Redactieblog

3 reacties

Oud-dierenarts: Q-koorts geen epidemie, maar meetfout

De Q-koortsepidemie berust op twee meetfouten. Dat zegt gepensioneerd dierenarts Rogier Verberne uit Sit Michielsgestel.

De veronderstelling dat het hoge aantal Q-koortspatiënten in Nederland komt door de 88 geiten- en schapenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts is volgens Verberne onjuist. “In België zijn bij geitenhouders bijna evenveel positieve tankmelkuitslagen door Q-koorts als in Nederland, en toch zijn er in België maar 18 Q-koortsgevallen gemeld”, zegt de dierenarts.

Hij wijt dit aan meetfouten. “Patiënten die in een eenmalig bloedonderzoek positief werden getest zijn meestal ten onrechte meegeteld, omdat ze niet recent besmet zijn geraakt, maar al langer antistoffen tegen Q-koorts hebbben”, zegt Verberne. Daarnaast benadrukt de dierenarts dat er speciaal rond besmette bedrijven intensief is gezocht naar Q-koortspatiënten. “Het gevonden verband tussen Q-koorts bij mensen en de besmette geitenbedrijven is daardoor een schijncorrelatie”, vindt Verberne.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Precies Wiiliam, ik wees er ook voortdurend op dat het LNV alleen maar te doen is om de geitensector kapot te maken. Nét als in 2003 met de vogelgriep werd ook nu weer alles erbij gesleept om maar te kunnen ruimen - sorry- ijskoud te kunnen saneren! Daarom is het mooi dat het CDA gehalveerd is, maar beter hadden de kiezers ervoor kunnen zorgen dat de rotte kern van die mispel voor altijd geruimd werd. Het wordt nu wel zaak om tegengas te geven en namens alle gedupeerde gietenhouders een terechte schadeclaim in te dienen. Om te beginnen bij Mark Rutten, want die wil immers zo graag regeringsverantwoordelijkheid. N's zien of hij dan nog zo hoog van de toren mekkert en blaat!

 • no-profile-image

  william

  mooi dat jullie iets melden over deze man, op de site www.q-koortsbesmetting.nl is meer te lezen over wat deze man te melden heeft. plaats het alsjeblieft op de voorpagina want dit verdiend de maximale aandacht. Dit is waar alles de hele winter al om gedraaid heeft en wat lnv en vws absoluut niet willen weten!!!!!!!!

 • no-profile-image

  katja

  Lekker veel bijval voor zo'n belangrijk item, maar niet heus! Dat is tekenend voor het agri-metier. Eventjes ongestructureerd zeiken, maar als het er werkelijk toe doet is er niemand meer thuis!

Of registreer je om te kunnen reageren.