Redactieblog

288 x bekeken

'Kans Afrikaanse varkenspest Europa klein'

Het risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Europa is matig.

Dat zegt het Efsa-panel voor diergezondheid in een vernieuwde risico-analyse van Afrikaanse varkenspest.

In Rusland en landen rond de Kaukasus komt Afrikaanse varkenspest voor bij wilde zwijnen. "De kans dat het virus in dit gebied endemisch wordt is middelmatig, maar het risico dat het virus zich verspreidt is groot", concludeert de Europese voedselautoriteit. Hierbij wordt verschil gemaakt tussen Rusland en de andere staten. Het risico dat het virus vanuit Rusland naar Europa verspreidt is groter omdat de populatie wilde zwijnen in dit gebied groter is dan in Georgië, en omdat er direct contact is tussen wilde zwijnen in Rusland en de EU.
Bedrijven met buitenvarkens en met een lagere biosecurity lopen het meeste risico om besmet te raken, bijvoorbeeld via swill.

Of registreer je om te kunnen reageren.