Redactieblog

2 reacties

Handel vergroot kans op nieuwe plagen

Handel in plantgoed vergroot de kans op het ontstaan van nieuwe pathogenen.

Ziekteverwekkers die meeliften op exotische planten kunnen eenmaal in een nieuwe omgeving kruisen met bestaande inheemse pathogenen en zo nieuwe plagen veroorzaken.
Laurens Kroon van Bejo Zaden denkt dat de promiscuïteit van met name phytophthora-soorten een extra bedreiging is voor belangrijke voedselgewassen, zoals de aardappel.
Kroon promoveert morgen op zijn onderzoek aan Wageningen Universiteit. Kroon onderzocht de familiebanden tussen ongeveer vijftig phytophthora-soorten. Daarbij zag hij dat er verwantschappen bestaan, die ontstaan zijn doordat verschillende ziekteverwekkers met elkaar gekruist zijn. Het bijzondere van deze hybride phytophthora’s is dat ze soms wel gevaarlijk zijn voor gewassen, terwijl diezelfde gewassen niet worden aangetast door de ouder-phytophthora’s.
Kroon heeft zich met name gericht op de voor de aardappel gevaarlijke Phytophthora infestans. Uit de analyses blijkt dat deze phytophthora oorspronkelijk afkomstig is uit de Toluca-vallei in Mexico.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    De vooruitgang van de Vrije Wereld Handel lijkt te veranderen in een bedreiging. Was dit probleem niet te voorzien aan de ronde tafel waar de WVH werd uitgevonden?? of is alleen maar in plussen gedacht en niet in mogelijke minnen? En dan te bedenken dat een boer met geen middel Miniknollen, 100 % gezond, kan importeren uit Azie.

  • no-profile-image

    patatje

    Moeten wij dus zoveel spuiten en zoveel geld uitgeven voor deze Mexiaanse schimmel. ... Denk da ik ook maar eens z'on grote hoed ga halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.