'Nederland kiest rechtse recepten tegen crisis'

Buitenlandse commentatoren stellen dat Nederland een flinke ruk naar rechts heeft gemaakt door de overwinning van de VVD en de PVV bij de verkiezingen.

Beide partijen spinnen electoraal garen bij de onzekere economische situatie, stellen verschillende kranten binnen en buiten Europa.

Volgens de Amerikaanse New York Times zou toetreding van de partij van Geert Wilders tot een coalitie een belangrijk moment zijn voor de Europese politiek, vergelijkbaar met het succes van de Oostenrijkse Jörg Haider tien jaar geleden. Overigens was het toen nog ondenkbaar dat een politicus als Wilders in het saaie Nederland een dergelijke opmars zou maken, stelt de krant.

De Standaard uit België trekt een vergelijking met de verkiezingen in eigen land, morgen. Volgens de krant hebben de Nederlanders gekozen voor rechtse recepten tegen de crisis. De eigen liberale partij VLD lijkt echter lang niet zoveel succes te kunnen boeken als de VVD. De Britse The Independent voorziet enorme politieke onzekerheid nu het vormen van een coalitie erg ingewikkeld lijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.