Redactieblog

Eis: twee jaar cel in MPA-zaak

Bij de strafrechtbank in Turnhout heeft de zaak gediend tegen bestuurders van Bioland in verband met de MPA-vervuiling in 2002.

In dat jaar zijn in Europa tientallen varkensbedrijven geblokkeerd geweest omdat in zeugen sporen waren gevonden van het hormoon MPA. De zaakvoerders van Bioland moesten voorkomen voor het in de voedselketen brengen van groeihormoon.

MPA wordt gebruikt bij de productie van de anticonceptiepil. Het hormoon kwam via het Ierse farmaceutisch bedrijf Wyeth terecht bij Bioland. Bioland kreeg de opdracht om het met hormonen besmette suikerwater van de geneesmiddelenproducent te verwerken tot veilige suikerstroop, maar de suikerstroop was nog wel met groeihormoon bevuild toen het bij tientallen varkens- en limonadebedrijven terecht kwam.

De zaakvoerders riskeren een celstraf van twee jaar en een boete van 10.000 euro. Een varkensbedrijf dat schade leed door het vervuilde veevoer eist een schadevergoeding van 43.000 euro. De advocaten van Bioland eisen vrijspraak. Ze pleiten dat het dossier zo lang heeft stil gelegen dat de redelijke termijn is verstreken.

De rechter doet op 24 juni uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.