Redactieblog

6 reacties

Balkenende

Dat je jarenlang vreselijk je best doet, je jezelf enorm inzet, vaak ten koste van je gezin, dat je hele goede dingen hebt gedaan, echt hele, hele goede dingen, en dat je dat ook telkens weer hebt uitgelegd, en dat de mensen dat dan toch niet begrijpen, en je op een geweldige manier in de hoek zetten, dat is het Balkenende-gevoel.

Vermoedelijk kennen veel boeren dat gevoel heel goed. Altijd maar weer uitleggen dat je goed bezig bent, dat je oog hebt voor het milieu, voor dierenwelzijn, dat je veel geld investeert in duurzaamheid, in je omgeving, in de keten, in de consument, en dat je dan toch elke keer weer als een soort van terrorist wordt behandeld.

Ik weet niet of er enige troost in zit, maar als jurist ben ik ook heel goed bekend met het Balkenende-gevoel. Altijd de schuld krijgen van alles; als er iets mis gaat, heeft de wet- en regelgeving het gedaan. Terwijl je het toch altijd weer kunt uitleggen, hoe prachtig wetgeving in elkaar zit, hoe logisch en correct onze rechtspraak functioneert en dat er internationale verdragen zijn die ons allemaal beschermen.

Wat je ook zegt, het helpt allemaal niets, verdedigen is zinloos, je zit in de hoek waar de klappen vallen, Boer, Bruil en Balkenende. Maar ook: plastische chirurgen, parkeerwachten, letselschadeadvocaten, makelaars, ambtenaren, Joran van der Sloot, Wesley Sneijder en Willem Alexander. Je kunt blijven uitleggen, maar het helpt niet. Hoe komt dat? Wie moeten we daarvan de schuld geven?

Dat zijn de tegenstanders, de mensen met eenvoudige problemen en eenvoudige antwoorden. De mensen die precies weten hoe het zit, hoe het verder moet, wat er fout gaat en wie daarvan de schuld krijgt. De mensen die niet geïnteresseerd zijn in tegenargumenten, in nuances, in compromissen. De mensen die echt alles zelf beter weten. Wilders. Maar niet alleen hij, ook die anderhalf miljoen mensen die op deze schertsfiguur hebben gestemd. Die deugen niet. Gelukkig zijn daar geen boeren of juristen bij. Die weten wel beter. Ik zou zeggen: beter een Balkenende-gevoel dan helemaal geen gevoel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B.J. Wentink

  Troostrijk zeker, heel herkenbaar ook, toch blijkt nu ook weer dat terugtrekken in je eigen ivoren toren geen zin heeft.
  Een hart onder de riem voor een ieder die zijn/haar eigen weg blijft gaan, succesvol of niet is minder van belang, het balkenende-gevoel staat!

 • no-profile-image

  boerin

  Wel een erg boute uitspraak van Willem Brul, dat de alle anderhalf miljoen Nederlanders die op Wilders stemden niet deugen. Daar was enige nuancering ook zeker op zijn plaats geweest, de pot verwijt de ketel.
  Balkenende is jarenlang een hele goede lijsttrekker geweest, maar 5 x stemmen in 8 jaar is niet niks. Bovendien zijn er het laatste jaar grote missers geweest, Hedwigpolder, aanpak Q-koorts, tegenhouden onderzoek aanval in Afganistan. Bovendien de uitkomst van, dat onafhankelijke onderzoek scherp veroordelen, terwijl hij nog maar enkele conclusies gelezen had.

 • no-profile-image

  geruimde geitenhouder

  Als geruimde geiten houder van gezonde dieren kennen we dat gevoel maar alte goed. Het is vreselijk als ze je bedrijf komen ruimen en dan vervolgens met de gevolgen laten zitten zonder toekomst perspectief. Ik denk niet dat J.P. dat gevoel ooit zal kennen!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens Willem, tot aan de laatste 5 zinnen. Kijk Willem, hier handel je op precies dezelfde wijze als hetgeen je in je artikel omschrijft, en (terecht) veroordeeld.
  Hoewel ik niet op de PVV heb gestemd, ben ik toch geïnteresseerd in het antwoord op de vraag waarom volgens jou Wilders een schertsfiguur is waar beter niet op gestemd kan worden. Gelet op de inhoud van je artikel ben je m.i. nu toch wel een beetje verplicht deze vraag te beantwoorden, temeer Wilders daags na zijn overwinning al water bij de wijn deed, en dus open staat voor compromissen. Ik ben wél geïnteresseerd in je antwoord en uitleg. Zet 'm op!

 • no-profile-image

  groene Bos

  Geef uitdrukking aan je gevoel en bedank een harde werker op www.jpbedankt.nl

 • no-profile-image

  Uni versi teit

  Balkenende gevoel? Hij heeft toch gewoon verloren omdat hij duizenden ex-CDA kiezers heeft laten schofferen: bioindustrie toelaten in gebieden die daar niet geschikt voor zijn. Daardoor wordt hun leefomgeving vernield en hun gezondheid geschaadt.
  Waarom dan nog positief spreken over zo'n partij en zijn aanvoerder?

  Trouwens, politici worden niet veroordeeld om hetgeen ze gedaan hebben, maar om hetgeen ze niet gedaan hebben, en uit hoofde van hun functie wel hadden moeten doen...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.