Redactieblog

Rechter geeft hogere straf dan eis in MPA-zaak

De voormalige zaakvoerders van Bioland hebben een voorwaardelijke celstraf van drie jaar gekregen.

De straf is hiermee hoger dan de eis, die twee jaar voorwaardelijk was. Naast de voorwaardelijke celstraf kregen de broers een boete van 50.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk. De curator Bioland, dat na de MPA-affaire failliet ging, kreeg een voorwaardelijke boete van 50.000 euro.

De rechtbank van Turnhout gaf hogere straffen omdat de zaakvoerders volgens hem winstbejag nastreefden en de voedselveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Bioland verwerkte in 2002 suikerwater van het Ierse bedrijf Wyeth, dat vervuild was met MPA-hormonen. Het suikerwater was nog met hormonen vervuild toen het bij tientalen varkensbedrijven terecht kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.