Redactieblog

Geitenhouders blij met versoepelingen, wel kanttekeningen

Geitenhouders reageren positief op het besluit van de minister Verburg en Klink om versoepelingen door te voeren in het Q-koortsbeleid.

"Het is goed dat er vertrouwen is in vaccinatie in strijd tegen Q-koorts. Dat is de basis van de toekomst van de sector", aldus voorzitter Martien Rongen van de melkgeitenhoudersvakbond NGHV. Hij plaatst wel kanttekeningen bij het beleid. "Dat het eeuwigdurend fokverbod niet wordt opgeheven is een ramp. Zeker voor bedrijven die geen ervaring hebben met duurmelken is het een doodsteek voor hun bedrijf. Ik kan me niet voorstellen dat de overheid niet met extra maatregelen komt om deze bedrijven te ondersteunen", zegt Rongen.

NGHV verwacht dat het herbevolken van bedrijven ook lang zal duren. "Ongeveer 25 procent van de dieren zijn uit de fokkerij genomen. Dat betekent dat het wel drie tot vier jaar gaat duren voordat de geitenstapel weer op niveau is." De zuivelbedrijven pleiten er op dit moment voor om geen dieren te importeren, vanwege de gezondheidsstatus van de Nederlandse geiten.

Lees ook: Fokverbod vanwege Q-koorts 15 juli opgeheven

Of registreer je om te kunnen reageren.