprak lovende woorden. Is het echter geen negatieve reclame?

Vooropgesteld, hulde voor Harrie Kools. Die heeft uitstekend op zijn koe gepast. Een feestje gun ik hem graag. Maar in de publiciteit? Nee.
Het kwam natuurlijk door de toespraak van Siem-jan Schenk. Die wees er op dat koeien gemiddeld maar een jaar of vijf worden. Dan zijn ze economisch verouderd en worden voor de slacht afgevoerd. Terecht betoogde Schenk dat de verlenging van de gemiddelde levensduur van de koe met een jaar economisch erg voordelig is. Meer melk per koe, minder jongvee op het bedrijf. Meer rendement van de veestapel dus. Allemaal waar.

Maar wat denkt de consument? Die leest alleen maar dat een koe twintig jaar kan worden. Die leest tot zijn verbazing dat de gemiddelde leeftijd een jaar of vijf is. Logisch dat hij meteen denkt aan bio-industrie. De dieren moeten in korte tijd (te)veel presteren en worden dan afgevoerd naar het slachthuis.

Dit soort zaken is voer voor mensen van Wakker Dier. We geven ze de argumenten om tegen de huidige veehouderij te zijn op een presenteerblaadje. Daar worden we straks zelf mee om de oren geslagen. De melkveehouderij krijgt daardoor een negatief beeld.
Daarom geen feestjes met toespraken en publiciteit van Siem-jan Schenk bij een oude koe. Geef die rust en een schouderklop. Evenals de boer. Dat is veel beter voor het imago van de melkveehouderijsector.

Lees het nieuwsbericht Oude koe niet afschrijven

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verstraten

  Ik kan je gedachtengang wel volgen vergaderboer, maar organisaties als bijv. wakker dier vinden dat de huidige melkproductie bijv. veel te hoog ligt, verdubbeld sinds de jaren 60 en wekken de suggestie dat het vwb dierenwelzijn toendertijd allemaal zoveel beter was.
  Koeien als Wiebrig bewijzen het tegendeel. Zij geven aan dat binnen de huidige manier van melkveehouderij bedrijven koeien nog best oud kunnen worden, maw de genetische melkproductie ook fysiek aan kunnen.
  Dát moet onderstreept worden en moet ook gezien worden als een uitdaging om de gemiddelde leeftijd van de melkkoeien hoger te krijgen.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Vergaderboer heeft een betere neus voor publiciteit dan LTO en Siemjan Schenk. In de Telegraaf werden ingezonden stukken geplaatst waarin de boer met de oude koe werd geprezen, maar de sector werd afgekraakt omdat die de koeien zou uitmergelen. Is dit het resultaat wat LTO wil? Allemaal goedbedoeld, maar erg onverstandig.

Of registreer je om te kunnen reageren.