Redactieblog

LTO wil fokverbod schapensector eerder opheffen

LTO Nederland pleit ervoor dat de melkschapenbedrijven alsnog per 1 juli weer mogen gaan fokken.

"Alle melkschapenbedrijven zijn gevaccineerd, de sector vormt dus geen risico meer", vindt Nico Verduin van LTO schapenhouderij. De melkproductie op veel bedrijven droogt op, omdat duurmelken bij schapen niet kan. "Een schaap geeft na de geboorte van de lammeren ongeveer 150 dagen melk, daarna houdt het op."

"Voor bedrijven die jaarrond produceren bedraagt de schade van het fokverbod 5 euro per dier per week door productiederving. Het fokverbod duurt inmiddels al 30 weken en met een gemiddelde omvang van 300 dieren per bedrijf loopt de gemiddelde schade per bedrijf op tot 45.000 euro per bedrijf", zegt Verduin. Door het fokverbod twee weken eerder op te heffen scheelt dat per bedrijf 3000 euro schade. 

LTO gaat hierover in gesprek met de ministeries van landbouw en volksgezondheid. Biologisch kunnen de melkschapen in deze tijd van het jaar gedekt worden. "Ook bedrijven die niet jaarrond produceren doen vanaf juli de ram bij de ooien, zodat de melkproductiepiek in het voorjaar ligt."

Of registreer je om te kunnen reageren.