Redactieblog

354 x bekeken 3 reacties

Melk leveren aan de Natuurhoeve?

Het is verleidelijk. Gegarandeerd 1,5 tot maximaal 2,75 cent boven de prijs van FrieslandCampina. Een buitenkans?

Het lijkt er op. De Natuurhoeve betrekt nu melk van de coöperatie Deltamilk. Die vaart een andere koers en daar wil De Natuurhoeve niet afhankelijk van zijn. Begrijpelijk. Overigens wil ook Deltamilk liever niet meer leveren. Men zoekt zelf nieuwe ledenleveranciers om de fabriek in Bleskensgraaf vol te krijgen.

De Natuurhoeve heeft ook interessante voorwaarden. Helemaal passend in deze tijd. De toeslag boven de melkprijs van FrieslandCampina wordt vastgesteld op basis van duurzame prestaties van de boer. Zoals weidegang, het gebruik van duurzame soja, grondstoffen zonder transgene bestanddelen en dergelijke. Het systeem is dus niet geschikt voor koopjesjagers op het gebied van veevoer. Die kunnen deze garanties moeilijk of niet krijgen. Een kans voor coöperaties en gerenommeerde veevoerfabrikanten.

Ik zou zo over kunnen stappen, want ik geloof dat duurzaam de toekomst is. Het afscheid van FrieslandCampina zou ook geen probleem zijn. Die hebben helemaal geen behoefte aan melk. Vooral niet omdat ze straks, als de quotering stopt, een veel te grote aanvoer krijgen.

Maar toch ga ik niet. Ik zit niet in het werkgebied van De Natuurhoeve. Hoef ik de afweging ook niet te maken. Want stel dat het niet goed gaat met De Natuurhoeve. Dan moet ik een nieuwe afnemer voor mijn melk zoeken. FrieslandCampina zal me niet weer willen hebben. Wie weet kom ik dan bij DOC terecht. Net zoals een paar jaar geleden de boeren uit de Flevopolder. Die kregen ook altijd een cent meer dan toenmalig Friesland Foods. Tot ze de melk niet meer kwijt konden. Dat hebben ze geweten. De overstap naar DOC heeft hun nu veel geld gekost. Ben ik even blij dat ik niet hoef te kiezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geert

  Ik zou nooit naar een kleine melkverzamelaar gaan. Naast de melkprijs is ook de afnamezekerheid van groot belang. Daarom blijf ik kiezen voor FrieslandCampina. Dan hoef ik mij geen zorgen te maken of mijn melk over tien jaar ook nog wordt verwerkt. En dat is me meer waard dan - tijdelijk een wat hogere melkprijs.

 • no-profile-image

  rfc lid

  ja Geert, dat weten ze bij rfc ook, dat de meesten wel blijven, om voor zekerheid te kiezen.
  Daarom komt de melkprijs bij rfc jammer genoeg niet op de eerste plaats.

 • no-profile-image

  hans

  de boeren van deltamilk heeft hij ook de melk niet op willen halen
  toen zij net wilden gaan leveren
  het is toen een kortgeding geworden
  waarin hij verplicht werd die melk alsnog op te halen
  te onbetrouwbare partner
  navraag kan je doen bij aantal boeren in kockengen

Of registreer je om te kunnen reageren.