Redactieblog

232 x bekeken

LTO: geen onderscheid vrije en besmette bedrijven

LTO Nederland wil bij de versoepelingen van het Q-koortsbeleid geen onderscheid tussen bedrijven die wel en niet besmet zijn met Q-koorts.

"Er is geen enkele wetenschappelijke reden om de besmette bedrijven nog langer in onduidelijkheid te houden", vindt voorzitter Nico Verduin van de vakgroep schapenhouderij van LTO Nederland. "Alle besmette bedrijven zijn gevaccineerd, waardoor ze geen risico meer vormen voor de volksgezondheid. Er is geen enkele reden om nu een knip te maken in beleid tussen de vrije en besmette bedrijven. Dat is eerder ook niet gedaan", zegt Verduin. LTO wil vandaag in overleg met de ministeries van landbouw en volksgezondheid om over dit punt te spreken.

Verduin is positief over de mogelijke compensatie die besmette bedrijven krijgen voor de schade van het levenslange fokverbod.  "De regeling is nog vaag, maar is positief dat er in ieder geval over gesproken wordt", aldus Verduin.

De versoepelingen komen met 15 juli alsnog twee weken later dan de geplande 1 juli. "Dat komt doordat een aantal bedrijven belachelijk laat zijn begonnen met vaccinatie. Hier moet nu de hele sector op wachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.