Redactieblog

214 x bekeken 5 reacties

LTO teleurgesteld over uitblijven versoepelingen Q-koorts

LTO Nederland reageert teleurgesteld op het besluit van het ministerie van landbouw om voorlopig het Q-koortsbeleid niet te versoepelen.

"De vaccinatie is op een haar na in orde en aan de hand van het aantal humane gevallen van Q-koorts blijkt dat we de slag voor de volksgezondheid hebben gemaakt. De versoepelingen zijn bovendien broodnodig voor de schapen- en geitenhouders", zegt Nico Verduin, voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Verduin benadrukt dat de schade in de melkschapenhouderij enorm op loopt. "Meer dan de helft van de melkschapenbedrijven melkt jaarrond, maar hiervoor zijn ook jaarrond lammeren nodig omdat je schapen niet kunt duurmelken. Door het fokverbod is de motor weg uit de bedrijven. Ze rollen nog voort op het vliegwiel", zegt Verduin. Een speciale petitie met daarin een vaccinatieverklaring van alle melkschapenbedrijven heeft de minister niet weten te overtuigen van het belang van het opheffen van het fokverbod. "Ik kan het ook niet meer uitleggen aan de schapenhouders waarom er geen versoepelingen komen", aldus Verduin. "Maar de grondslag voor de logica van het besluit ontbreekt." Verduin ervaart dat de paniek op de bedrijven toe neemt. "We lopen recht op de afgrond af."

Of de vraag of het beleid ertoe zal leiden dat schapenhouders hun dieren illegaal laten dekken reageert Verduin: "De melkschapensector zit in een hele fragiele positie. We kunnen ons echt geen calamiteiten veroorloven. We staan volledig in de etalage en de schapenhouders moeten hierbij hun verantwoordelijkheid nemen."

Jeannette van de Ven van de vakgroep geitenhouderij is eveneens teleurgesteld. "Veel geitenhouders keken uit naar 1 juni, maar de versoepelingen gaan niet door. De sector zit opnieuw in onzekerenheid, omdat niet bekend is wat er nu gaat gebeuren. Ik wil de minister graag vragen snel duidelijkheid te geven wanneer er wel versoepelingen kunnen komen", aldus Van de  Ven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  Als dit nog langer zo doorgaat kunnen we beter beginnen met een zorgboerderij voor geruimde geitenhouders die verkeren in psychische nood. En waarschijnlijk kunnen meer bedrijven hiermee beginnen want de animo hiervoor zal alles overtreffen.
  Als er in het nieuwe kabinet nog een budget overblijft voor de zorg ipv. alles voor natuur te reserveren.

 • no-profile-image

  Inge

  Niet alleen LTO is teleurgesteld over het uitblijven van versoepelingen, ook alle melkgeitenhouders zijn hevig teleurgesteld. Dit duurt gewoon veel te lang, we lopen hier financieel en emotioneel helemaal vast. Volgens mij heeft Verburg helemaal niet in de gaten wat er zich allemaal op de bedrijven afspeelt. Meer dan 400 bedrijven hebben zich netjes aan de verplichtingen rond de vaccinatie gehouden. Slechts 9 bedrijven hebben zich er niet aan gehouden, daar kunnen wij toch niet allemaal de dupe van worden. Laten ze die 9 bedrijven maar aanpakken.

 • no-profile-image

  Frans geruimde geiten boer

  dit had je kunnen zien aankomen tot en met 31 mei de mogelijkheid om te enten en per 1 junni versoepeling dat krijgt een ambtenaar niet voor elkaar daar moet minstens 2 weken tussen zitten.
  voor de meeste geiten houders is dit een ramp, wat ons bedrijf betreft ik had ze beter allemaal mee kunnen geven dan had ik nu niets met die regels temaken een les voor de volgende keer wie of wat volgd.

 • no-profile-image

  andre

  alom weer teleurstelling op de geruimde bedrijven die verder willen maar ach we zijn alwel wat gewend. Deze negen weigeraars mogen ze van mij onder dwang enten als het tenminste geen administratieve fouten zijn van de VWA want daar gaat nog weleens wat mis. Het is bij geruimde bedrijven wel bekent dat ze bij LNV zich weinig aantrekken van de mensen die in onzekerheid zitten te wachten op beter nieuws.

 • no-profile-image

  geit

  Je kon het op je klompen aanvoelen dat hoe dan ook per 1 juni geen maatregelen versoepeld zouden worden, en ik geloof inderdaad ook dat er pas na 9 juni misschien wel íets gaat veranderen maar zelfs dan nóg niet wat er beloofd is, 9 weigeraars (?), en ruim 400 welwillenden die daar de dupe van zijn? WAAR GAAT HET HIER NOG OVER; HOE LANG KAN IK MIJN POOT STIJF HOUDEN?? bv. waarom word de tankmonitoring dan in ene weer teruggeschroefd naar 1x per 2 weken ipv 1x per 2 maanden, dat slaat toch nergens op. GEEN WOORDEN MEER GERDA MAAR DADEN ( zoals je al eerder uitte, een levenslang fokverbod voor diegene die zich niet op tijd aan hun verplichtingen hebben voldaan en voor welwillenden versoepeling per zsm.) om weer alles op de rit te krijgen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.