Redactieblog

415 x bekeken

Pigture Group boekt winst ondanks crisis

Coöperatie Pigture Group heeft in 2009 een positief resultaat geboekt van 400.000 euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van Pigture Group, de moedermaatschappij van varkensfokkerij-organisatie Topigs en Varkens KI Nederland. Pigture Groep is marktleider in Europa.

Het bedrijfsresultaat is hiermee uit de rode cijfers van 2008 gekomen, toen Pigture Group nog een tekort had van 2,7 miljoen euro. Het verbeterde resultaat werd geboekt bij een vergelijkbare omzet: in 2009 had de coöperatie een omzet van 84,6 miljoen euro, terwijl dit in 2008 84,1 miljoen euro was. Het eigen vermogen is gestegen van 18 naar 23,1 miljoen euro.

In 2009 heeft Pigture Group op diverse fronten bezuinigingen doorgevoerd, behalve op onderzoek en ontwikkeling. Hier werd 7 miljoen euro in geïnvesteerd, 500.000 euro meer dan in 2008. Het verbeterde resultaat werd vooral veroorzaakt door reorganisaties in Canada en Italië, waar in 2008 slechte resultaten zijn geboekt. Deze resultaten hebben zich in 2009 aanzienlijk hersteld.

"Het financiële resultaat van de organisatie is weliswaar positief, maar het is nog steeds onder het gewenste niveau. Door maatregelen is de organisatie sterker en gezonder geworden. Die aanpak moet zich de komende tijd uitbetalen", zegt voorzitter John Lorist van Pigture Group. In 2009 heeft de coöperatie onder andere besloten om de eindberenfokkerij te concentreren op drie lijnen.

Pigture Group boekte winst ondanks de economische crisis en de Mexicaanse griep. Met uitzondering van de beperkte verliezen in Canada en Italië boekte het bedrijf overal winst. Met name in Canada had de varkenssector het zwaar. De varkensprijs was met € 0,60 per kilo geslacht gewicht het laagst in 25 jaar. In Brazilië, Rusland en China groeide de varkenshouderij, terwijl de sector in Spanje krimpt.

Topigs en Varkens KI Nederland hadden een stabiel jaar. Voor 2010 verwacht Pigture Group een verder herstel van het resultaat. De winst wordt niet uitgekeerd aan de leden, maar toegevoegd aan de reserves en gebruikt voor verdere bedrijfsontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.