Redactieblog

1 reactie

Kranenburg zet Yakult in tegen diarree bij biggen

Jonge biggen krijgen Yakult op het zeugenbedrijf van Arie en Anneke Kranenburg in het Noord-Hollandse Obdam.

Op het bedrijf waren tot twee jaar terug problemen met diarree bij jonge biggen. "De biggen kregen in de eerste dagen na de geboorte diarree en verzwakten daardoor. Gelukkig herstelden ze wel weer als ze ouder werden, maar het was toch een probleem", vertelt Arie Kranenburg.

Deskundigen wisten geen raad met het probleem. "De dierenarts schreef antibioticum voor, maar dit had geen effect. Een andere oplossing was niet voorhanden, waardoor we op advies van de dierenarts bleven proberen het probleem met antibiotica op te lossen", vertelt Anneke Kranenburg. Om de werking van de antibiotica optimaal te benutten werden dieren tweemaal daags behandeld en werd iedere kuur afgemaakt.

Omdat het probleem voortduurde, deed de faculteit Diergeneeskunde onder leiding van Arie van Nes twee jaar geleden onderzoek op het bedrijf. "Toen werd duidelijk dat de problemen met Clostridium difficile juist kwamen door het antibioticagebruik", zegt
Kranenburg. Daardoor werd de darmflora van de biggen verstoord, wat leidde tot diarree.

Van Nes adviseerde te stoppen met de antibiotica en alle pasgeboren biggen Yakult te geven om de darmflora te herstellen. Dat bleek te werken. De problemen met diarree bij pasgeboren biggen is aanzienlijk minder geworden. Het antibioticagebruik op het bedrijf is inmiddels teruggebracht tot negen dagdoseringen per zeug per jaar.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.