Redactieblog

RIVM: geen verhoogd risico MRSA bij bedrijf

In de omgeving van intensieve bedrijven is geen verhoogd risico op de besmetting met MRSA.

Dat zei onderzoeker Yvonne van Duijnhoven van het RIVM tijdens het congres Veeteelt en Volksgezondheid van GGD Nederland in Doorn. Het risico op een besmetting met campylobacter lijkt wel groter in de directe omgeving van pluimveebedrijven.

”Tijdens de vogelpestcrisis was het aantal humane besmettingen met campylobacter in de geruimde gebieden in de Gelderse Vallei aanzienlijk lager dan normaal. De daling was in dit gebied ook groter dan de daling in de rest van Nederland. Hieruit blijkt dat campylobacter ook uit de stallen bij mensen terecht kan komen”, aldus Van Duijnhoven. Het risico op besmetting met vogelgriep vanuit een besmette stal is 1 tot 2 procent in een straal tot 2 kilometer.

Bij Q-koorts is het risico op besmetting in een straal van 5 kilometer rond een bedrijf met een abortusstorm zeven keer groter dan normaal.

GGD Nederland wil een effectrapportage voor volksgezondheid verplicht stellen voor vergunningen bij veebedrijven. De rapportage is vergelijkbaar met de verplichte Milieu Effect Rapportage (MER) zoals deze al in gebruik is.

”Afhankelijk van de omvang en ligging van een bedrijf moet een MER-rapportage worden gemaakt. Op dezelfde manier willen we bepalen of een Gezondheids Effect Screening (GES) gemaakt moet worden”zegt directeur Laurent de Vries.

Of registreer je om te kunnen reageren.