Redactieblog

1 reactie

Cumela: ondanks late voorjaar veel mest afgezet

Dit voorjaar is er naar verwachting een vergelijkbare hoeveelheid mest uitgereden dan vorig jaar, ondanks dat het seizoen door het slechte weer pas laat begon.

Dat zegt voorzitter Jaap Uenk van de sectie meststoffendistributie van loonwerkersorganisatie Cumela. "Het seizoen is pas op 18 maart begonnen, maar sommige distirbuteurs zeggen zelfs meer mest te hebben uitgereden dan vorig voorjaar. Er is een prestatie van formaat geleverd", zegt Uenk.

Door de investeringen in logistiek, uitrijdmachines en tussenopslag, in combinatie met een 24-uursstrategie is er veel werk verzet. "Mede door deze investeringen is de gemiddelde mestafzetprijs dit voorjaar volgens de DCA-notering 10 euro per kuub lager dan twee jaar geleden, ondanks de aangescherpte gebruiksnormen", aldus Uenk. De daling van de mestafzetkosten komt door toegenomen export, maar ook doordat akkerbouwers minder geld toe krijgen bij het ontvangen van mest. "Tot nu toe leiden deze lagere bedragen niet tot minder mestafname door akkerbouwers. Ze schakelen nog niet over op kunstmest", merkt Uenk.

De betere acceptatiegraad komt volgens Cumela onder andere door de tussenopslagen in de akkerbouwgebieden. "Hierdoor is er meer buffer en krijgen akkerbouwers homogene mest. Dat is belangrijk voor de plantaardige sector."

De controle en handhaving tijdens het uitrijden van dierlijke mest is volgens de mestdistributeurs een punt van aandacht. "Er wordt hier wel heel minitieus en regionaal verschillend gecontroleerd. Als het erg droog is, is het lastig om dierlijke mest onder te werken in de tarwe. Hier moet praktisch naar gekeken worden, in plaats direct beboeten voor het niet emissie-arm uitrijden", vindt Uenk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    geet

    DCA, laat me niet lachten zeg!

    Dat zijn echt een stelletje stumpers

Of registreer je om te kunnen reageren.