5 reacties

Hoogleraren voelen niets voor bedrijfsbezoek Verburg

Slechts één van de 249 hoogleraren die het manifest tegen het beleid van landbouwminister Gerda Verburg ondertekenden, gaat maandag mee op bedrijfsbezoek bij.

Dat meldt initiatiefneemster Roos Vonk. LNV wil het bezoek niettemin laten doorgaan.

Vorige week nodigde Verburg de wetenschappers uit om op 7 juni een bezoek te brengen aan een scharrelvleeskuikenbedrijf en een biologische varkenshouder. Daarmee wil zij hen laten zien dat de sector wel degelijk werk maakt van verduurzaming. De hoogleraren voelen daar echter weinig voor.

"Ik wil graag met Verburg in gesprek over het landbouwbeleid", zegt Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voormalig voorzitter van Wakker Dier. "Maar dit is geen goede setting. Ik wil niet een onderdeel zijn van de verkiezingscampagne van de minister en het CDA." Ook vindt Vonk dat Verburg beter had kunnen kiezen voor twee gangbare bedrijven, die respresentatiever zijn voor de secor.

Verburg vindt het jammer dat de belangstelling onder de hoogleraren zo minimaal is. "Zij zijn zelf het debat aangegaan", stelt haar woordvoerder. Toch wordt het bezoek niet afgelast. De minister was toch al van plan de betreffende bedrijven te bezoeken, zegt hij. De enige hoogleraar die er wel bij zal zijn, is de Wageningse gewasfysioloog Paul Struik.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Laten we in het midden welk soort bedrijf het beste bezocht kan worden. Ik vind het van mevr. Roos Vonk ongepast om het aanbod van min. Verburg af te doen als >verkiezings< propaganda. Wat heeft zij zelf met haar manifest gedaan? Juist ten tijde van de verkiezingsstrijd het daglicht laten zien. Duidelijk een >reclame< stunt om (extreem) links en dan vooral de veganisten partij te ondersteunen. Haar geloofwaardigheid is er niet groter op geworden. ik houd niet van mensen, die commentaar hebben, maar geen commentaar kunnen verdragen.

 • no-profile-image

  boertje

  Zijn ook leraren ze moeten het nog leren dat er gewerkt moet wordenom iets te verdienen. Als ze alles verbreed willen hebben moet je naar china etc of rusland op polen ga maar in het oost blok kijken nog een varken uit benen op de markt dat is verbreding allen gek dat ze daar gaan doen wat wij doen en wij worden gedwongen te gaan doen zoals hun het doen Zo bijven die leraren wel werk houden gewoon allemaal ontslag die hoog leraren als ze niets beter te vertellen hebben is toch meestal rijks betreking.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Dit is wel een heel kleinzielige reactie van de hoogleraren. Ik ben het met activiste Vonk eens dat er beter voor gangbare bedrijven kon worden gekozen, zelfs voor grotere bedrijven. Maar de hoogleraren die het manifest ondertekenen laten zien dat ze niet te beroerd zijn om een handtekening te zetten voor een kennis/vriendin, maar de realiteit niet hoeven te zien. Ze weten het immers toch wel...

 • no-profile-image

  bart

  Als je als lampenfabrikant de overheid wilt uitnodigen, doe je dat dan bij een project waar reeds ledlampen zijn toegepast en waar het uiteindelijk naar toe moet, of naar een bestaand project waar nog steeds gloeilampen worden gebruikt? Iedereen wil zich toch beter voordoen? Trouwens, voor de LED-lampen wordt veel meer betaald.. Maar net als bij de traditionele vleeskuikens (lagere ziektedruk), zijn er ook voordelen te noemen bij de traditionele gloeilampen: een woonkamer moet toch verwarmd worden, daar helpt de 85% warmte-energie van een gloeilamp mooi aan mee. Kan de verwarming wat zachter..

 • no-profile-image

  john

  een boerderij, daar stinkt het toch? nee ik blijf lekker op mijn kantoor zitten. en vertel van hieruit wat wel of niet goed is!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.